Görüş Bildir
Haberler
Güvenliğiniz İçin Facebook Hesabınızdan Acilen Silmeniz Gereken 12 Şey

etiket Güvenliğiniz İçin Facebook Hesabınızdan Acilen Silmeniz Gereken 12 Şey

Erkam Evlice
02.05.2017 - 22:00

10 yıldan fazla süredir hayatlarımızın bir parçası haline gelen Facebook, bugünlerde 'Dünyayı birbirine bağlamak' misyonunu gerçekleştirmek için elinden geleni yapıyor. 

Yine de, sizden istediği her bilginin bu ulvi amaca yönelik kullanılacağından emin olmamalısınız. Facebook tamamen kötü niyetli olmasa bile yine de oluşabilecek güven açıklarını göz ardı etmemekte fayda var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Telefon numarası

1. Telefon numarası

Bunu zaten koyduğunuzu düşünmüyoruz ama yine de uyaralım. Herhangi birinin görebileceği telefon numarası, onun çeşitli şekillerde veritabanlarına pazarlanmasına sebep olabilir. Sapıklardan ve stalker'lardan bahsetmiyoruz bile!

2. Doğum günü

2. Doğum günü

Doğum gününüzü yakın çevrenizle paylaşıp her yıl kutlamalar almak güzel olabilir ama, riskli. Çünkü doğum gününüz, soyadınız ve adresinizle birlikte önemli hesaplarınıza giden yolu oluşturan bilgilerden biri.

3. Arkadaşlarınızın bir kısmı

3. Arkadaşlarınızın bir kısmı

Oxford Psikoloji profesörü Robert Dunbar'a göre bir insanın sağlıklı bir iletişim kurabileceği maksimum insan sayısı 150. Tabii ki üst limitinizi 150 yapın demiyoruz ama, arkadaş listesinizi gözden geçirip eskimiş ve artık hayatınızda yer kaplamayan insanları listenizden çıkarmanız yerinde olacaktır.

4. Bebeklik fotoğrafları

4. Bebeklik fotoğrafları

Kendi fotoğrafınızı koymakta özgürsünüz fakat yeğendir, arkadaşların çocuklarıdır vs. bunları koymamanız şiddetle tavsiye ediliyor. Bu bireylerin gelecekte bebeklik halinin İnternet'te bulunmasını istememe ihtimaline saygı duymak önemli.

5. Konum servisleri

5. Konum servisleri

Mobil uygulama kullanırken check-in yapabilmek için konum servislerini açmanız, uygulamanın sürekli olarak konum bilginizi çekmesine sebep olur. Böylece her an nerede olduğunuz bilinebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Evde yapılmış check-in'ler.

6. Evde yapılmış check-in'ler.

Geçmişte evde check-in yaptıysanız, bunları temizlemelisiniz. Her önüne gelenin ev adresinizi bilmesine gerek yok.

7. Çocukların okullarını belli eden paylaşımlar, bilgiler.

7. Çocukların okullarını belli eden paylaşımlar, bilgiler.

Maalesef İnternet kendi sempatik arkadaş çevremizden ibaret değil. Pedofil sayfalar ve bir takım sapıkların varlığı daha önce pek çok defa çocuğu ve ailelerini sıkıntıya sokmayı başarmıştı. O yüzden çocukların okul bilgilerini afişe eden her türlü şeyin kaldırılması faydalı.

8. İlişki durumu

8. İlişki durumu

Yani, koyduysanız kaldırmayın tabii. Tertemiz ilişki krizine gerek yok. Ama koymadıysanız ya da koymayı düşünüyorsanız vazgeçin. İlişki bittiği zaman düzeltirken inanın kendinizi kötü hissedeceksiniz.

9. Kredi kartı bilgileri

9. Kredi kartı bilgileri

Bu bilgileri hiçbir sitede tutmamanız faydalı. Facebook da bir istisna oluşturmuyor.

10. Uçuş kartı fotoğrafınız

10. Uçuş kartı fotoğrafınız

Evet, seyahat gibi heyecanlısı yok ve bunu duyurmak istiyorsunuz. Ama unutmayın, uçuş kartınız size özeldir. Yalnızca size özel bilgileri barındırdığı gibi, kötü niyetli kimseler PNR kodunuzu kullanarak uçuşunuzu iptal edebilir/değiştirebilir!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tatilinizle ilgili her şey

11. Tatilinizle ilgili her şey

Seyahat heyecanı demişken, tatile çıktığınızı gümbür gümbür duyurmak evinizi hırsızlar için sıcak hedef haline getirebilir.

12. Patronunuz!

12. Patronunuz!

Sıkıntılı tabii. Hasta taklidi yapıp işi gelmediğiniz günlerden tutun da, sinirle işyerinize veryansın ettiğiniz bir gönderiyi patronunuzun görmesini istemezsiniz değil mi? Tabii sizde böyle şeyler yoksa, endişelenmeye gerek yok.

Tüm bunları yapmadan önce gizlilik ayarlarınızı gözden geçirip, herkesle paylaşmak istemediğiniz bilgileri de buradan düzenlemeniz mümkün. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
280
40
35
18
14
13
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sude Rumeysa Şahin

Bunları yazan birisi varsa intihar etsin bune facebooka tüm bilgilerinizi vermişsiniz resmen.

Leylaley

ohh onedioda başka sosyal medya hesabim yok. cubku sosyal medyalarda asosyallik var gibi oluyo bende :))

portside

Aynen tek sosyal mecra onedio. Milletin ne yaptığından bana ne. Hele benim ne yaptığımdan onlara ne. Zaten sevdiklerimi arıyorum, soruyorum. Gerisi kuru kala... Devamını Gör

Textn

Facebook mu kaldı amk