Görüş Bildir
Haberler
Geleneksel Türk Halı ve Kilimlerinde Gördüğümüz Motiflerin Daha Önce Duymadığımız Anlamları

Geleneksel Türk Halı ve Kilimlerinde Gördüğümüz Motiflerin Daha Önce Duymadığımız Anlamları

Beyza
26.05.2023 - 19:32

Her neslin geçmişten günümüze aktarılan bazı kültürel ögeleri ve değerleri bulunur. Türklerinde nesilden nesle aktarılan en büyük ögelerinden bir tanesi kilimler ve motiflerdir. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan kilimler ve motifleri bünyesinde birçok anlam ve inanç bulundurur. Bizler de sizin için bu motifleri ve anlamlarını derledik. Keyifli okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ejderha:

1. Ejderha:

Ejderha motifi Türk kültüründe diğer bir çok motif gibi bereket sembolü olarak bilinir. Bu motifde ejderhaların pençeleri çoğu zaman aslan pençesine kuyruğu ise yılana benzer. Türk kilimlerinin üzerinde bulunan ejderha motiflerinde ejderhaların hava ve suyun mutlak hakimi olduğu düşünülür.

2. Bereket:

2. Bereket:

Bereket, geleneksel kilim motifleri arasında en önemli ve sık tercih edilen motiflerden bir tanesidir. Bu motifin bu kadar önemli olma nedeninin altında ise doğanın göçebe Türk dünyasında önemli bir yer edinmesi yatar.

3. Akrep:

3. Akrep:

Akrep motifi, ölümü simgeler. Bu motif Türk kilimlerinde sıkça karşımıza çıkar çünkü göçebe Türkler akrep motifinin kendilerini ölümden ve tehlikelerden koruyacağına inanırlar. Bu inanış sonucunda da günümüze kadar ulaşan birçok kilimde akrep motifine rastlanır.

4. Bukağı:

4. Bukağı:

Bukağı da Türk kültüründe oldukça yaygın tercih edilen kilim motiflerinden bir tanesi. Bukağı atların ve bazı hayvanların ayağına bağlanan demir bir zincire verilen isimdir. Türk kültüründe bu motifin anlamı ise aile birliği ve beraberliğidir.

5. Göz:

5. Göz:

Türk kültüründe kilimlere işlenen göz motifinin kişileri kem gözlülerden ve kötü bakışlardan koruyacağına inanılırdı. Bu inanış doğrultusunda göz motifi birçok kilimde sıklıkla kullanılırdı. Hatta göz motifi çoğu zaman bereket ve elibelinde motifleri ile bir arada işlenirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Geyik:

6. Geyik:

Türk kültüründe büyük bir popülerliğe ve öneme sahip olan geyik motifinin anlamı bilgelik ve sonsuz mutluluk olarak bilinirdi.

7. Elibelinde:

7. Elibelinde:

Türk kültürünün bir başka motifi olan elibelinde anneliği ve doğurganlığı temsil eder. Aynı zamanda bereket, neşe ve mutluluk gibi kavramlar da bu motifin işlenmesi ile temsil edilir.

8. Kuş:

8. Kuş:

Hayvanlara büyük önem verilen Türk kültüründe sık kullanılan motiflerin bir diğer kuş motifidir. Bu motif tek değil pek çok anlamı ifade eder. Kartal figürü gücü anlatırken baykuş kötülüğü simgeler. Bülbül ise şansın ve bereketin simgesi olarak bilinir.

9. Yaşam ağacı:

9. Yaşam ağacı:

Yaşam ağacı motifi yaşamın sürekliliğini simgeleyen ve Türk kültüründe önemli bir yeri olan motiflerden biridir. Yaşam ağacı, Selçuklu döneminde de sıkça kullanılır ve bu motifin dünya ile cennet arasında bir köprü olduğuna inanılırdı.

10. Koçboynuzu:

10. Koçboynuzu:

Keçiboynuzu motifi Türk kültüründe kahramanlığı ve gücü simgelerdi. Kahramanlığın büyük yeri olan bu kültürde dolayısı ile bu motife sıkça rastlanırdı. Hatta kilimlerin yanı sıra bu motif mezar taşlarına bile işlenirdi.

Kaynak

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın