Hala Okumadıysanız, Shantaram'dan Sizi İkna Edecek 13 Mükemmel Alıntı
NOT'u en başta yazayım; Spoiler içerir
Eğer sizde okurken etkileyici bulduğunuz satırların altını çizme alışkanlığına sahipseniz, Shantaram'ı okumaya başladığınız andan kısa bir süre sonra kalemi elinizden hiç bırakamadığınızı farkedeceksiniz. Yaşam, Kader ve Tercihleriniz hakkındaki herşeyi ama herşeyi sorgulamanızı sağlayacak bu eseri okurken soracağınız tek soru şu olacak; Bir insan kısacık hayatında gerçekten bu kadar şey yaşamış olabilir mi?
13.
Politikanın pis işlerinden daha acımasız ve ahlaksız olan tek şey, büyük işlerin politikasıdır.
12.
Ruhun ait olduğu bir kültür yoktur. Ruh bir ülkeye de ait değildir. Ruhun rengi, aksanı ya da yaşam biçimi yoktur. Ruh sonsuzdur ve birdir. Kalp gerçeklerle ve acıyla yüzleşince de ruhu dizginleyemezsiniz.
11.
Köyde daha önce hiç bir şehirde görmediğim bir kesinlik vardı. Toprağı işleyen nesiller ile toprak birbirinin yerini alaya başladığında, doğa ve insan bir ve aynı olmaya başladığında hissedilen bir kesinlikti bu. Şehirler sürekli ve karşı konulamaz bir değişim içindedir. Şehrin, tıpkı matkap sesine benzeyen, bitmek tükenmek bilmez bir sesi vardır ve iş dünyası size saldırırken bu uyarı sesini duyarsınız. Köylerde ise değişim uzun vadelidir. Doğada gözlenen değişim, mevsimlerin hareketiyle eski halini alır. Topraktan çıkan her zaman toprağa geri döner. Meyve veren şeyler yeniden çiçek açmak üzere ölür.
10.
Yolsuzluğun bir yönetim şekli olmasının en kötü yanı, gayet iyi işlemesidir.
9.
Tanrı İmkansızdır. Bu O'nun var olduğunun birinci kanıtıdır.
8.
Yoksulluk ve gurur kan kardeş gibidir. Fakat sonunda mutlaka biri diğerini öldürür.
7.
Adalet hem adil hem de bağışlayıcı olmaktan geçer ve herkes tatmin olana kadar da adalet sağlanmış sayılmaz. Bu iki genç adama yaptığımızdan anlaşılacağı üzere, adalet sadece yanlış yapanları cezalandırmak amacıyla kullanılmaz. Biz aynı zamanda adaletle onları kurtarmaya da çalışırız.
6.
Bu, hayatın anlamını bildiğini iddia eden herkese uygulaman gereken bir test. Karşılaştığın her guru, her öğretmen, her peygamber ve filozof senin için şu iki soruyu yanıtlayabilmeli; 'İyi ve kötünün objektif, evrensel tanımı nedir? Bilinçle cisim arasındaki ilişki nedir?' Eğer karşındaki bu soruları yanıtlayamazsa testi geçememiş demektir.
5.
Erkekler çıkarları ve prensipleri uğruna savaş açarlar ama toprak ve kadın uğruna savaşırlar. Başka nedenler er geç kana bulanıp anlamlarını yitirir. Er geç her şey yaşamak ya da ölmekten ibaret hale gelir. Mantıklı olan tek şey hayatta kalmak, akla gelen ise ölmektir. En yakın arkadaşlar feryatlar içinde öldüğünde, iyi adamlar bir kan gölünde acı içinde akıllarını yitirdiğinde, babaların, oğulların, kardeşlerin kolları, bacakları, kafaları gibi dünyadaki adalet ve güzellik havaya uçtuğunda, erkeğin savaşa devam etmesini ve bu uğurda ölmeyi göze almasını sağlayan sadece toprağını ve kadınını koruma arzusudur.
4.
Sevmemen gereken biriyle başbaşa kalmak her zaman büyük bir aptallıktır.
3.
Kader her zaman önüne iki seçenek sunar; Seçmen gereken ve seçtiğin.
2.
Aşk, Kader ve yaptığımız seçimler hakkında bildiklerimi öğrenmem çok uzun sürdü, dünyanın pek çok yerini dolaşmam gerekti ama hepsinin özünü bir anda, bir duvara zincirlenmiş halde işkence görürken kavradım. Beynimde yankılanan çığlıklar arasında, elim kolum bağlı ve tamamen çaresizken aniden fak ettim hala özgürdüm. Bana işkence eden adamlardan nefret etmek ya da bağışlamakta özgürdüm.
1.
Kader seni güldürmüyorsa, espriyi anlamadın demektir.
Yorum Yazın