Görüş Bildir
Haberler
Hazine-i Evrak, ‘Arşiv Müzesi' Olarak Geri Dönüyor

Hazine-i Evrak, ‘Arşiv Müzesi' Olarak Geri Dönüyor

Batuhan
03.02.2016 - 15:20

İtalyan mimar Fossati tarafından 1848'de yapılan, Gülhane Parkı'nın girişindeki Alay Köşkü'nün karşısında yer alan tarihi Hazine-i Evrâk (Evrâk Hazinesi) binası Arşiv Müzesi olarak geri dönüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen bina artık arşivcilik tarihimizi anlatan bir sergi mekânı olacak. 1853'te açılan Hazine-i Evrak, cumhuriyet döneminde Başbakanlık Osmanlı Arşivleri 1 No'lu depo binası olarak kullanılmış, 2008'de de Ulusal ve Uluslararası Araştırma, Arşiv, Belgeleme ve Okuma Salonu yapılmıştı. Yaklaşık 160 yıllık hizmetten sonra iki sene önce Ticarethane Sokak'taki Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nin Kağıthane'ye taşınmasıyla bu bina da boşaltılmış, akıbeti de merak edilir olmuştu. Araştırmacıların, binanın kendilerine tahsis edilmesi yönünde beklentisi vardı.

Hem tarihçilerin hem de araştırmacıların büyük bir kısmı 600 yıllık arşivin Kağıthane gibi nemli bir bölgeye taşınmasından memnun olmamıştı. Arşiv Müzesi'nde artık son çalışmalar yapılıyor. Resmi açılışı henüz belli olmayan müzenin, oteller bölgesine dönüştürülen bölgenin kültürel hayatına nasıl bir hareketlilik getireceği merak ediliyor.

Zaman

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın