Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan, İran'a 4 Kritik Dosya ile Gidiyor

Erdoğan, İran'a 4 Kritik Dosya ile Gidiyor

basak burcu çevik
06.04.2015 - 11:43 Son Güncelleme: 06.04.2015 - 12:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tartışmalara yol açan yarınki İran ziyaretinde Yemen, Irak, Suriye ve enerji başlıkları masaya yatırılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı vekillerden gelen tepkilere rağmen günü birlik ziyaret kapsamına yarın İran'a gidiyor. Erdoğan'ın Yemen'de yaşananlardan sonra yaptığı son çıkışın ardından ziyaretin önemi artarken, ilişkilerin gerilmesine neden olan tüm bölgesel konuların ele alınacağı öğrenildi.

'SORUMLU DAVRANIN' MESAJI

Yemen, Irak, Suriye ve enerji başlıklarının konuşulacağı toplantılarda İran'a ''Mezhep savaşına karşı sorumlu davranın'' mesajı verilecek. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı sebebiyle yapılacak ziyarette Erdoğan hem İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney hem de Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek.

Erdoğan, Yemen'de yaşanan son olaylara ve İran'ın bölgede izlediği politikalara karşı Türkiye'nin yaklaşımını vurgulayacak. İran'ı bölgede yaşanan gerilimlerin sona ermesi ve şiddetin mezhep savaşına dönüşmemesi için sorumluluk almaya davet edecek. Türkiye ile İran özellikle Suriye'deki gelişmelerden sonra ikili ilişkilerde bazı gerilmeler yaşamıştı.

ERDOĞAN UYARIDA BULUNACAK

Ancak iki ülke de Suriye politikalarını ikili ilişkilere karıştırmama kararı almıştı. Ancak İran'ın önce Irak, ardından Yemen'de izlediği mezhepsel politikalar yeniden gerilime neden olmuştu. Erdoğan, Tahran'da İran'ın politikalarının bölgede doğurabileceği tehlikeleri anlatacak.

Tahran ziyareti boyunca Erdoğan'ın bir diğer önemli gündemi de ticaret olacak. İkili ilişkiler siyasi meselelerde sorun yaşasa da iki ülke arasındaki ticaret hız kesmedi. Yarın Tahran'da özellikle enerji alanındaki işbirliği ele alınırken, İran'ın P5+1 ülkeleri ile yaptığı mutabakatın sonuçları da değerlendirilecek. Türkiye, ABD'nin sert tutumuna rağmen nükleer konusunda İran'a yapılan yaptırımlara 'Hayır' demişti.

Haziran ayında anlaşmaya dönüşecek mutabakat Ankara'da memnuniyetle karşılanırken, yeni dönemde başta teknoloji ve sanayi alanında ortaklıklar olmak üzere hangi alanlarda yeni işbirliklerinin yapılabileceği görüşülecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0