Görüş Bildir
Haberler
GDO'lu Ürünlerin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir ?

GDO'lu Ürünlerin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir ?

İlhan DOĞAN
14.05.2014 - 18:18 Son Güncelleme: 14.05.2014 - 20:41

GDO'lu Ürünlerin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir ?

GDO (veya GMO) açılımı 'Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar' olan ve bir organizmaya ait kalıtsal bilgilerin (DNA veya RNA) biyoteknolojik olarak değiştirilmesidir.

Canlı bir organizmadaki herhangi bir fonksiyonun ve ya canlının dış yapısının bir özelliği genetik olarak farklılaştırılabilir ve ya genetiğiyle oynanmış başka bir canlı organizmada devam ettirilebilir.Bu biyoteknoloji doğru kullanıldığında insanlığın faydasına çalışmalar artabilir.

Örnek olarak; Kutuplarda yaşayan bir balığın soğuğa dayanıklılık geni bir çileğe enjekte edildiğinde soğuğa dayanıklı çilekler yetiştirilebilir.

GDO'nun Sağlığa Zararları;

  • GDO'lar öldürücü seviyede alerjilere sebep olabilir.

  • GDO'lu yemleri tüketen hayvanların antibiyotik direnci artar.Bu sebeple antibiyotiklerin etkisi azalır.

  • GDO'lu ekim yapılan bölgelerde yabani otlar için kullanılan ilaçlar memeli hayvanlar için toksik etki ve insanların hormonal dengesini bozabilir.

  • GDO'ların ortama bıraktığı böcek zehirlerinin bir kısmının insanlarda sindirilemediği su yüzüne çıktı.

  • Hemen hemen her GDO'nun içerdiği böcek öldürmeye yarayan  toksinler hamile kadınların kanında ve fetusunda gözlenmiştir.

  • İtalya'da yapılan bilimsel çalışmaların ardından marketlerde satılmakta olan sütlerin %25 inde GDO gen parçalarına rastlandı.

Peki hangi ürünler GDO'lu ? Bunu tespit etmek zor çünkü dünya üzerinde bir çok besinin genetiğiyle oynanmıştır. Yer fıstığı, ay çiçeği, soya, bal kabağı, kabak, pirinç, patates, domates gibi bazı besinler GDO'ludur. Karpuz, kavun, biber, ananas ,kiraz , ahududu ve çilek gibi bazı besinlerin üzerinde hala çalışıyor.

Soya ve mısır bu listenin en başında yer aldıkları için bu besinlerden üretilen besinlerin de GDO'lu olma ihtimalleri büyük. Bu besinlere örnek olarak  glikoz şurubu, sakkaroz, un, nişasta ve fruktoz içeren gıdalar verilebilir.Kraker, puding, bebek mamaları, bitkisel yağlar, hazır çorbalar, çikolota ve gofretler de risk grubu altındalar. Sağlığınız için bu besinlerden olabildiğince kaçınmanız en iyisidir.

Kaynak: http://www.zararlimi.com/2014/05/gdo-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın