Görüş Bildir
Haberler
Fethiye'ye Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken Doğal Güzellik: Gemiler Adası

Fethiye'ye Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken Doğal Güzellik: Gemiler Adası

26.03.2022 - 07:45

Gemiler Adası, tarihin ayak izlerinin bulunduğu bir ada. Bu nedenle de yüzyıllar içinde farklı isimlerle adlandırılmış ve ün salmış. Helenistik dönemde Aya Nikola Adası, Ortaçağ'da Smybola ve Aziz Nikolas Adası adanın isimlerinden günümüze kadar ulaşmayı başarabilenler ancak hangi isimle anılırsa anılsın Gemiler Adası; konumu, doğal güzellikleri ve tarihi ile hep merak edilen, ilgi duyulan bir cazibeye sahip. Günümüzde de bu cazibesinden bir şey kaybetmemiş gibi görünüyor. Ölüdeniz'in yakınlarında konumlanan Gemiler Adası, hâlâ yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye ve uğrak noktası olmaya devam ediyor. Gelin doğal güzelliğini günümüze kadar taşıyan Gemiler Adası'nı birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gemiler Adası'nın tarihi

Gemiler Adası'nın tarihi

Gemiler Adası'nın oldukça köklü bir tarihi bulunuyor. Pagan Romalılardan kaçarak ilk Hristiyanların sığınağı olan bu harika ada, zaman içerisinde Hristiyanlık açısından oldukça önemli bir yere dönüşmüş. 5. ve 7. yüzyıllar arasında bu özelliğini aktif olarak canlı tutan ada, 7. yüzyıldaki Arap istilalarıyla bu canlılığını yavaş yavaş kaybetmiş. Günümüzdeyse Hristiyanlar için manevi önemini korumaya devam eden ada, hem yerli hem yabancı turistlerin akınına uğramaya devam ediyor. Tarihinin dışında doğal güzelliğinin, manzarasının ve adayı çevreleyen masmavi Akdeniz sularının bu ilgideki payı oldukça fazla.

Eşsiz manzara, harika konum

Eşsiz manzara, harika konum

Gemiler Adası'nın yer aldığı konumun tamamı Gemile Vadisi olarak adlandırılıyor. Sınırsız bir doğal güzellikte olan bu vadi, eşsiz bir manzaraya sahip. Gemiler Adası da bağlı bulunduğu bu vadiden manzara ve doğal güzellikler açısından payına düşeni fazlasıyla almış. Adanın tam karşısında Gemile Koyu ve plajı yer alıyor. Adanın manzarasına hâkim olan serin Akdeniz sularıyla birlikte Gemile Koyu ve plajı da manzaraya ahenk katıyor ve ambiyansı tamamlıyor. Gemiler Adası, bu yönleri ile ziyaretçilerine dünyadan soyutlanma imkânı tanıyarak âdeta cennetten bir köşe bir sunuyor.

İlk Hristiyanların durağı

İlk Hristiyanların durağı

Ayatekla Kilisesi'ne mensup olan ilk Hristiyanlar, o dönem Pagan inanışa sahip olan Romalılar tarafından Anadolu'dan sürülüyordu. Âdeta kaçak bir yaşam süren Hristiyanlar, Roma askerleri tarafından yakalandığında kılıçtan geçiriliyor, büyük bir kıyıma maruz kalıyordu. O dönemde içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu bir grup, Roma askerlerinden kaçarak Gemiler Adası'nın karşı tepelerine kadar ulaşmayı başarıyor ancak yine de Roma askerlerinin vahşetinden kurtulmuyorlar ve kıyıma uğruyorlar. O Hristiyanlar arasından kaçmayı başaran bir grup, yüzerek Gemiler Adası'na geçmeyi başarıyor. Sular duruluncaya kadar burada kalan Hristiyanlar, adada kalarak bir koloni kurmaya karar veriyor. Adanın genel olarak kayalık bir yapıya sahip olması sebebiyle de evler ve diğer yapılar kayaların içine oyularak yapılıyor.

Adanın dini yönü

Adanın dini yönü

Gemiler Adası, Bizans Dönemi'nin önemli dini merkezlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle M.S. 5. yüzyıldan başlayarak önemli bir dini merkez hâline geliyor. Bunda da şüphesiz ki Pagan inanışına sahip olan Roma İmparatorluğu'nun Hristiyanlığı kabul etmesinin de etkisi bir hayli fazla. Bu kapsamda adanın üzerinde 4, çevresinde ise toplam 11 adet kilise kalıntısına rastlanıyor. Kilisenin yanı sıra Gemiler Adası'nda ve çevresinde yoğunlaşan şapel, mezar, bazilika kalıntıları, adanın bir piskoposluk merkezi olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. Ayrıca adada dini eğitim veren okullar da varlık gösteriyor. Bunun yanı sıra İtalya'dan ve Batı Akdeniz'den gelerek Filistin'deki kutsal topraklara gidenlerin de uğrak noktası olarak bilinen ada Hristiyanlık için önemini arttırmayı başarmış.

Hz. İsa'nın ayak izleri

Hz. İsa'nın ayak izleri

Gemiler Adası'nda mozaik kaplı yollar ve 1500 metre uzunluğunda bir tünel bulunuyor. Tünelin içinde ise merdiven aralarına konumlandırılmış 17 durak yer alıyor. Bu 17 durağın Hz. İsa'nın çarmıha götürülme sürecinden esinlendiği tahmin ediliyor. Hz. İsa çarmıha götürülürken yol boyunca toplamda 17 kez durmuş ve dinlenmiş. Gemiler Adası'nın dini boyutu göz önüne alındığında bu hikâyenin gerçek olma ihtimali bir hayli yüksek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Noel Baba'nın adası

Noel Baba'nın adası

Noel Baba olarak tanınan St. Nikolas Demme'de doğan ve yaşayan bir aziz. Gemiler Adası'nda bulunan kiliselerden birinin de Aziz Nikolas'a ithaf edildiği biliniyor. Aziz Nikolas'a ithaf edilen bu kilise, adanın en yüksek yerinde konumlanıyor. Ayrıca bu bilgiyi Ortaçağ Dönemi'ne ait olan denizcilik rehberi de doğrular nitelikte. Bu alanda araştırma yapan Japon arkeologlar bu bilgiyi doğrulasa da adına kilise ithaf edilen Aziz Nikolas'ın, Noel Baba olarak bilinen St. Nikolas olup olmadığı ise hâlâ büyük bir muamma.

Nasıl gidilir?

Nasıl gidilir?

Gemiler Adası, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunuyor. Adaya ulaşım için de Fethiye Ölüdeniz'den ya da Gemile Koyu'ndan hareket eden tekne turlarını kullanabilir, rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın