Görüş Bildir
Haberler
Gerilim Tırmanıyor: Rusya, Ukraynalı Konsolosu Gözaltına Aldı

Gerilim Tırmanıyor: Rusya, Ukraynalı Konsolosu Gözaltına Aldı

Rus istihbaratı, Ukrayna’nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk'u 'Rusya'ya ait gizli bilgileri toplamak' suçlamasıyla gözaltına aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından sabah saatlerinde yapılan açıklamada, Ukrayna'nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk'un gözaltına alındığı bildirildi.

Konsolos Sosonyuk’un bir Rus vatandaşından gizli bilgileri aldığı sırada gözaltına alındığı belirtilerek, “Rusya Federal Güvenlik Servisi, 16 Nisan’da St.Petersburg’da bir Rus vatandaşı ile görüşme sırasında Rus kolluk kuvvetlerinin veri tabanlarında ve Rusya FSB’sinde yer alan gizli nitelikteki bilgileri aldığı sırada Ukrayna'nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk’u gözaltına aldı” denildi.

Birkaç saat gözaltında tutuldu

Sputnik'in aktardığına göre Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko ise Sosonyuk’un birkaç saat gözaltına tutulduğunu, kendisinin şu an görev yaptığı binada olduğunu belirtti.

Ukrayna misilleme hazırlığında

Ukrayna misilleme hazırlığında

Ukraynalı konsolosun söz konusu faaliyetinin “diplomatik çalışma statüsüne aykırı” olduğu ifade edilen açıklamada, istihbarat teşkilatının Ukraynalı diplomata karşı uluslararası hukuka uygun tedbirler alacağı vurgulandı.

Rusya’nın gözaltı işlemine Ukrayna’dan cevap gecikmedi. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin yaptığı açıklamada, “Mevcut uygulamaya uygun olarak ve karşılıklılık ilkesi temelinde Ukrayna tarafı Rus diplomatlara yönelik misilleme hazırlığında” ifadelerini kullandı.

Bölgede neler oluyor?

Bölgede neler oluyor?

Ukrayna ile Rusya sınırındaki bölgede Rus askerlerinin sayısının artırılması ve Donbas bölgesinde Rusya destekli ayrılıkçı gruplar ile Ukrayna birlikleri arasında şiddetin artması üzerine Kiev alarma geçmişti.

Doğu Ukrayna'da gerginliğin artması nedeniyle Rusya, bölgedeki vatandaşlarını korumak için müdahale tehdidinde de bulunuyor. 

Kremlin Sözcücü Dmitri Peskov, çatışmaların artması durumunda meydana gelebilecek 'insani felakete' seyirci kalmayacaklarını, vatandaşlarını korumak için gereken önlemlerin alınacağını belirtmişti.

Rusya'nın askeri doktrini, Moskova'nın ülke dışındaki vatandaşlarını korumak için askeri müdahalede bulunabilmesini öngörüyor. Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki Rusça konuşan halka, Rusya uluslararası tepkilere rağmen 2019 yılından beri vatandaşlık veriyor. 

Bölgede yaşayan yaklaşık 400 bin kişinin Rus vatandaşlığının bulunduğu belirtiliyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TİRYAKİ

bu ukrayna'nın aklını ya.. abd ile avrupanın gazı ile savaş çıkaracak.. Ruslarda buluttan nem kapıyor zaten...

lord

rusya bok dolu tırnaklarını çek oradan