Görüş Bildir
Haberler
Evinizde Stresten Uzak Yaşamak Renk Uyumuyla Mümkün: Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve 60-30-10 Kuralı

Evinizde Stresten Uzak Yaşamak Renk Uyumuyla Mümkün: Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve 60-30-10 Kuralı

03.02.2022 - 07:00

Ev dekorasyonu ve renk uyumu insanların psikolojisi üzerinde etkisi olduğu biliniyor. Bu nedenle evin ambiyansı daha stressiz bir hayat için önemli bir konu. İyi bir dekorasyonda ise renk kullanımı son derece dikkat gerektiren bir durum. Hal böyle olunca renklerin nasıl kullanılacağını, hangi yaşam alanında hangi renklerin tercih edileceğini doğru belirlemek şart. Peki, renk uyumu nasıl olmalı ve nasıl sağlanmalı? Merak ediyorsanız haydi biraz renk teorisi ve dekorasyon ilişkisinden bahsedelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Renk teorisi nedir?

Renk teorisi nedir?

Renk teorisi; renklerin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini ürün ve ortamlara adapte etmek için kullanılan bir tasarım anlayışı. İnsanların birçoğu bilmese de profesyonel iş yaşamında ve gerçekleştirilen tasarımlarda renk teorisi büyük önem taşıyor. Sanatçılar, politikacılar, tasarımcılar ve iç mimarlar renk teorisini sürekli kullanıyor. Pek çok ortamda ve pek çok üründe bu teorinin uygulamalarını görmek mümkün. Hatta şirketlerin logo ve amblemleri bile renk teorisi kullanılarak oluşturuluyor.

Siz de renk teorisine göre yaşam alanlarını yenileyebilirsiniz.

Siz de renk teorisine göre yaşam alanlarını yenileyebilirsiniz.

Örneğin; canlı renkleri tercih ediyorsanız kırmızıyı, pozitif bir ortam yaratmak istiyorsanız turuncuyu, sıcak bir atmosfer için sarıyı, doğallığınızı ortaya çıkarmak için yeşili, sakinlik için maviyi, hayal gücünüzü ortaya çıkarmak istiyorsanız moru, kararlılık için kahverengiyi, otorite için siyah ve saflık için de beyaz rengi kullanabilirsiniz. Elbette, en iyi tasarımlar için bir uzmanla da anlaşabilirsiniz.

Renk uyumu sağlamak için 60-30-10 kuralı

Renk uyumu sağlamak için 60-30-10 kuralı

Evinizde ya da iş yerinizde oluşturacağınız dekorasyonda denge arıyorsanız 60-30-10 kuralını uygulamanız gerekiyor. Bu kurala göre yaşam alanlarınız için %60 oranda baskın bir renk seçmelisiniz. %30’luk kısmı için baskın renge zıt bir renk belirlemelisiniz. Geriye kalan %10’luk kısım ise detayları tamamlayan ve denge yaratan renkler oluyor. Örneğin; %60’lık alan koyu bordo, kahverengi ya da siyah gibi koyu renk ise %30’luk kısım daha bej, beyaz gibi açık renklerden oluşabilir. %10 ise kırmızı ve turuncu gibi sıcak renkler seçilerek tamamlanabilir. Bu renk dengesi ile bulunduğunuz ortamın dekorasyonu uyumlu olduğu gibi dikkat çekici hale de geliyor.

Dekorasyonda renk uyumu neden önemli?

Dekorasyonda renk uyumu neden önemli?

Küçük evleri olduğundan büyük göstermek için renk teorisi etkili bir seçim

● Göz alan ama göz yormayan yaşam alanları, renklerin uyumuyla gerçekleştirilen dekorasyonlar sayesinde oluyor.

● Renk uyumunu yakaladığınızda evin içerisinde daha enerjik ve mutlu hissetmeniz kolaylaşıyor.

● Renk uyumuna bulunmayan bir ortamda kendinizi bitkin ve mutsuz hissetmeniz olası.

● Renk uyumu iç mekanların kimlik kazanmasını sağlıyor.

● İdeal mekan dekorasyonu için renk uyumu vazgeçilmez bir unsur.

● Salon için renk teorisine uygun dekorasyon önerileri

● Salon için renk teorisine uygun dekorasyon önerileri

Salon, herkesin en çok vakit geçirdiğin yaşam alanlarının başında geliyor. Günün yorgunluğunu ailenizle beraber salonda vakit geçirerek kurtulmayı planlıyorsanız salonunuzun duvarında kırmızı renkten kaçınmanız gerekiyor. Salon duvarında mavinin tonları ideal. Açık renk tüller, şık bir duvar saati, tablolar, biblolar, canlı çiçek ve yumuşak ışık yayan bir avize ise dekorasyonu tamamlayacak detaylar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Renk teorisine göre yatak odası dekorasyonu nasıl olmalı?

Renk teorisine göre yatak odası dekorasyonu nasıl olmalı?

Yatak odası, kişiselliğin ön planda olduğu yaşam alanlarından biri. Bu nedenle odanın ambiyansı psikolojinizi büyük oranda etkileyebilir. Günün yorgunluğunu rahat bir uyku ile noktalamak istiyorsanız yeşil ve gri tonlarını yatak odanızda kullanabilirsiniz. Deniz mavisini tercih ettiğinizde ruh dinginliği yaşayabilir, meditasyon rengi moru seçtiğinizde ise adeta başka dünyalara yolculuk yapacaksınız.

Mutfak ve yemek odasında renk uyumu nasıl olmalı?

Mutfak ve yemek odasında renk uyumu nasıl olmalı?

Arkadaşlarınızla ve ailenizle günün analizini yaptığınız yer, genelde mutfak ya da yemek odası oluyor. Genellikle yemeklerinizi de yediğiniz mekanın dekorasyonunda dinamizmin tetiklendiği, iştahınızı açan ve size enerji veren bir dekoru tercih etmeniz gerekiyor. Mutfak dekorasyonunda beyazın yanı sıra açık yeşil, kırmızı, turuncu, sarı ya da mavi renkler ile güzel bir hava oluşturabilirsiniz.

Banyonuzun tasarımında nelere dikkat etmelisiniz?

Banyonuzun tasarımında nelere dikkat etmelisiniz?

Banyo dekorasyonda ise ferahlık veren renklerden oluşan bir kombinasyon yapmanız size alanda geçirdiğiniz anlarda oldukça pozitif hissettirecek. Banyonuza hareket katması için kırmızı, sarı veya turuncudan oluşan bir renk şöleni, etkili bir alternatif. Daha sakin bir görünüm için de mavi ile yeşilin açık tonlarını, krem ve bej gibi yumuşak renkleri tercih edebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın