Görüş Bildir
Haberler
"Erdoğan'ın Köln Sınavı"

"Erdoğan'ın Köln Sınavı"

Fatih UZUN
23.05.2014 - 23:13

Erdoğan'ın Köln Sınavı

Erdoğan’ın Köln ziyareti Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce ilk yurtdışı miting olarak değerlendiriliyor. Almanya en çok yurtdışı seçmenin yaşadığı ülke. Ziyaret öncesi Alman siyasiler Erdoğan'a 'itidal' çağrısı yaptı. Alevi Birlikleri Federasyonu ise Erdoğan’ı protesto etmeye hazırlanıyor.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) 10. Kuruluş yıldönümünü 24 Mayıs Cumartesi günü, Almanya’nın Köln şehrindeki 20 bin kişilik Lanxess Arena’da düzenleyeceği toplantı ile kutlayacak. Toplantının onur konuğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan Köln’de önce bazı sivil toplum kuruluşları ile toplantı yapacak. Ardından da Almanya dışından Türklerin de geleceği toplantıda konuşacak.

Ancak kutlama olarak duyurulan toplantı, Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Erdoğan’ın yurtdışındaki ilk kampanya mitingi olarak görülüyor. AK Parti her ne kadar henüz cumhurbaşkanı adayını açıklamasa da, Erdoğan’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Toplantı, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir gün öncesine denk gelmesi ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Türkiye ziyaretindeki eleştirilerinin ardından yapılıyor olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor.

Gauck ile yaşanan tartışma

Gauck Nisan ayındaki ziyareti sırasında, Gezi olayları, Twitter ve Youtube’un kapatılması, yargı ile hükümet arasındaki tartışmalar konusunda “gelişmeler beni korkutuyor” açıklaması yaptı. Erdoğan’ın Alman Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına tepkisi ise sert oldu. AK Parti grup toplantısında konuşan Erdoğan, Gauck’un “garip garip şeyler söylediğini” ifade etti. “Almanya’da sekiz vatandaşımız öldürülüyor, bunun hesabını veremeyenler çıkıp bize akıl vermesinler, o aklı kendilerine saklasınlar” dedi.

Erdoğan ayrıca Almanya’nın “Ateist bir anlayışı Alevilik olarak yansıttığı”nı savunarak, “Almanya’da küçük bir grup var ve bunu açıkça destekliyorlar. Ama bu devlet adamlığına yakışmaz. Gittiğimde Almanya’da söyleyeceğim bunları” dedi.

Merkel'den çağrı, Türkiye'den tepkilere yanıt

Başbakan Erdoğan’ın Köln’e gidiş tarihinin yaklaşmasıyla Alman basınında yer alan yorum ve haberlerin sayısı arttı.

Almanya merkezli Deutsche Welle ’de yer alan 22 Mayıs tarihli haberde, son olarak Almanya Başbakanı Merkel’in de Erdoğan’a ziyareti sırasında “itidal” çağrısı yaptığı yer aldı. Habere göre Merkel, “Başbakan Erdoğan'ın Cumartesi günü sorumluluk bilinci ve hassasiyetiyle davranacağına eminim” dedi. Hristiyan Demokrat Birlik Partili Avrupa Parlamentosu Milletvekili Elmar Brok da, “Köln onbinlerce Türk’ün sorunlarının taşındığı bir yer haline getirilemez. Başbakan Erdoğan'ın, Almanya’da kutuplaşmanın artmasına neden olacaksa, Cumartesi günkü konuşmasından vazgeçmesi iyi olur” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise Türkiye içinden ve dışından gelen 'ziyareti yapmayın' şeklindeki telkinlere Cuma günü İl Başkanları Toplantısı'nda yanıt verdi. Erdoğan, 'Kusura bakmasınlar biz gideriz. Bize o aklı verenler bunu kendilerine saklasınlar. Biz Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıysak, orada 3 milyon vatandaşımız varsa biz oraya gideriz.' dedi:

'Günlerdir karalama kampanyası yapanlara da gerçek Türkiye tablosunu orada sunacağız. Türkiye'nin demokrasiden, hukuktan başka hedefi yok. Bizim büyümemizden, etkin bir dış politikaya sahip olmamızdan rahatsız olmasınlar. Türkiye'nin büyümesini kaygıyla değil umutla izlesinler çünkü bizden kimseye zarar gelmez.'

Ziyaret öncesi telefonda görüştüler

İki lider ziyaret öncesi Perşembe günü bir telefon görüşmesi de yaptı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i aradı. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Erdoğan Köln'e yapacağı ziyarette Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin 10. yıl kutlamalarına katılacağını anlattı, görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’daki son durum ele alındı.

Merkel ise Soma'da hayatlarını kaybeden madenciler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Erdoğan'a tekrar taziye dileğinde bulundu.

Aleviler protesto yürüyüşü yapacak

Almanya’daki aleviler de Erdoğan’a bir yürüyüş ile tepki göstermeyi planlıyor. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) 'Büyük Demokrasi Yürüyüşü ve Recep Tayyip Erdoğan’ı Protesto Mitingi'ni Erdoğan’ın Köln’de bulunduğu saatlerde gerçekleştirecek. Federasyon daha önce de internet sitesinde, Erdoğan’ın alevilik ile ilgili sözleri üzerine ‘Recep Tayyip Erdoğan’a Açık Mektup: Mızrak artık çuvala sığmıyor’ başlıklı bir mektup yayınladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Cuma günü yaptığı açıklamada iki ülke arasında çok yakın ilişki olduğunu belirtti ve protesto çağrıları konusunda uyardı:

'Kimse kriz görüntüsünden medet ummasın. Birileri eğer ziyareti provoke etmek istiyorlarsa onların yaptığı anormaldir, onların yaptığı yasa dışıdır. Bu ziyaretler öncesinde bazı çevreler şu veya bu gerekçeyle Başbakanımıza veya Türkiye Cumhuriyeti'ne dönük olarak herhangi bir faaliyet içine girerlerse tabi Alman yetkililerden, dostlardan beklentimiz, bu faaliyetlerin engellenmesidir. Hele hele anti-İslam bir gösteri olacaksa, bunun ırkçı bir temeli vardır. Hiçbir yerde biz herhangi bir dini karşısına alan bir gösterinin yapılmasını Avrupa değerlerine de evrensel değerlere de uygun bulmayız. ”

UETD – AKP ilişkisi

Almanya’da kurulan UETD, kendisini Avrupalı Türklerin partilerüstü kuruluşu olarak tanımlasa da, AKP’nin yurtdışındaki lobi kuruluşu olarak kabul ediliyor. AK Parti hükümeti bakanları yurtdışı ziyaretlerinde birliğin toplantılarına, UETD Başkanı Süleyman Çelik de AK Parti’nin grup toplantılarına sık sık katılıyor. Erdoğan en son Şubat ayında gittiği Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinden sonra Birlik’in düzenlediği “Berlin Buluşması” adlı toplantıda konuştu.

  • Didem Özel Tümer

  • aljazeera.com.tr

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/al-jazeera-oz...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0