Görüş Bildir
Haberler
Hemen Hemen Herkesin Sürekli Yaptığı 14 Banyo ve Tuvalet Hatası

Hemen Hemen Herkesin Sürekli Yaptığı 14 Banyo ve Tuvalet Hatası

Fulin
27.02.2017 - 16:25 Son Güncelleme: 27.02.2017 - 17:10

Banyo, evde en sık kullandığımız alanların başında geliyor. Banyo ve mutfakta yaptıklarımız doğrudan sağlığımızı etkileyen davranışlar olduğu için, orada yaptığımız hataların sonuçları büyük olabilir. Bu nedenle alışılan bazı yanlış rutinlerin dışına çıkmaya çalışmak gerekiyor. İşte banyo ve tuvalette yaptığımız yanlışlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sifonu klozet kapağı açıkken çekmek.

1. Sifonu klozet kapağı açıkken çekmek.

Bu artık herkesin bildiği ancak her zaman uygulamadığı bir şey. Tuvalet kapağı açıkken sifonu çekince tüm bakterileri çevreye saçmış oluyorsunuz. Yapılan araştırmala göre sifon çekildiğinde tuvaletteki partiküller 5 metre uzağa kadar sıçrayabiliyor.

2. Elleri olması gerekenden kısa sürede yıkamak.

Tuvaletten sonra ellerimizi yıkamayı ihmal etmesek de, niteliğini gözardı edebiliyoruz. Ellerimizdeki bakterilerin ölmesi için yaklaşık 20 saniye köpüklemek ve bu sürede tırnak içlerini de unutmamak gerekiyor.

3. Aynı yüz havlusunu defalarca kullanmak.

Pek çok uzman kağıt havluyu önerse de, klasik havlunun yerini tutmadığını düşünen insan sayısı çok fazla. Ancak bu havlular kıs sürede bir bakteri yuvasına dönüşebiliyor. Havlunuzu sadece siz kullanır ve en fazla bir hafta dolmadan değiştirirseniz, klasik havlu kullanmanın bir sakıncası yok.

4. Saçları çok sık yıkamak.

Bu da doğruyu uygulamanın zor olduğu bir alışkanlık. Günümüzde pek çok insan saçlarını her gün ya da iki günde bir şampuanla yıkıyor. Bu oldukça yanlış çünkü şampuanlar saçı koruyan doğal yağları kurutup saçları savunmasız bırakıyor. Ayrıca yağlanma yüzünden şampuanlarken daha fazla yağlanmasına sebep oluyorsunuz. Seyrek yıkamaya alışmak için en azından her gün duş alsanız bile saçlarınızı şampuanlamadan çıkabilirsiniz.

5. Kulakları pamuklu çubukla temizlemek.

5. Kulakları pamuklu çubukla temizlemek.

Duş sonrası rutinlerden biri olan kulak temizlemenin pamuklu çubukla yapılması, kirleri daha da geriye iterek problemi artırmaktan başka işe yaramıyor. Kulakları parmağınızı sıcak suya batırılmış ince bir havlu geçirip temizleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kişisel eşyaları klozetin yakınlarına koymak.

6. Kişisel eşyaları klozetin yakınlarına koymak.

Diş fırçanız başta olmak üzere hiçbir direkt temas ettiğiniz eşyayı klozet yakınına koymamalısınız. Çünkü sifon çekildiğinde tuvaletten çıkan bakteriler eşyalarınıza yapışıyor. Saç fırçanızda, makyaj ürünlerinizde tuvalet kalıntıları istemezsiniz. Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre bu tür eşyalar klozetten en az 6 adım uzaklıkla olmalı.

7. Aynı banyo lifini çok uzun süre kullanmak.

7. Aynı banyo lifini çok uzun süre kullanmak.

Banyo lifleri, süngerler ve fırçalar sürekli ıslandıkları ve vücutla temas ettikleri için bakterilerin hızla üremesi için ideal ortamlar. Doğal lif ve süngerlerin dört, sentetik olanların sekiz haftada bir değiştirilmesi öneriliyor. Fırçaların kullanım süresi ise 3 ay. Bu süreyi biraz uzatmak için her banyo sonrası lifleri yıkayıp kurutabilirsiniz.

8. Duş perdesinin boy ve eninin küvete uygun olmaması.

Olması gerekenden uzun ve geniş bir duş perdesinin su sıçratmama konusunda daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak olması gerekenden uzun veya geniş bir duş perdesinin araları küf, mantar ve rutubet için ideal ortamlardır. Duş perdesini açıldığında dümdüz duracak şekilde kesebilirsiniz. Duş sonrası duş perdesini buruşuk bırakmak yerine iyice açarak kurumaya bırakmalısınız.

9. Tuvalete çıplak ayakla girmek.

9. Tuvalete çıplak ayakla girmek.

Tuvaletteki en pis yerin klozetin içi olduğunu düşünürüz. Ancak yapılan çalışmalara göre tuvalet zemininde klozete oranla çok daha fazla bakteri bulunuyor (her karo başına 200 milyon). Terlik giymek için yeterli bir sebep.

10. Tüm banyoyu tek bir süngerle temizlemek.

10. Tüm banyoyu tek bir süngerle temizlemek.

Banyoyu nasılsa steril temizleyiciler kullanılıyor diye tek bir süngerle temizlemek büyük hata. Lavabodaki bakterileri aynaya, yerdekileri küvete taşımak temizliğinize pek yardımcı olmayacaktır. Tuvalet, lavabo, küvet ve yer silme süngerleri birbirinden faklı olmalı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Temizlikte zehirli kimyasallar kullanmak.

Daha temiz hissettiriyor olsa da zehirli kimyasallar sağlığınız için çok zararlı. Banyoda kullandığınız temizlik malzemelerini asla birbiriyle karıştırmamalı ve doğal alternatiflere yönelmelisiniz. Limon, tuz, karbonat ve sirkenin ne kadar işe yaradığını görünce inanamayacaksınız.

12. Tuvalete koltuğa oturur gibi oturmak.

12. Tuvalete koltuğa oturur gibi oturmak.

Tuvaletinizi sağlıklı bir şekilde yapmak için klozete oturmak değil, çömelmek gerekiyor. Alaturka tuvalet olarak bilinen ve günümüzde hala Japonya'da kullanılan tuvalet şekli en sağlıklısı. Artık evlerde klozet olduğu için çömelme hareketini alçak bir sehpa ile klozete de uyarlayabilirsiniz.

13. Taharet musluğu kullanmadan tuvaletten çıkmak.

13. Taharet musluğu kullanmadan tuvaletten çıkmak.

Elbette bu durum bizim için geçerli değil, ancak ülkemizde de her geçen gün taharet musluğu kullanım oranı düşüyor. Dünyada ise bu musluk pek yaygın olmadığı halde ıslak temizliğin önemi artıyor. Genital bölge sağlığı için her tuvalet sonrası suyla temizlenme şart.

14. Duştayken suyu sürekli açık tutmak.

Bunu yapan çok kişi var. Dünyanın temiz su kaynaklarını tüketmek ve su faturasını şişirmenin yanı sıra suyu sürekli açık tutmak verimli şekilde yıkanmanıza da engel olur. Tıpkı el yıkama gibi, saç ve vücudunuzda da köpüğün bir süre kalması hijyenik açıdan faydalıdır. Suyu sadece durulama sırasında açmalısınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
288
34
33
23
15
14
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın