Görüş Bildir
Haberler
Her Pazartesi Yeni Kararlar Alanlar Buraya: Kararlarınızı Gerçekleştirirken Başarılı Olmanızı Sağlayacak 13 Adım

Her Pazartesi Yeni Kararlar Alanlar Buraya: Kararlarınızı Gerçekleştirirken Başarılı Olmanızı Sağlayacak 13 Adım

Öykü Parlak
26.03.2018 - 18:29

Sürekli, hayatımızla ilgili yeni kararlar alıp, bu kararları uygulama kısmında başarısız oluyoruz. Bu durumdan siz de çok sıkılmadınız mı? O zaman, kararlarımızı uygulamak için neler yapmamız gerektiğini, aşama aşama inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Düşün.

Zaman su gibi akıp gidiyor derler hep. Aslında zaman o kadar da hızlı geçmiyor. Bir saate neler sığdırabileceğini, o bomboş geçirdiğin hafta sonunda, kendine neler katabileceğini bir düşün. Sırf gündem oldu diye, oturup saatler içinde tüm bölümleri izlediğin dizilere ayırdığın vakitte yeni bir dil öğrenebilirdin, değil mi? Ya da 'Bugün canım yataktan çıkmak istemiyor' diye düşünüp, kendini buhranlardan buhranlara sürüklediğin günlerin aslında ne kadar saçma olduğunu düşün.

2. Harekete geç.

Bu şekilde devam edemezsin. Şimdi şöyle uzaktan bir bak kendine. Böyle boşa harcadığın ne kadar zamanın var ve bundan sonra boşa harcayacağın ne kadar zamanın var? 'Ömür çok kısa, hayatın tadını çıkar' yazıp, paylaşımlar yaptığın sosyal medyada, o kısacık ömrünün ne kadarını harcıyorsun? Anlamsız olayları takip ederken, hayatına hiçbir katkısı olmayan insanların hayatını izlerken, kendi hayatından neleri kaçırıyorsun?

3. Plan yap.

Hayatının her anını, her saatini planla. Yemek yeme saatin, kendine ayıracağın vaktin, uyku saatin bile planlı olsun. 'Robot gibi mi yaşayalım yani?' sorusunu duyar gibiyim. Robot gibi yaşama. Yeni tecrübelere, heyecanlara da kapatma kendini ama boşa geçen zamanların için de keşke deme.

4. Dürüst ol.

Plan yaparken kendine karşı dürüst ol. Anlık heyecanlarla, motivasyon duygusuyla harekete geçip, gerçekleştiremeyeceğin hedefler koyma kendine. Ne istediğini, nelerle mutlu olduğunu iyi düşün. Sonuçta bu senin hayatın. Planlı yaşamak isterken kendini görünmez bir hapishaneye mahkum etme.

5. Somut düşün.

Plan yapalım, hedefler koyalım, evet bunlar kendimiz için attığımız güzel adımlar ama gerçekleşmesi imkansız olan ya da net olmayan hedefler belirleyip hayal kırıklığına da uğramayalım. Gerçekçi ve net olmayan hedefler, hem motivasyonunuzu düşürür hem de kendinize olan inancınızı zedeler.

Hedefleriniz somut olsun. Mesela, 'Önümüzdeki yıl bir araba alacağım.' yerine 'Önümüzdeki yıl x markanın x model aracını alacağım.' şeklinde hedefler koy. Hedef ne kadar net olursa, ulaşması da o kadar kolay olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yaz.

Teknoloji, hayatımızın her alanında patron pozisyonuna yükseleli çok oldu. Onun sağladığı kolaylıklar, bizim de biraz işimize geldi aslında. Artık uzun uzun notlar almak zorunda değiliz, defterler tutmak, ansiklopediler taramak zorunda değiliz. Dışarıdan bakınca güzel gibi görünse de, bu durum bizim aleyhimize işliyor. Not almak gibi, büyük patronların bile hala devam ettiği bir alışkanlığı, hayatlarımızdan çıkarıverdik. 

Siz siz olun, her şeyi ama her şeyi yazın. Alışveriş listenizi yazın, gün içinde yapacaklarınızı yazın, unutmamanız gereken tarihleri yazın. Her şeyi yazın. Bu alışkanlık, daha planlı yaşamanıza yardımcı olacaktır.

7. Hedeflerini görünür kıl.

'Bu yaştan sonra üniversite sınavına hazırlanan gençler gibi, odamıza motivasyon notları mı yapıştıralım kardeşim*' Evet yapıştıralım. Motivasyonun yaşı olmaz. Ulaşmak istediğin hedefleri, her gün göreceğin bir yere yaz ya da hedefin fotoğrafını as. Ne kadar çok görürsen, ulaşmak için de o kadar çok çabalarsın.

8. Mola ver.

Dünyanın en kararlı, en hırslı, en motivasyonu yüksek insanı da olsanız, zaman zaman ufak aralara ihtiyacınız var. Diyetlerde yapılan, serbest günler gibi, günler belirle kendine. Bu aralar, hem aldığın kararları uygulama sürecinde, seni motive edecek hem de rahatlamanı sağlayacak. Tabii ki çok uzatmamakta fayda var.

9. Kendine zaman ayır.

Zamanım yok deme, çok istediğin her şey için kendine zaman yaratabildiğini biliyorsun. Bunu neden kendin için yapmayasın? Sevdiğin aktiviteler, takip ettiğin diziler, yürümeyi sevdiğin o mis kokulu sahil için kendine zaman yarat.

10. Yüklerini hafiflet.

Sürekli dertleriyle seni yerin dibine çeken o arkadaşını, her sabah şikayet ederek iş yerine giren mızmız iş arkadaşını, seni her gördüğünde yarım saat lafa tutan komşunu, kendinden uzaklaştır. Hiçbir derdin yokken, durup dururken seni negatifleştiren bu insanlara daha fazla katlanma.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İnsanlara aldırma.

İnsanlar, genel olarak, kararlarını uygulayabilen, planına sadık insanlardan hoşlanmaz çünkü onlar planlarını ertelemeye ve tembelliğe alışmıştır. Bu yüzden başarılı insan görünce, onu pes ettirmek ve kendisi gibi yapmak için, motivasyon kırıcı cümleler kullanılır. Hiçbirine kulak asma.

12. Kendini ödüllendir.

Satın almak istediğin bir kıyafeti, gitmek istediğin bir filmi, katılmak istediğin bir partiyi, kendine hedef olarak belirle. Gün gün, hedeflerini gerçekleştirdikçe, bunlarla kendini ödüllendir.

13. Başarılarını görünür kıl.

Hedeflerini nasıl görünür kılıyorsan, başarılarını da görünür kıl. Ne kadar yol katettiğini, nelerin üstesinden geldiğini, sık sık hatırlat kendine. Başarılarını görünür kıl ki, onları her gördüğünde 'Sen neleri başardın, bunu mu başaramayacaksın!' dedirtsin sana.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
157
62
18
8
6
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gidesimvaramk

haftaya pazartesi diyete baslicam, 1 ay once aldigim hulahopu artık cevircem demistim. az once iki tabak kizartma yedim, karsimda hulahop dalga gecer gibi ba... Devamını Gör

chtaktrk1

Güzel bir yazı olmuş..