Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Eşek Kadar Olmamıza Rağmen Okul Yıllarından Hafızamızda Takılı Kalan 15 Unutulmaz Bilgi

etiket Eşek Kadar Olmamıza Rağmen Okul Yıllarından Hafızamızda Takılı Kalan 15 Unutulmaz Bilgi

Siz de hala durup dururken 'Alp Er Tunga Öldi mi?' ya da 'Fıstıkçı Şahap' diyor musunuz? Açıkçası bazen sebepsiz yere çoğumuzun içinden böyle okul yılları bilgileri çıkıyor. Kimisinin ne ifade ettiğini hatırlıyoruz, kimisinin ise sadece ismi aklımızda kalmış. Bu içeriğimizde hem biraz hafızamızı tazeleyecek, hem de o durup dururken aklımıza gelen okul bilgilerini hatırlayacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mecaz-ı Mürsel

1. Mecaz-ı Mürsel

TDK bu terimi 'Addeğişi' olarak güncellemiş. Tanım olarak ise 'Aralarında, sebeple sonuç, yapanla yapılan, kaplıyanla kaplanan, iye ile iyeli gibi karşılıklı her hangi bir ilgi bulunan şeylerden birini ötekinin adiyle anlatma' olarak geçiyor.

Yani bir diğer deyişle, benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlara verilen isim.

2. Fıstıkçı Şahap

2. Fıstıkçı Şahap

Yıllardır böyle bir insanın var olduğuna neredeyse inandık değil mi? Sert sessizlerin bir araya getirilip akılda kalması için oluşturulmuş bir isim aslında. 'Ünsüz sertleşmesi' dediğimiz olayın elemanları, hala daha bu sayede aklımızda yer edinmeye devam ediyor.

görsel kaynak

3. Dandanakan Savaşı

3. Dandanakan Savaşı

Söylemesi aşırı zevkli olan bu savaşın detayları aklımızda kalmasa bile adı hala hafızamızın köşelerinde gizli. Hemen hatırlatalım:  Selçuklu Devleti'nin Gazne Devletini yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur. (1040)

4. Endoplazmik Retikulum

4. Endoplazmik Retikulum

Eğer hala sosyal medyada ya da sanal dünyada bu ismi nick olarak seçiyorsak vardır bir sebebi. Söylemesi aşırı zevkli bir kere. Kendisi hücrenin organellerinden biri oluyor.

5. Kovalent Bağ

5. Kovalent Bağ

Kimyasız bir fen bilgisi düşünülemez. Bu da işte anlamaya çalıştığımız atomun bağlarından bir tanesi. Hatta tam olarak iki atom arasında, bir veya daha fazla elektronun paylaşılmasıyla karakterize edilen kimyasal bağ.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dağlar Karadeniz'de paralel, Ege Denizi'nde kıyıya dik uzanır

6. Dağlar Karadeniz'de paralel, Ege Denizi'nde kıyıya dik uzanır

Bunu zaman zaman karıştırıyoruz çünkü artık kafa gitti tabii. Coğrafya bilgilerimiz tazelensin bira. Yolculuğa çıkınca sağa sola bakarken bu bilgiyi değerlendirirsiniz.

7. Fetret Devri

7. Fetret Devri

Çok sıkıntılı bir dönem, öyle böyle değil. Aklımızda böyle kaldı değil mi? O zaman hemen özet geçelim: Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezid'in beş oğlundan dördü arasındaki taht kavgaları nedeniyle 1402'den 1413'e kadar süren kargaşa dönemidir. Bu süreç Yıldırım Bayezid'in 1402'de Ankara Savaşı'nda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timur'a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıktı ve olaylar gelişti...

8. Jeopolitik konum

8. Jeopolitik konum

Bunun ne demek olduğunu büyüdükçe çok daha iyi anladık. Tanım olarak jeopolitik konum, bir ülkenin ekonomik, kültürel, ticaret, ulaşım, ulaştırma, coğrafi konum, iklim, yeraltı zenginlikleri, askeri açıdan sahip olduğu artılar ve eksilerin toplamına deniliyor. Ve biliyorsunuz, ülkemizin jeopolitik konumu gerçekten çok hassas bir noktada yer alıyor.

9. Avogadro sayısı

9. Avogadro sayısı

Bir elementin bir molündeki atom sayısı ya da bir bileşiğin bir molündeki molekül sayısına Avogadro sayısı deniliyor. Hayır, Avokado değil. Sözelcilerin 'Bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak?' dediği bilgilerin en başında geliyor kendisi.

10. Alp Er Tunga sagusu

10. Alp Er Tunga sagusu

Bu destanda Saka hakanı Alp Er Tunga‘nın İranlılarla yaptığı savaşlar anlatılıyor. Hala daha çoğumuz konunun detayını tam olarak bilmiyoruz ama ezberimizden bu destanın birkaç cümlesini söylüyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Necasetten Taharet

11. Necasetten Taharet

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ezberlediğimiz bu terim, namazın dışındaki farzlardan biri. Kısaca namaz kılan kişinin gözle görülen pislikleri arındırması, temizlik sağlaması anlamına gelmektedir.

12. Kutadgu Bilig

12. Kutadgu Bilig

İslamiyetin Türkler tarafından kabul edilmesinden sonraki ilk yazılı eser olmasının taşıdığı önem sebebiyle bizlere öğretilen eserin yazarı Yusuf Has Hacib. Günümüz Türkçesiyle ise kitabın adı 'Mutluluk Veren Bilgi ya da Devlet Olma Bilgisi' anlamına geliyor.

13. Mitoz bölünme

13. Mitoz bölünme

Ana hücre'nin bölünerek iki yeni hücre oluşturmasına mitoz bölünme deniliyor ve ökaryotik hücrelerde görülüyor. Bir de bunun Mayoz olanı var, o da bambaşka bir konu.

14. Östaki borusu

14. Östaki borusu

İçinde bulunan a harfinin uzatılarak söylenmesinin gereksiz bir zevk verdiği bu organ, geniz ile orta kulak geçişini sağlayan bir kanal. Bir de bunun kankaları örs, çekiç, üzengi var. Hepsi aklımızda hepsi!

15. Hasan 2 Salak Osman 4

15. Hasan 2 Salak Osman 4

Sülfirik asidin ne gibi bir ayrıcalığı vardı da formülü böyle eğlenceli bir şekilde ezberledik, onu ben de bilmiyorum. Formülün tam yazılışı ise h2so4

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bunları hatırlayanların bunu da unutması mümkün değil. İyi dersler arkadaşlar...

Bunları hatırlayanların bunu da unutması mümkün değil. İyi dersler arkadaşlar...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1888
711
618
165
164
164
91
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TuzRuhu

Avogadro sayısı ne lan ilk kez duydum belki bu yüzden sözelciyim

gizli birisi

duyma da zaten..

Tembel hayvan

#5 kovalent bağ kimya nın konusu. fizik de momentum vardı onunla karıştırmış olamazlar heralde!?! biz buraya yorum yazıyoruz da editör okuyor mu acaba?? hep ... Devamını Gör

Tembel hayvan

veee editör durur mu yapıştırmış hemen beğeniyi 🙂

Eren Ateş

anası mezar dikecekmiş, mayışmak, kenyalı asiye bilmem ne....