Görüş Bildir
Haberler
Galaksimizin Merkezindeki Kara Delik İlk Kez Görüntülendi 🔭

Galaksimizin Merkezindeki Kara Delik İlk Kez Görüntülendi 🔭

Uluslararası ortak bir çalışmada görev alan gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde devasa bir kara deliğin ilk görüntüsünü ortaya çıkarmayı başardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya çapında sekiz senkronize radyo teleskobundan oluşan Event Horizon Teleskobu'nu (EHT) yöneten uluslararası konsorsiyum, Samanyolu'nun göbeğindeki süper kütleli kara deliğin renklendirilmiş görüntüsünü ilk defa paylaştı.

Arizona Üniversitesi Astrofizik Profesörü Feryal Özel, dünyaya 27 bin ışık yılı uzaklıktaki kara deliği 'galaksinin merkezindeki nazik dev' olarak nitelendirdi.

"Güneşimizden 4 milyon kat büyük"

"Güneşimizden 4 milyon kat büyük"

Özel, Samanyolu kara deliğinin, Yay ve Akrep takımyıldızlarının sınırına yakın olan 'Yay A' (Sagittarius A) olarak adlandırıldığını ve güneşten 4 milyon kat büyük olduğunu belirtti.

Event Horizon Teleskobu'yla araştırma yapan gökbilimciler daha önce 2019'da, 53 milyon ışık yılı uzaklıktaki Messier 87 adlı bir başka galaksinin kara deliğini görüntülemişti.

Bu fotoğraf için dünya boyutundaki bir teleskobu taklit eden ve sekiz senkronize radyo anteni ile kurulan bir sistem kullanıldı. Bu sistem, 'Very Long Baseline Array'(VLBI) olarak biliniyor.

EHT ekibi, bu sistem ile çok yüksek çözünürlüğe ulaşılabildiğini, Ay'ın üstünde bir simidin bile görülebileceğini söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sistemin yakaladığı bilgiyi ve verileri gördüğümüz fotoğrafa dönüştürmek için ise atomik saatler, çığır açıcı algoritmalar ve süper bilgisayarlar kullanılıyor.

EHT ekibi üyesi ve University College London'dan Dr. Ziri Younsi, Sgr A*'nın bu yüzden daha dinamik olduğunu, etrafındaki halkanın içinde görülen sıcak gazların hareket ettiğini anlatıyor. 

Bu gazlar, kara deliğin içinde saniyede 300 bin kilometre hızla hareket ediyor.

Fotoğrafta daha aydınlık görülen noktalarda bulunan maddenin ise bize doğru hareket ettiği söyleniyor.

BBC'ye konuşan EHT projesinin Avrupa ortaklarından Profesör Heino Falcke, fotoğrafta gördüğümüzün süper-kütleli kara delik olduğu için çok özel olduğunu ifade ediyor.

Falckle, 'Bu kara delik aslında çok yakınımızda, arka bahçemizde. Kara deliklerin nasıl oluştuğunu ve nasıl çalıştığını anlamak istiyorsanız bu fotoğraf çok faydalı olacak, tüm detayları gösteriyor' diyor.

AA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
14
8
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tugcecim

Kara delik galaksimizde.Ülkedeki kara delik yıllardır iktidarda.Herşeyi emdiler.Millet olarak bön bön bakıyoruz.Milyon ışıkyılı uzaktada değiller ama Allahın... Devamını Gör

Aliye Kocabaş

Allah Azze ve celledir 🤲

tugcecim

???what???

Güneş Rüstem

5'li çete Samanyolunun merkezinde goruntulendi!