Görüş Bildir
Haberler
Haydarpaşa Yılların Yorgunluğunu Atacak

Haydarpaşa Yılların Yorgunluğunu Atacak

Batuhan
24.03.2016 - 13:46 Son Güncelleme: 24.03.2016 - 13:49

Restorasyon çalışmalarına başlanan İstanbul'un simge yapılarından Haydarpaşa Garı'nın, 108 yıl önce kum zemin üzerine ahşap kazıklarla nasıl inşa edildiği araştırılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Restorasyon çalışmalarına başlanan İstanbul'un simge yapılarından Haydarpaşa Garı'nın, 108 yıl önce kum zemin üzerine ahşap kazıklarla nasıl inşa edildiği araştırılıyor. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan projeyle Haydarpaşa Garı, aslına uygun restore edilerek, yılların yorgunluğunu atacak. Çatısı 2010 yılında çıkan yangında büyük hasar gören tarihi bina, yıllar içinde yapılan yanlış restorasyon uygulamaları da düzeltildikten sonra yeniden tren garı olarak hizmet verecek.

Restorasyona ilişkin soruları yanıtlayan danışman Vahit Okumuş, Haydarpaşa Garı'nın taştan yapılmış yığma bina sanılmasının aksine, demir konstrüksiyon olduğunu söyledi. Jeoradarla bu tarihi binanın demir konstrüksiyonlarının nasıl bağlandığını bularak projesini ortaya çıkaracaklarını anlatan Okumuş, böylece binanın gerçek yüzünün ortaya çıkacağını ifade etti. Haydarpaşa Garı'nın, kum zemin üzerine ahşap kazıklarla oturtulmuş bir bina olduğunu aktaran Okumuş, bu tekniğin de 108 yıl önce nasıl yapıldığını bularak, ahşap kazıkların özelliğini ve durumunu tespit edeceklerini belirtti.

Bu çalışmalarla binanın öncelikle statik konumunu ortaya çıkaracaklarını anlatan Okumuş, şu bilgileri verdi: 'Haydarpaşa Garı'nın daha önce bilindiği şekilde olmadığını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Yağmur sularından binayı korumak, içinde onarım yapabilmek için garın dışına koruyucu çatı yapacağız. Bina aslına uygun restore edilecek ve gar olarak kalacak. Araştırmalarda zemin mukavemetinin çok düşük olduğu tespit edildi. Binaya yeni bir yük getirmek şu anda sakıncalı görünüyor. Etüt çalışmalarımız devam ediyor. Orijinal zeminde ve duvarlarda ne olduğunu bulmayaçalışıyoruz.

Garın vitrayları da zaman zaman değiştirilmiş. Vitrayları ilk kez Alman sanatçı Linneman tarafından yapılmış. Onun tekniğini öğrenmeye çalışıyoruz. Bu teknik anlaşıldıktan sonra nasıl onarılacağı, kontrollüğe ve bilim kuruluna sunularak yapım konusunda karara varılacak. Vitraylar tek tek çıkarılarak, atölyede fırınlanacak, orijinal renkleri tekrar canlandıracağız. Haydarpaşa Garı'nda orijinal bir yapım tekniğinin kullanıldığı kalem işleri var. Nasıl bir teknik kullanıldığını tespit etmek için araştırma yapıyoruz. Buradan parçalar alıp, mikro analizle malzemesinin ne olduğunu tespit edeceğiz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Haydarpaşa Garı'nı 'Türk motiflerinin kullanıldığı Alman ekolü eser' olarak tanımlayan Okumuş, 'Yapacağımız araştırmalar sonunda binanın eksiklerini ve önceki restorasyonlarda yapılan yanlışları ortaya koyarak, yapılması gerekenleri bilim kurulana sunacağız. Benim düşünceme göre temelde bir yüzey genişlemesi yapılmış ama nasıl yapılmış bilemiyorum. Temel taşları yan yana nasıl konarak zemin oluşturulduğu şimdilik bir gizem. Bunları bilmiyoruz. Bunu yakında ortaya çıkaracağız' diye konuştu.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın