Görüş Bildir
Haberler
Gerekçe 'İsrail Karşıtlığı': ABD, UNESCO'dan Çekilme Kararı Aldı

etiket Gerekçe 'İsrail Karşıtlığı': ABD, UNESCO'dan Çekilme Kararı Aldı

Emre Ordu
12.10.2017 - 19:02 Son Güncelleme: 13.10.2017 - 10:06

ABD, Filistin'in üye olmasının ardından anlaşmazlıklar yaşadığı Birleşmiş Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) çekilme kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada çekilme kararının 'UNESCO'nun İsrail karşıtı tutumu' nedeniyle alındığını duyurdu. ABD, Filistin'in 2011 yılında tam üyeliğinin ardından UNESCO'ya aktardığı fonları kesmişti...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Filistin'in 2011 tam üye olarak UNESCO'ya kabul edilmesiyle başlayan tartışmalar, ABD'nin örgütten ayrılmasıyla sonuçlandı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, UNESCO'dan 'İsrail karşıtı tutumu' ve 'yapısal reform ihtiyacı' nedeniyle ayrıldığını belirtti.

"Bu karar ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansıması"

"Bu karar ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansıması"

Bakanlık açıklamasında, '12 Ekim 2017'de Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin UNESCO'dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir; UNESCO'daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır.' ifadelerine yer verildi.

"31 Ekim 2018'de hayata geçecek"

"31 Ekim 2018'de hayata geçecek"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Söz konusu kararın, UNESCO Anayasasının 2'nci maddesinin 6'ncı bölümüne göre, 31 Ekim 2018'de hayata geçeceği kaydedilen açıklamada, ABD'nin bu tarihe kadar kurumdaki mevcut rolünü sürdüreceği belirtildi.

ABD fonları kesmişti

ABD fonları kesmişti

Filistin'in UNESO'ya üyeliği sırasında yapılan tören

Filistin'in 2011 yılında tam üye olarak kabul edilmesinin ardından ABD, Filistin'in dahil olduğu hiçbir uluslararası kuruluşa mali destek veremeyeceğini, yasalarının buna engel olduğunu söyleyerek UNESCO'ya aktardığı fonları durdurmuştu.

ABD, fonlamayı durdurana kadar UNESCO bütçesinin yüzde 22'sini ödüyordu.

ABD'nin fonlamayı durdurmasının ardından 2013'te Washington yönetimi ile İsrail UNESCO'daki oy kullanma haklarını kaybetmişlerdi.

UNESCO'nu El Halil kararı ABD ve İsrail'in tepkisini çekmişti

UNESCO'nu El Halil kararı ABD ve İsrail'in tepkisini çekmişti

Son olarak, UNESCO'nun Dünya Miras Komitesinin, Filistin'in El-Halil kentindeki Eski Şehir'i, 'Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası' olarak Dünya Miras Listesi'ne ekleme kararı, ABD ve İsrail'de memnuniyetsizlikle karşılanmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
347
107
36
25
13
12
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
görüncek adam

Böyle şerefsizlik yok ya. Siktirin gidin o zaman. Kendi istediği tarih dışındakine saygı duymayan şımarık velet gibi ülke mi olur.

Erdem Fırat

amk göt kadar israil koskoca amerikayı yönetiyor

gökhan gök

Yani, ABD baya baya demiş ki; bizim yöneticilerimiz yahudi ve yahudilerde unesco filistine yardım ettiği için unescoya desteğimizi çekiyoruz, bu kadar mı yah... Devamını Gör