Görüş Bildir
Haberler
Gelecek Yıl Rusya, Uzaya Dört Maymun Gönderecek

Gelecek Yıl Rusya, Uzaya Dört Maymun Gönderecek

Batuhan
18.02.2016 - 15:13

Beşeriyet insan dışı hayvanı; üstüne aksesuar yaptı, giyecek yaptı, evine eşya yaptı, kölesi yaptı, yedi, ona eziyet etti… Üstüne bilim adı altında onlara deneyler yaptı. Şimdi de Rusya, gelecek yıl uzaya dört maymun göndermeyi hedefliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aya köpek, primat gibi canlıların gönderilmesi yeni bir şey değil. Uzay uçuşu sırasında hayatta kalabilme deneylerinin kurbanları oluyorlar.

Bu hayvanlar korkunç deneylerin bir parçası olmaya zorlanıyor ve küçücük uzay gemileri içine tıkılıp, yalnız başlarına uzayın karanlığına gönderiliyorlar. Çok azı canlı olarak dönebiliyor. Biliyoruz ki bu hayvanlar astronot değiller fakat 2017 yılında tüm bu korkunç olaylar yeniden gerçekleşebilir. Rus Federal Uzay Ajansı’na göre; Rusya, Mars’a hayvan gönderen ilk ülke olmayı hedefliyor ve bu görev için dört maymunu eğitiyor.

Moskova’daki Biyomedikal Sorunlar Enstitüsünde, dört makak maymunu , gelecek yıl gerçekleşecek olası uzay yolculuğuna hazırlık amacıyla uzay aracı kontrollerini işletmek ve basit matematik problemlerini çözmek için her gün eğitiliyorlar. Üstün bilişsel yetenekleri için özel seçilmiş bu maymunlar, kızıl gezegene inmeye hazır olmaları umuduyla geçen yıldan bu yana eğitim görüyorlar.

Eğitim boyunca maymunlar koltuklara bağlanıyorlar, uzayda ekipmanları kullanabilme yeteneklerini ölçmek için görevler gerçekleştirmek zorunda kalıyorlar.

Her başarılı görev için, bir yudum meyve suyu ile “ödüllendiriliyorlar”.

Sovyet Rusya, Fransa, Çin, Arjantin, Japonya, İran ve Amerika biyolojik etkilerini araştırmak amacıyla hayvanları 1940’ların sonlarında uzaya göndermeye başladılar. Ne yazık ki, bu hayvanlar acı dolu testlere maruz kaldılar ve çoğu süreç içerisinde öldü.

Uzaya hayvan gönderme çalışmaları Albert’ler olarak bilinen maymun serisi ile başladı. Orijinal Albert yani Albert 1, 1948 yılında uzaya gönderildi. Dünyanın yörüngesi dışına çıkamadan altı dakika içinde havasızlıktan öldü. Bu olaydan sonra Albert 2 1949 yılında uzaya gönderildi. Albert 2 yörüngeyi geçti fakat paraşüt arızası nedeniyle öldü. Albert 3 de aynı yıl uzaya gönderildi lakin o da 35 bin feet’de gerçekleşen patlama nedeniyle öldü.

Albert uzaya gönderilen ilk hayvandı. Yörüngeye çıkamadan havasızlıktan altı dakika içinde ne yazık ki öldü.

Albert 4 ise 11 fare ile birlikte uzaya gönderildi ve ölmeden dönen ilk maymundu lakin Albert 4 de döndükten iki saat sonra öldü. 1959 yılındaki görevinden sonra sincap maymunu Baker ise 25 yıl yaşadı. Baker ile birlikte makak maymunu Able de gönderilmişti. Dünya’ya döndüklerinden birkaç gün sonra Able, derisinin altındaki elektrotu çıkarmaya çalıştıkları bir operasyon sırasında öldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ruslar, Sputnik 2 ile Laika isimli köpeği 1957 yılında uzaya gönderdiler. Laika, uçuş sırasındaki sıcaklık stresinden dolayı öldü. Uzaya hintdomuzu, kurbağa, fare, kedi, eşekarası, böcek, örümcek, mummi-chog balığı, semender gibi hayvanlar araştırmalar için gönderildi.

Primatlar son derece hassas ve zeki hayvanlar. Görev için eğitimleri sırasında muhtemelen aşırı sıkıntı yaşayacaklar. Zorla bağlanmaları, deney yapılmaları, dürtülmeleri, küçücük hücrelere tıkılmaları ve altı ay için uzaya gönderilmeli hayal edilebilecek gibi değil.

Gönüllü olmadıkları bir görev için yaşamları riske ediliyor. Uzay araştırmalarında öncü olan NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Çin Ulusal Uzay İdaresi 21’inci yüzyılın yüksek teknolojilerini primatlar olmadan kullanıyorlar. Rusya da aynısı yapmalı. Buna dur demek için imza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.

One Green PlanetGaia Dergi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
37
19
6
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
the_war

Maymunlara yazık vallahi, onların yerine Putin' i, Çeçen lider Kadirov' u, Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan' ı göndersinler. Dördüncüyü bulamadım, onu da ... Devamını Gör

meaculpa

bir çok şeyde hayvanlar kobay olarak kullanılıyor.ve bunun bir sonu yok -.-

feyk

cokda elestiremiyorum. 6 ay uzayda dunyanin manyetik kalkanindan uzakda kalmak cok ciddi radyasyon ve kanser riski iceriyor. gercekden marsa insan gonderilce... Devamını Gör

Pleiades

Yazık değil mi hayvanlara? Sizleri zorla bir yere bağlayıp 6 ay boyunca orada tutsalar iyi mi yani? Masum hayvanları uzaya zorla göndermektense bunu gönüllü ... Devamını Gör

feyk

muhtemelen tek yon gidis sefer olacak. bu sebebden insan gonullu cikacagini sanmam. marsa insan gondermede sorun yok. bugun bile gonderilebilir. sorun o astr... Devamını Gör