Görüş Bildir
Haberler
Fantastik Evrenlerin Belki de En Güzeli Orta Dünya'nın Yaratıcısı J.R.R. Tolkien’e İlham Veren İsimler ve Destanlar

Fantastik Evrenlerin Belki de En Güzeli Orta Dünya'nın Yaratıcısı J.R.R. Tolkien’e İlham Veren İsimler ve Destanlar

Tolkien’in fantastik evrenini çok seviyoruz, ne yazdıysa okuduk. Sıra, ona ilham verenleri okumaya geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. George MacDonald

1. George MacDonald

1824-1905 yılları arasında yaşamış, peri masalları ve fantastik hikâyeler yazarıdır. Bu hikâyeler, tam bir geçiş dönemi özellikleri taşımasıyla kendisinden sonraki C. S. Lewis, E. Nesbit ve Madeleine L’Engle gibi birçok yazarı etkilemiştir. Kuzey Rüzgarının Ardından adlı eseri en çok bilinendir.

2. Lord Dunsany

2. Lord Dunsany

1905-1919 yılları arasında fantezi tarzında doksandan fazla kitap yazmıştır. Yer yer korku öğeleri bulunan bu eserlerden dilimize Elfdiyarı Kralı’nın Kızı çevrilmiştir. Eserleri için modern fantastik edebiyat ürünü kolayca denildiği için Tolkien’e ilham vermesi kaçınılmaz gözüyle bakılmaktadır.

3. Kalevala Destanı

3. Kalevala Destanı

Fin milli destanıdır. Çoğu Kalevela’da, Elios Lönnrot tarafından toplanmış olan halk şarkılarından oluşur. Fin bilginleri bu destanın işlenmesini üç aşamaya ayırmıştır. Bu şarkılar beş kahramanın etrafında toplanır. Bunlar, saz şairi, demir, maceraperest, avcı, demirbaş köle. Anlatılar ve coğrafyanın kendisi Tolkien’e ilham verdiği çok açıktır.

4. E. R. Eddison

4. E. R. Eddison

Çağının karmaşık hayatını, hayali bir dünyaya taşıyan E. R. Eddison, fantastik evren yaratımına erken dönemde başlayan bir diğer yazardır. İblislerin dünyası ve cadıların toprakları arasında geçen, destansı bir savaşı konu alan en önemli eseri Ouroboros Yılanı’dır. Fantastik karakterler ve ilişkiler yüzünden Yüzüklerin Efendisi’ni hatırlatmaktadır.

5. Edith Nesbit

5. Edith Nesbit

1858 doğumlu yazar, dünya edebiyatında kendisinden ilk modern çocuk kitabı yazarı olarak söz ettirmiştir. Gerçekçi kurgu türündeki eserlerinin yanı sıra fantastik çocuk kitabı türünde, dünya edebiyatında ilk niteliğinde eserler üretmesi bu unvanı elde etmesinde etkilidir. Ejderhalara yazdığı kitabın Tolkien’i esinlendirdiği söylenmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Edda

6. Edda

Nesir Edda, İskandinav mitlerinin derlemesi niteliğinde bir eserdir. Vikinglerin destanı olarak da adlandırılan bu eser, İzlandalı tarihçi, şair, hukukçu ve siyasal lider Snorri Sturluson 13. yüzyıl başlarında, İskandinav halkları arasında yüzyıllardır şiir formunda anlatılagelen söylenceleri düzyazıya geçirerek bir araya getirmiş ve kitaplaştırmıştır.

7. Mabinogion

7. Mabinogion

Gal dilinde yazılmış en önemli eserler topluluğudur. Britanya’nın sözlü geleneklerinden dört kola ayrılmış efsaneler derlemesidir. Bu isim on dokuzuncu yüzyılda verilmiştir. Külliyat on ikinci yüzyılda derlenmiş olsa da, içerdiği öykülerin çok daha eskiye dayandığı kuşkusuzdur. İçinde bulunan hikâyelerin olay örgüsü ve karakterler Tolkien’le benzerlikler taşımaktadır.

8. James Branch Cabell

8. James Branch Cabell

1879 – 1958 yılları arasında yaşayan Amerikalı yazar, kimi zaman Tolkien’in ta kendisine ilham veren yazarlardan bir diğeri. Dilimize Jurgen – Bir Adalet Komedisi adı altında raflara çıkan kitabı, otoriteye karşı alaycı tutumu ve müstehcenlik suçlamaları nedeniyle çoğu zaman yasaklı eserlerden birisi olarak kaldı.

9. Beowulf

9. Beowulf

İngilizlerin, Anglosaksonların en eski destanı olarak bilinir. Beowulf adındaki güçlü bir İskandinav savaşçısını konu alır. Epik şiir tarzında yazılan bu destanın içerisindeki kahramanlık hikâyesi hakkında Tolkien’in konuştuğu ve mektuplarında bahsettiği bilinmektedir.

10. William Morris

10. William Morris

Tolkien’in çocukken en sevdiği hikâyelerin yazarı olarak biliniyor. Sigurd the Volsung'un Hikâyesi, Dünyanın Ötesindeki Orman gibi eserlerde bulunan fantastik ögeler bize ipucu vermektedir. Modern kurgusu, fantastik evreniyle Tolkien’e verdiği gibi bizlere okuma zevki verecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
29
5
3
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Filmleri de kitapları da bambaşka muhteşem.