Görüş Bildir
Haberler
Harcamalarınızı Online’da Gönül Rahatlığıyla Yapın Diye Alınan Yeni Nesil Kredi Kartı Güvenlik Yöntemleri

etiket Harcamalarınızı Online’da Gönül Rahatlığıyla Yapın Diye Alınan Yeni Nesil Kredi Kartı Güvenlik Yöntemleri

Merlot Vinho
12.06.2022 - 14:13

Online alışveriş hepimizin hayatının vazgeçilemez bir parçası haline gelmiş durumda. Kimileri için market alışverişi, kimileri için fatura ödemeleri, kimileri içinse bütün bunların hepsi çevrimiçi platformlar üzerinden çok daha kolay. Peki hayatın her alanında dijitalleşmeye gittiğimiz şu günlerde online güvenliği sağlamak adına ne gibi adımlar atıldı? Gelin dijital alışverişi gönül rahatlığıyla yapmamızı sağlayan teknolojilere birlikte göz atalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güçlü kart şifresi belirleme zorunluluğu

Güçlü kart şifresi belirleme zorunluluğu

Kredi kartı kullanırken en temel güvenlik önlemlerinden biri doğumgününü, sıralı numaraları veya kolay tahmin edilebilir tarihleri içermeyen güçlü bir kart şifresi belirlemek. Günümüzde pek çok banka sizin için bu adımları kolaylaştırarak  basit şifreler koymanıza izin vermez. Dolayısıyla online işlemlere güvenlik tanımlar.

Düzenli periyotlarla şifre değiştirme özelliği

Düzenli periyotlarla şifre değiştirme özelliği

Bunun yanı sıra, online platformlarda kullandığımız şifrelerin birkaç aylık dilimlerde değiştirilmesi de fazlasıyla önemli. Özellikle mobil ve online bankacılık hizmetlerinde kullanılan kart şifresinin belirli aralıklarla değiştirilmesi istenir, aynı zamanda bu şifrelerin önceki şifrelerle aynı olmaması da önemlidir. Bu sayede online kullanımların riske girme ihtimali fazlasıyla zayıflar.

Online kart bilgileri

Online kart bilgileri

Online alışveriş yapmak aslında çok hızlı ve güvenlidir, sizden istenen bilgiler ise güvenlik açısından herhangi bir risk teşkil etmez. Platform, uygulama veya website üzerinden yaptığınız işlemlerde kredi kartı numarası, kart geçerlilik tarihi ve arka taraftaki CVC kodu dışında başka bir şey istenmez. Dolayısıyla bu şekilde şifrenizin çalınması gibi bir durum da söz konusu olmaz.

3D secure

3D secure

Bankaların online alışveriş güvenliği için kullandığı bir diğer avantaj da 3D Secure özelliğidir. Bu önlem sayesinde online platformlara kart bilgilerinizi girip işlemi onayladıktan sonra, telefonunuza bir kod gönderilir. Dolayısıyla sizin bilginiz ve onayınız olmadan herhangi bir şekilde online harcama yapılması mümkün olmaz.

Sanal klavye

Sanal klavye

Kredi kartını alışveriş, fatura ödemeleri veya vergi kapsamında kullanıyor olabilirsiniz ve bu durum birden fazla platform üzerinden şifre girmenizi gerektirebilir. Bu gibi durumlarda bankaların sunduğu sanal klavye imkanını tercih etmek sizin için faydalı olabilir. Özellikle kendi cihazlarınız üzerinden yapmadığınız işlemlerde, sanal klavyeyi kullanarak şifre çalınma tehlikesiyle karşılaşmamış olursunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanal kart kullanımı

Sanal kart kullanımı

Bankalar ayrıca istediğiniz zaman kullanmak üzere sanal kart imkanı da sunar. Örneğin; güvenilirliğinden tam emin olmadığınız platformlarda kredi kartınızı kullanmak yerine sanal kartınızı tercih edebilirsiniz. Sanal kartın içine tam olarak alışveriş tutarınız kadar para atabilir, böylece para kaybı riskini sıfıra indirirsiniz.

Kart üst limiti

Kart üst limiti

Online işlemlere güvenlik getirmek için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem de harcamalar için üst limit berlilemek veya online alışverişi dönem dönem kapatmaktır. Mobil bankacılık üzerinden birkaç tıklamayla yapacağınız online alışverişe kapama işlemini harcamalarınızdan hemen sonra tercih edebilir ve sizin haberiniz olmadan alışveriş yapılma riskini eleyebilirsiniz. Bir sonraki alışveriş sırasında da aynı kolaylıkla kartınızı tekrar online alışverişe açabilirsiniz.

Banka bildirimleri

Banka bildirimleri

Günümüzde çoğumuz bankacılık işlemlerini mobil veya internet bankacılığı üzerinden ilerletiyor. Mobil bankacılık hız ve kolaylık sunarken aslında kartınızdaki şüpheli işlemlere dair anlık bildirimler almanızı da sağlar. Bunun için uygulama bildirimlerine izin verebilir ve kartınızla sizden habersiz bir işlem yapıldığında anında haberdar olursunuz. Ek olarak hatalı şifre ve kart erişimi gibi işlemlerin tamamını kontrol ederek zamanında önlem alabilirsiniz.

Banka iletişim araçları

Banka iletişim araçları

Herhangi bir şüpheli işlem bildirimiyle karşılaşıp kart güvenliğinin tehlikede olduğunu düşündüğünüz her an, bankanıza farklı kanallar üzerinden hızlı erişim sağlayabilirsiniz. Eskisi gibi bankalara gidip sıra beklemek zorunda olmadan, sadece mobil veya internet bankacılık araçlarını kullanarak bankanızla iletişime geçebilir, gerekli güvenlik önlemlerini uygulamaya başlayabilirsiniz.

Temassız alışveriş

Temassız alışveriş

Son bir ipucu olarak; online alışverişler için olmasa da günlük yaşamda sık sık kartınızı kullanıyorsanız temassız işlemden faydalanmanız gerektiğinden bahsedebiliriz. Fiziksel teması azaltarak hastalık riskini elediğiniz bu yöntemle, aynı zamanda kart şifrenizin başkalarının eline geçme şansını da ortadan kaldırırsınız. Böylece online platformların yanı sıra fiziki alışverişlere de ekstra güvenlik tanımlarsınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın