Görüş Bildir
Haberler
Hipersonik Füze Nedir, Ne Demek? Hipersonik Füze Hangi Ülkelerde Var?

Hipersonik Füze Nedir, Ne Demek? Hipersonik Füze Hangi Ülkelerde Var?

Son zamanlarda yaşanan Filistin İsrail olaylarının ardından birçok askeri terim gündemimize geldi. Son olarak Rusya, Amerika'nın Akdeniz'deki konumu neticesinde 'hipersonik' füze uyarısında bulundu. Rusya, daha önce hipersonik füze kullandığını doğrulamıştı. Peki hipersonik füze nedir, özellikleri nelerdir?

Hipersonik füze hangi ülkelerde var?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hipersonik Füze Nedir?

Hipersonik Füze Nedir?

Hipersonik, sesten 5 kat daha yüksek hızı ifade etmek için kullanılır. Hipersonik uçaklar veya füzeler de sesten 5 kat daha hızlı bir şekilde hareket etmektedir. Hipersonik füzeler ortalama olarak 6.125 kilometre/saat hızla hareket ederler.  

Hipersonik füzeler (6,125 km/s) ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat hızlıdır. Öte yandan geliştirilmekte olan hipersonik füzelerin ses hızının yaklaşık 10 katına kadar çıktığı söylenmektedir.

Hipersonik Füzenin Özellikleri Nedir?

Hipersonik Füzenin Özellikleri Nedir?

Hipersonik füzelerin en belirgin özelliği elbette hızlarıdır. Geleneksel füzelerden çok daha hızlı hareket eden bu füzeler, ülkeler için son derece önemli hale gelmiştir. 

Yüksek hız kabilyetinin yanısıra hipersonik füzelerin manevra kabiliyeti de gelişmiştir. Hedefe ulaşırken savunmaları büyük bir ustalıkla aşar. 

Hipersonik füzeler ayrıca uzun menzil füzelerine kıyasla daha fazla hareket kabiliyetine sahiptir. Kıtalar arası ulaşımda hiçbir sıkıntı yaşanmaz. 

Tüm bu özellikleri düşününce hipersonik füzeler gerek sivil amaçlı uzay araştırmalarına gerek askeri amaçlı kullanıma uygundur.

Hipersonik Füzeler Hangi Ülkelerde Var?

Hipersonik Füzeler Hangi Ülkelerde Var?

Hipersonik füzelerin geliştirilme, üretilme aşamaları gizli tutulan süreçlerdir. Hipersonik füzelerin hangi ülkelerde bulunduğuna dair net bir bilgi olmasa da Rusya, Ukrayna üzerinde hipersonik füze kullandığını açıklamıştır.

Türkiye'de ise Roketsan tarafından üretilen 'Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesinin' başarıyla test edildiği 2022 yılında bildirilmiştir.

Rusya'da Hipersonik Füze Var mı?

Rusya'da Hipersonik Füze Var mı?

Rusya son yaşanan İsrail-Filistin olaylarının ardından bölgeye gelen ABD'ye 'hipersonik füze' uyarısında bulundu. Rusya, Ukrayna ile savaşı sırasında 3 kez hipersonik füze kullandığını açıklamıştı. 

Sergey Şoygu, yaptığı açıklamalarda 'Kinjal' hipersonik füzelerini Ukrayna’da kullandıklarını belirtmiş, “Kinjal bizim özel askeri operasyonumuzda üç defa kullanıldı ve üç defa da mükemmel performansını gösterdi.” demişti. 

Öte yandan Şoygu, dünyada bu füzenin özelliklerine sahip başka bir füze olmadığının altını çizmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın