Görüş Bildir
Haberler
Gümüşhane'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gümüşhane'de Ne Yenir?

Gümüşhane'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gümüşhane'de Ne Yenir?

Elif Ateş
20.09.2021 - 10:30

Gümüşhane, Kuzey Anadolu sıradağları içerisinde yer alır. Batısında Giresun, doğusunda Bayburt, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde ise Erzincan ili bulunur. Kelküt vadisinde bulunan düzlükler ilin en önemli tarım alanlarını oluşturmaktadır. Doğal güzellikleri ile bilinen bu yer, yayla turizminin merkezi haline gelmiştir. Karadeniz Bölgesi'nde yayla kültürünün en çok yaşandığı yerlerin başında Gümüşhane gelmektedir. Özellikle her yıl yaz aylarında düzenlenen festivaller ve eğlencelerle turistleri ağırlamaya devam etmektedir. Ayrıca Gümüşhane; hamamları, manastırları, kiliseleri ve antik kentleri gibi 391 tane tescillenmiş taşınma kültür varlığına sahiptir. Peki, Gümüşhane'de gezilecek yerler nerelerdir? Gümüşhane'de ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda bölgede ilk yerleşimler M.Ö 3500 yılında yapılmıştır. Gümüşhane, Asurlular döneminde Hayassa- Azzi ülkesi olarak bilinmektedir. Mezopotamya'dan gelen Asurlu tüccarlar, bölgede bulunan maden yataklarından dolayı bu yöreye oldukça fazla ilgi duymuşlardır. Hitit döneminde ise bu bölgede, otokton halkı Kaşkaların yaşadığı düşünülmektedir. Gümüşhane, M.Ö 9.yy'dan itibaren Pontus Roma, Bizans ve Trabzon İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir.1514 yılından itibaren ise temelli olarak Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Birçok döneme tanıklık eden Gümüşhane'nin gezilmesi gereken yerlerini ve lezzetlerini sizler için derledik...

GÜMÜŞHANE'DE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

  • Karaca Mağarası: Mağaranın girişi sadece bir insanın geçebileceği büyüklüktedir. Girişten içeriye doğru gittikçe genişleyen mağaranın uzunluğu, 256 metredir. Mağaranın kaliteli oksijenli havasının astım hastalarına iyi geldiği bilinmektedir.

  • Torul Cam Teras: İlk başta savunma ve gözetleme kalesi olarak yapılan bu yer, zirvesin cam teras eklenmesiyle turizm merkezi haline gelmiştir. Gümüşhane'ye seyahat edeceklerin görmesi gereken yerlerden biridir.

  • Torama Şelalesi: Bu şelalenin çevresinde birçok tesis bulunmaktadır. Özellikle yayla gezileri, doğa yürüyüşleri, atv, bisiklet turları ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapmak mümkündür.

  • Limni Gölü Tabiat Parkı: Saranoy Yaylası'nda bulunan Limni Gölü, şehirde önemli turizm alanlarından biridir. Gümüşhane halkı tarafından oldukça sık ziyaret edilir. 

  • Zigana Yaylası: Gümüşhane'nin önemli yaylalarından biridir. Ayrıca kayak turizmi merkezi olarak da kullanılır. Konaklama imkanının fazla olduğu bu yerde çeşitli etkinlikler de yapılır.

  • İkizevler Kent Müzesi: Osmanlı dönemine ve yakın döneme ait birçok eser bu müzede yer alır. Ayrıca kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi kalıntılar bu müzede sergilenir.

  • Baksı Müzesi: Çağdaş el sanatlarının sergilendiği bu müze, tamamen insanların kendi imkanları ile oluşturulmuştur. Kültürel ve modern sanatın birleştiği bu yer mutlaka ziyaret edilmelidir.

GÜMÜŞHANE'DE NE YENİR?

  • Evelik Dolması: Gümüşhane'nin yöresel yemeklerinin başında gelen evelik dolması, yöreye ait özel evelik otu ile yapılmaktadır. Tercihe göre etli veya zeytinyağlı olarak yapılabilen dolmanın içine bulgur ya da pirinç kullanılır.

  • Gendime Pilavı: Bu pilavı diğerlerinden ayıran özelliği içerisinde et bulunmasıdır. Ayrıca kuru fasulye, aşurelik buğday, soğan gibi malzemeler kullanıldığından dolayı oldukça doyurucu bir lezzettir.

  • Borani: Hem sağlıklı hem lezzetli yemeklerden biri olan borani, et ve sebze sevenlerin oldukça sık tercih ettiği lezzetlerden biridir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.

  • Kartol Yahnisi: Gümüşhane'nin en meşhur yemeklerinden biridir.  Kartol yahninin içerisinde dana kuşbaşı et, patates, havuç, soğan ve birçok çeşit baharat bulunur. Özellikle güveçte pişirilen bu yemek gelenlerin denemesi gereken lezzetlerden biridir.

  • Lemis: Görenlerin gözlemeye benzettiği bu hamur işi, sebze ve hamurun birleşmesinden oluşur. Gümüşhane'ye özgü bir yemek olduğundan dolayı başka bir yerde bulmak mümkün değildir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın