Görüş Bildir
Haberler
Geçtiğimiz Haftaya Damgasını Vurmuş Birbirinden Güzel 6 Uzay Fotoğrafı

Geçtiğimiz Haftaya Damgasını Vurmuş Birbirinden Güzel 6 Uzay Fotoğrafı

Mehmet P.
30.11.2015 - 02:20

Bu hafta da insanlığın uzay gözlemleri birbirinden ilginç fotoğrafların elde edilmesini sağladı, işte o nefis fotoğraf kareleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Evrenin derinliklerinde gizli kalmış bir gülümseme!

1. Evrenin derinliklerinde gizli kalmış bir gülümseme!

Fotoğrafta gözüken gülen yüzü oluşturanlar birden fazla galaksi. Bu galaksi topluluğu 'Chesire Cat' olarak adlandırılmış. Bu galaksilerin hepsi yan yana da değil, bazıları diğerlerine göre oldukça uzak. Ancak bazılarının birbirleriyle çarpıştığı, sol gözü oluşturan galaksinin de devasa bir kara deliğe ev sahipliği yaptığı anlaşılmış.

2. VY Canis Majoris

2. VY Canis Majoris

Fotoğrafın tam merkezinde yer alan VY Canis Majoris adlı yıldız, devasa bir kırmızı hiper dev. Galaksimizde bilinen en büyük yıldızlardan biri olmasının yanı sıra etrafında parlayan kırmızı hidrojen gazları ve toz yığınları bulunuyor.

3. Bir süpernovanın hayat öyküsü

3. Bir süpernovanın hayat öyküsü

Fotoğraftaki 3 daire, Refsdal süpernovasının geçmişini, şimdisini, ve geleceğini gösteriyor. En üstteki daire süpernovanın 1995'teki yerini, en alttaki daire süpernovanın günümüzdeki yerini, ortadaki daire ise önümüzdeki 1-2 yıl içinde bulunacağı yeri gösteriyor.

4. Bir galaksi draması

4. Bir galaksi draması

2MASX J16270254+4328340 adlı solda gördüğümüz büyük galaksi başka bir galaksiyle çarpışmış durumda. Bu çarpışma neticesinde de milyonlarca yıldızdan oluşan bir sis tabakası galaksiden etrafa yayılmış halde. Yaşlılık günlerini yaşayan galaksinin yıldız üretme zamanları da geride kalmak üzere. Bunun nedeni de çarpışma nedeniyle gaz bulutlarının galaksiden uzaklaşması ve galaksinin bir nevi temizlenmesi. Hal böyle olunca da yeni yıldız üretimi durma noktasına gelmiş oluyor. Kalan yıldızların da zamanla birer birer sönüp gideceğini düşünürsek, garip isimli bu galaksinin kaçınılmaz sona doğru dramatik bir şekilde ilerlediğini söyleyebiliriz.

5. Kuyruklu yıldızdan selam var!

5. Kuyruklu yıldızdan selam var!

C 2006 W3 adlı bu kuyruklu yıldız 2009'da NASA'ya ait NEOWISE adlı uzay aracı tarafından keşfedilen 163 kuyruklu yıldızdan sadece biri. Geçtiğimiz hafta tekrar karşımıza çıktı, oldukça etkileyici gözüküyor, değil mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dione ve Satürn'ün halkaları

6. Dione ve Satürn'ün halkaları

Fotoğrafta göze ilk çarpan pek tabi ki Dione, kendisi Satürn'ün isimlendirilmiş 53 uydusundan bir tanesi. Ancak arkaplanda dikkat çeken bazı çizgiler var ki, fotoğraf hatası gibi duruyor olsalar da onlar aslında Satürn'ün halkaları. Cassini tarafından Dione'un yer çekim alanını test etmek için gerçekleştirilen yakın uçuş esnasında çekilen fotoğraf gerçekten muhteşem bir görüntü oluşturmuş.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
17
11
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Sayın

#4 Samanyolu'yla Andromeda da bikaç milyar yıl sonra böyle olacak, birbirlerine yaklaşmaya başladılar..