Görüş Bildir
Haberler
Gökçen Erdoğan Yazio: Kadınlar...

etiket Gökçen Erdoğan Yazio: Kadınlar...

Dr.Gökçen Erdoğan
29.03.2021 - 09:37 Son Güncelleme: 02.04.2021 - 12:11

“İçeriğini bilmiyorum ama karşısındayım.” Cümle bu değil ama anlatılan bu. Sözcükler değişir ama anlayış aynı kalır. Bilgi sahibi olmadığımız konuda fikir sahibi olduğumuzda öfkelenmiyorum hayır, üzülüyorum. Kadınların, öğrenmeye mecbur hissetmemesine ve bilgiden uzağa itilmesine üzülüyorum. 

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemize dair malum videoyu izlerken alay edecek bir şey bulamadım ben. Daha ziyade kalbim kırıldı. Gidip sarılmak, “gel oturalım şöyle” demek istedim. Düşüncelerini değiştirmek için değil hayır, belki istesem yapabilirim. Ama amacım benim gibi düşünmesini sağlamaktan daha öte bir şeyi başarmak; düşünmesini sağlamak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Evdeki kocası, babası, ekmek aldığı bakkalı, çocuğunun öğretmeni, alt kat komşusu ya da başka biri gibi düşünmeyi terk edip, yetiştirilme tarzımızın ve çevremizin dayattığı kalıpları kırıp bireysel düşünme sürecinde kendine bir yol çizmesi.

Evdeki kocası, babası, ekmek aldığı bakkalı, çocuğunun öğretmeni, alt kat komşusu ya da başka biri gibi düşünmeyi terk edip, yetiştirilme tarzımızın ve çevremizin dayattığı kalıpları kırıp bireysel düşünme sürecinde kendine bir yol çizmesi.

Okuması, anlamadığı yerlerin altını çizmesi, belki onların detaylarını araştırması, güvendiği birine danışması ama bilgiyi marketten parasını verip satın aldığı bir şey gibi paketiyle çantasına atmaması. Kendini, hazıra konmayan bir öğrenme biçimine daha yakın bulması. Biraz çabalaması, içten içe merak etmesi, sorgulaması, incelemesi ve en nihayetinde inanırsa yine karşısında olması. Elbette bilhassa kadınları birer insan ve birey olarak koruyan bu sözleşmenin karşısında bir kadın görmekten dolayı üzüntü duyarım ama kendisinin bu sonuca varmış olmasında bir teselli de bulurum. Ya da bulamam bilmiyorum ama insan yine de gerçek bir öz okuma yapmalı, dünyaya dair.

Savaşmaktan yılmam. Kadınların bu toplumda kendilerini temsil edebilmesi ve bu söz hakkına herkesin saygı duyması için, kadının en temel ihtiyaçlarının bile ikincil kabul edildiği bu düzenin değişmesi için elbette türlü yönden mücadele ederim. Ama yanımda en çok kadınları görmek isterim. Erkekler, başlarına yıkılan bu pazar yerinden rahatsızlık duysalar da kadınlar, bu mücadelenin kendileri ve kendileri gibi olmayan başka kadınlar için topyekün bir mücadele olduğunu idrak edebilsin isterim. Fakat her şeye rağmen görüş farklılıklarımıza hazırlıyorum kendimi her durumda. Ama “bilmiyorum ama karşıyım”a sanırım hazır değilmişim. Yıkılmış hissettim biraz. Meramımı anlatabildim mi bilmiyorum ama bütün kadınları, kendimiz için verdiğimiz bu mücadelede kazanmak benim asli hedefim. Onları karşı safa yazıp karşılarında durup alayla gülmeyeceğim. Birbirimize kırdırılmayı reddediyorum ve eminim gün gelip birleşeceğiz. 

Eğer bu satırları okuyorsan canım kadın, sözleşmeyi satır satır okuyacağını ve sonra eline geçen her kağıt parçasını, her dokümanı, her makaleyi ve dahi her romanı, zengin aklınla okuyup sorgulayacağını biliyorum. Çünkü asla geç kalmazsın. Çünkü hala hayattasın. 

Instagram

Twitter

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın