Görüş Bildir
Haberler
Evde Bakım Parası Almak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Evde Bakım Parası Almak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Müge Kakşi
25.08.2021 - 09:59

Evinde yaşlı hasta ve engelli yakınlara bakan vatandaşları ilgilendiren en önemli konulardan biri de evde bakım maaşı alabilmenin şartları. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıma muhtaç kişiler için onlara bakan yakınlarına ödenen evde bakım parasını alabilmek için belirlenen bazı şartları sağlamak gerekiyor. Peki evde bakım parası almak için aranan şartlar nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaşlı, hasta ve engelli olup hayatını bir başkasının bakımı olmadan sürdüremeyecek vatandaşlar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onlara bakan kişilere maddi olarak verilen evde bakım maaşı birçok vatandaşa destek sağlıyor. Fakat evde bakım maaşı alabilmek için gerekli olan bazı şartlar bulunmaktadır. Şartları sağlayan tüm vatandaşlar evlerinde baktıkları kişiler için evde bakım ücretini almaya hak kazanıyor. Evde bakım ücreti almak için gereken şartları haberimizde sizler için derledik...

EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?

Evinizde bulunan engelli, yaşlı veya ağır hasta olup bakıma muhtaç yakınlarınız için alabileceğiniz evde bakım maaşı bazı şartları sağlamanız durumunda verilmektedir. Evde bakım ücreti almanın şartları ise şu şekilde;

  • Bakım maaşı almak için baktığınız kişinin tek başına yemek yeme, tuvalet ve giyinme gibi günlük temel ihtiyaçlarını sağlayamıyor olması gerekmektedir.

  • Ayrıca engelli bakım maaşını alabilmek için Devlet Hastanesinden alacağınız engelli raporunuzun olması ve raporda hasta kişinin en az yüzde 50 engelli sayılması gerekiyor.

  • Alacağınız bu raporda 'Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Var, Belirgin Düzeyde Özel Gereksinim Var(BÖGV) ve Özel Koşul Gereksinimi Var' gibi ifadelerden en az birinin mutlaka geçmesi gerekmektedir.

  • Kişinin tek başına hiç bir ihtiyacını karşılayamadığından başkasının bakımına muhtaç olması gerekmektedir.

  • Ayrıca evde bakım maaşı alabilmek için bir de gelir kriteri vardır. Buna göre evde bakım maaşı alacak kişinin yaşadığı evde kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması gerekmektedir. yani 2021 yılı gelir sınırı 1705.06 TL olarak belirlenmiştir.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Evinde kendine bakamayacak derecede hasta, yaşlı ve engelli kişiler için gerekli şartları sağlaması durumunda verilen evde bakım maaşı her yıl zamlanmaktadır. Evde bakım maaşı 2021 yılı Ocak ayından itibaren enflasyon oranında zamlanarak 1.657 TL olarak verilmeye başlanmıştır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
3
3
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın