Görüş Bildir
Haberler
Hastalık Riskini Azalttığı İçin Sofralarınızda Daha Çok Yer Vermeniz Gereken Kanser Düşmanı Gıdalar

Hastalık Riskini Azalttığı İçin Sofralarınızda Daha Çok Yer Vermeniz Gereken Kanser Düşmanı Gıdalar

Ecem Atalay
07.07.2021 - 06:45

Uzmanlar kanser riskini azaltmada doğru ve dengeli beslenmek gerektiğine vurgu yapıyor. Bazı gıdalara sofrada daha sık yer vermek kansere karşı açılan bu savaşta olumlu etki yaratacaktır. İşte bu gıdalardan bazılarını sizler için sıraladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Brokoli

1. Brokoli

Brokoli gibi turpgillerden sebzeler, çiğneme ve sindirim sırasında, Ulusal Kanser Enstitüsü'ne (NCI) göre hücre hasarı ve iltihaplanma ile savaştığı ve hatta tümörlerde kan damarlarının oluşmasını engellediği gösterilen indol-3-karbinol ve sülforafan gibi bileşiklere parçalanırlar .

2. Keten Tohumu

2. Keten Tohumu

Klinik deneyler, keten tohumunun, meme kanseri teşhisi konmuş kadınlarda tümörlerin büyümesini yavaşlatma potansiyeline sahip olduğunu bulmuştur . Uzmanlar mümkün olduğunca bütün tohumlar yerine öğütülmüş keten tohumlarını seçmenizi öneriyor. Çünkü tohumları öğütmek besin maddelerini daha biyoyararlı hale getiriyor.

3. Yeşil Çay

3. Yeşil Çay

Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) açıklamasına göre, yeşil çay serbest radikalleri nötralize ederek hücreleri kansere neden olan hasarlardan korumaya yardımcı olan epigallokateşin gallat ve epikateşin gallat gibi polifenollerle yüklüdür. Bu sebeple günde en az bir bardak tüketilmesi önerilir.

4. Elma

4. Elma

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ne (AICR) göre, düzenli elma yiyenlerin akciğer kanseri ve belirli meme kanseri türleri için daha düşük bir riski vardır .

5. Yaban Mersini

5. Yaban Mersini

Yaban mersininin koyu mavi rengi, antioksidan aktivite gösteren güçlü bileşikler olan antosiyaninlerden gelir. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) antioksidanlar, DNA'ya zarar veren hızla değişen moleküller olan serbest radikallerin oluşumunu engelleme işlevi görür diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Nohut

6. Nohut

Nohut, bağırsaklarımızdaki iyi bakteriler tarafından fermente edilen ve iltihapla savaşan kısa zincirli yağ asitlerine dönüşen liflerle doludur . Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR), bu asitlerin potansiyel olarak kanserle mücadele etkilerine sahip olduğunu düşündüklerini belirtiyor.

7. Ceviz

7. Ceviz

Ceviz, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Ama hepsi bu değil. Ayrıca oksidatif stres ve iltihaplanma le mücadele edebileceğini söylenilen melatonin ve gama-tokoferol gibi antioksidan bileşikler de sunarlar . Cevizde kalori yoğun olduğu için porsiyonlarınızı kontrol altında tutmanız önerilir.

8. Sarımsak

8. Sarımsak

Yapılan araştırmalar daha düşük kanser oranlarına daha yüksek sarımsak tüketimi bağladı . Araştırmacılar, sarımsağın antimikrobiyal aktivite sergileyen ve hücreye zarar veren kanserojenleri engelleyen kükürt bileşikleri içerdiğini belirtiyor. En büyük faydayı elde etmek için ise sarımsağı doğrayarak ya da ezerek 10 dakika bekletip yemeğinize sonrasında eklemeniz öneriliyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR), bu dinlenmenin sarımsağın daha fazla kükürt bileşiği üretmesine yardımcı olduğunu belirtiyor .

9. Zerdeçal

9. Zerdeçal

Uzmanlar, altın renkli bu baharatın, kanseri önlemeye veya büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek bir anti-inflamatuar antioksidan bileşik olan kurkumin içerdiğini söylüyor.

10. Yoğurt

10. Yoğurt

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre , günde en az 1 kase yoğurt yiyenlerin akciğer kanserine yakalanma ihtimalleri, yoğurt yemeyenlere göre yaklaşık %20 daha azdı . Uzmanlar, yararın en azından kısmen daha sağlıklı bir mikrobiyomu teşvik ederek kansere neden olan iltihabı azaltabilecek yoğurdun probiyotiklerinden gelebileceğini düşünüyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Domates

11. Domates

Domates , prostat , meme ve akciğer kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülen bir karotenoid türü olan likopenin en iyi kaynağıdır .

12. Somon

12. Somon

Yaklaşık 70.000 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya göre , haftada dört kez balık yağı takviyesi alan kişilerin kolon kanseri geliştirme olasılığı , almayanlara göre %63 daha az . Somon gibi yağlı balıklar da benzer faydalar sağlar.

13. Üzüm

13. Üzüm

Araştırmalara göre üzümler mide, meme, karaciğer ve lenf kanseri gelişimini engellemede rol oynayabileceğini öne süren antioksidan resveratrol ile doludur .

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
16
6
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın