Görüş Bildir
Haberler
Gazprom Avrupa'nın Durumunu Açıkladı: Türkiye'de Durum Ne?

Gazprom Avrupa'nın Durumunu Açıkladı: Türkiye'de Durum Ne?

Avrupa'nın gaz kaynağı olarak görülen Rusya ile yaptırımlar sonrası ilişkilerin boyut değiştirmesi beklenirken, Rus enerji şirketi Gazprom, yaz döneminde Avrupa'daki yer altı depolama tesislerine doldurulan gazın tümüyle tüketildiğini açıkladı.

Peki Türkiye'deki durum ne?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa'da depolarda gaz tükeniyor!

Avrupa'da depolarda gaz tükeniyor!

Gazprom, Avrupa'daki depolama tesislerindeki gazın hızla azaldığını belirtti. Açıklamada, 'Gas Infrastructure Europe verilerine göre, Avrupa'daki yer altı depolama tesislerindeki doğal gazın yüzde 21,5'i kaldı. Yaz döneminde Avrupa'daki yer altı depolama tesislerine doldurulan gaz ise tümüyle tüketildi.' ifadesine yer verildi.

Söz konusu durumun zorluklara sebep olduğuna işaret edilen açıklamada, 'Bu, depolama tesislerinin teknolojik yeterlilikleriyle sınırlanan günlük limitleri göz önüne alındığında çok ciddi bir zorluktur. Ayrıca, Avrupa pazarındaki durum büyüyen Asya piyasalarındaki durumla yakından ilişkilidir.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Öte yandan, Gazprom'un Temsilcisi Sergey Kupriyanov, gazetecilere yaptığı açıklamada Ukrayna üzerinden Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatının günlük ortalama 100 milyon metreküple normal seyrinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin depolarında durum ne?

Türkiye'nin depolarında durum ne?

Ocak ayında İran tarafından gazın kesilmesi ile sorun yaşanan Türkiye'de Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) sitesinde o dönemden bu yana veriler açıklanmıyor. 

O tarihte depolardaki gazın yetersiz olduğuna dair yapılan eleştirilere ise BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Talha Pamukçu cevap vermişti. Pamukçu yaptığı açıklamada, Tuz Gölü gaz deposunun ihtiyacı karşılayacak durumda olduğunu ve tesisin günlük geri üretim kapasitesinin toplam 40 milyon metreküp olduğunu bildirmişti.

Tesisin bu kapasiteyle gerekli durumlarda Türkiye'nin günlük doğal gaz ihtiyacının bir kısmını karşılayabileceğini ifade eden Pamukçu, 'Tesis toplam 1,2 milyar metreküp doğal gaz depolama hacmine sahip. Yaz döneminde depolarımızı tamamen doldurduk ve kışa hazırlığımızı yaptık. Depolarımız, Türkiye'nin ihtiyacı olması durumunda devreye girerek bu ihtiyacı karşılayacak durumdadır. Endişeye mahal bir durum yok. Depolarımız 7 gün 24 saat görevini ifa etmektedir.'  ifadelerini kullanmıştı.

Depolarda son durum ne?

Depolarda son durum ne?
www.epdk.gov.tr

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu sitesinde ise son ulaşılan veriler olarak, Aralık 2021 aylık raporundaki veriler bulunuyor. Bu veriler her ne kadar güncel durumu göstermese de yer altı depolarında 1.648 milyon Sm3 olarak gösteriliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kestane çeri

İranla niye didişildi bazen tc gündemini takip etmiyorum da kaçırmışım yine