Görüş Bildir
Haberler
Göbeklitepe İçin 'Putların Merkezi' İfadesini Kullanan Belgesele Tepkiler Büyüyor

Göbeklitepe İçin 'Putların Merkezi' İfadesini Kullanan Belgesele Tepkiler Büyüyor

Batuhan
05.01.2017 - 13:07

TRT Belgesel Kanalında 'Cazibe Merkezlerini Destekleme' programı adı altında hazırlanan 'Suların, Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” isimli belgesel, insanlık tarihinin en önemli yapılarından biri olan Göbekli Tepe’nin, Hz. İbrahim´in yıktığı putların yer aldığı tapınak olabileceğini ileri sürdü. 

Belgeselin bu hafta yayınlanan 2. bölümünde 'Göbekli Tepe'de yer alan heykellerin Hz. İbrahim'in babası Azer'in yapmadığını kim bize söyleyebilir, ya da Hz. İbrahim'in kırdığı putların yer aldığı tapınağın Göbekli Tepe olmadığını ileri sürebilir miyiz?' yorumu tepkilere sebep oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aktuel Arkeoloji'de yer alan habere göre, program kapsamında hazırlanan 'Suların Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” isimli belgesel, insanlık tarihinin en önemli yapılarından biri olan Göbekli Tepe’nin, Hz. İbrahim'in yıktığı putların olduğu tapınak olabileceği ima ediliyor. Belgeselde Göbekli Tepe dikilitaşlarının parçalandığı bir sahne canlandırılıyor. Göbekli Tepe'ye ait bilimsel bilgiler hatalı ve tarihlendirmeler yanlış veriliyor.

Belgeselde Göbekli Tepe'de yer alan ve tapınağın en önemli dikilitaşlarından biri olan üzerinde tilki betiminin bulunduğu T biçimli dikilitaşın kırılışı canlandırılıyor.

Arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen: 'Bu bir hedef gösterme'

Arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen: 'Bu bir hedef gösterme'

Hürriyet'e konuşan Arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen, bunun bir hedef gösterme olduğunu söyledi ve ekledi: “Bilimsel yöntemlerle alınan sonuçlar çerçevesinde Göbeklitepe günümüzden 11 bin 800-8 bin 600 yılları arasına tarihlenmekte. Bu konuda dini referansların öngörülen tarihleri ile bilimsel araştırmaların kanıtladığı tarihler arasında 7-8 bin yıllık bir fark açıkça görülmektedir. Bu açıdan Göbeklitepe’nin Hz. İbrahim zamanı ile ilgili bir yerleşim yeri olarak ele alınması pek çok sakıncayı beraberinde getirdiği gibi belgeselde dilikitaşların put olarak canlandırılması ve kırılması tehlikeli bir hedef göstermedir.

Kısa bir süre önce Göbeklitepe’nin UNESCO’nun geçici listesinden asıl listesine alınması için yürütülen başvuru çalışmalarında sona gelindiği açıklanmıştı.

Aralık ayında da bilim insanları ilk yapı olduğu düşünülen Göbeklitepe’nin kuruluşunu milat olarak kabul etmeyi önermişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belgesele sosyal medyadan ve Ekşi Sözlük'ten tepkiler yükseldi.

Belgesele sosyal medyadan ve Ekşi Sözlük'ten tepkiler yükseldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
186
77
32
11
7
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kayzer Soze

TRT uygun ve bilimsel(!) bir dille İŞİD`e; Palmiraya yaptığınızı Göbeklitepeye de yapabilirsiniz demiş.

Türk Mavisi

"Göbekli Tepe'de yer alan heykellerin Hz. İbrahim'in babası Azer'in yapmadığını kim bize söyleyebilir" Bilim söyler at kafası, bilim. Adam orada diyor ki, Hz... Devamını Gör

Ankhe

Koskocaman bi İŞİD kafası..