Görüş Bildir
Haberler
Gelecekte İşlenecek Suçları Tahmin Eden Yazılım Denendi

Gelecekte İşlenecek Suçları Tahmin Eden Yazılım Denendi

Ulaş
02.11.2014 - 18:12

Yeni teknolojiler Minority Report'u gerçeğe dönüştürebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, şüpheli görülen kişilerin gelecekte suç işleyip işlemeyeceğini öngören bir yazılım denedi. Suç örgütlerine üye kişiler üzerinde analizler yapılan test süreci, 20 hafta sürdü.

Londra polisi, Minority Report filminde gördüklerimizi andıran bir teknolojiyi denedi. 20 hafta boyunca test edilen yeni bir yazılım, çetelere üye kişilerin gelecekte suç işleme olasılıklarını analiz ediyor. Yazılım, analizden geçirdiği kişilerin suç işleme ihtimalini birçok meta veri kullanarak gerçekleştiriyor.

BBC'nin haberine göre, şüpheli görülen kişilerin sicil kayıtları, sosyal medya paylaşımları ve beş sene veya daha öncesine uzanan geçmişleri analiz edilerek, çete üyelerinden hangilerinin daha fazla suç işlemeye eğilim gösterdiği hesaplanıyor.

Yazılımı geliştiren Accenture firmasının mühendisleri, amacın polisin elindeki verileri etkin bir şekilde kullanarak gelecekte baş gösterebilecek suçların önlenmesi olarak belirtti. Accenture Başkanı Muz Janoowalla, 'Polisin elindeki kısıtlı bilgiler doğru hedefi bulmak için doğru bir şekilde kullanılmalı... Böylece elinizdeki kısıtlı bilgilerle en yüksek tehlike arz eden suçluyu bulabilirsiniz' ifadesini kullandı.

Janoowalla, 'Eğer bir şüpheli internette yanıcı maddeler hakkında paylaşımda bulunursa, bu istihbarat sistemi tarafından kaydediliyor. Geliştirdiğimiz yazılımla, hem istihbarat hem de suçluların sicil kayıtlarını tarayarak risk modeli oluşturmak' dedi. Polis, yazılımın test sürecinde Londra'nın 32 farklı mahallesinde yaşanan dört yıllık suç kayıtlarını kullandı. Polis yetkilileri, yazılımın deneme sürecinde başarı gösterdiğini ancak gelecekteki suçları tahmin etme oranı hakkında kesin bir değer vermenin mümkün olmadığını belirtti.

Polis, yazılımın toplum içindeki sivillerden çok sabıkası olan suçluları öne çıkardığını ifade etse de, İngiliz sivil hakları örgütü Big Brother Watch, 'polisin kullandığı teknoloji hakkında şeffaf olması gerektiği' konusunda uyarıda bulundu.

İlk örneği değil

Londra polisinin denediği teknoloji, işlenecek suçların tahmin edilmesi için geliştirilen ilk örnek değil. Pennsylvania Üniversitesi tarafından Ocak 2013'te açıklanan bir algoritma, Büyük Veri kullanarak insanların suç işleyip işemeyeceğini hesaplamayı amaçlıyor.

Profesör Richard Berk tarafından geliştirilen algoritma, Accenture tarafından geliştirilen yazılıma benzer olarak, suçlulara ait veri tabanını tarayarak tahminde bulunuyor. Eski mahkumların yeniden suç işleme olasılığını tahmin etmeye odaklanan algoritma için 60 bin çeşitli suç içeren vari tabanı geliştirilmişti.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/gelecek...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0