Görüş Bildir
Haberler
Enflasyon Henüz Açıklanmadı Ama Hesap Belli!

Enflasyon Henüz Açıklanmadı Ama Hesap Belli!

Türkiye enflasyon verisine kilitlenmiş durumda. Her ayın 3'ünde açıklanacak veri bir önceki ayın hesaplamasını barındırıyor. 

Yani 3 Ocak 2022'de Aralık 2021 verisini gördük. Kaçtı hatırlayalım: Aylık bazda % 13,58  oranında artış ile yıllık olarak % 36,08 oranında bir artışa tekabül etti. 

Anketler hazır bekliyoruz!

Anketler hazır bekliyoruz!

Tüm kurumlar anketlerini tamamladı. 

Bloomberg HT'nin 22 kurumun katılımıyla hazırladığı ankette Aralık ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 29,59 olarak kaydedilmişti.

AA Finans anketinde ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 10,09) göre bir önceki ay yüzde 36,08 olan yıllık enflasyonun yüzde 48,42'ye yükseleceği hesaplanıyor.

Foreks Haber anketinde de ekonomistlerin Ocak ayı TÜFE beklentisi aylık %9,80, yıllık %46,95 oldu.

İstanbul'un enflasyonu yüzde 50'yi aştı

İstanbul'un enflasyonu yüzde 50'yi aştı

Dün açıklanan İstanbul Ticaret Odası’nın hesapladığı, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 13,78; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,91 arttı.

Bu durumda enflasyondan beklentiler bugün köşelere de yansıdı. Yazarlar enflasyon konusunda beklenti ve görüşlerini nasıl açıklamış bakalım👇

Akaryakıt etkisi yukarı yönlü!

Akaryakıt etkisi yukarı yönlü!

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, daha önce 13,5-15 arasında tahmin ettiği ocak ayı enflasyon artışını yüzde 12 olarak revize ettiğini belirterek 'Bu revizyonda en büyük etken yeni ağırlıklar. Ocak ayında çok yüklü zam gören elektrik, doğalgaz ve sigaranın 2022 ağırlığı daha düşük olacak. Ağırlığı artan otomobilde ise zam yok. Akaryakıt zamları ise ağırlık artışıyla birlikte TÜFE oranını yukarı itecek' dedi.

Enflasyon değil fiyat artışı!

Enflasyon değil fiyat artışı!

Karar'da İbrahim Kahveci 'Fiyat artışı %50’yi geçti' başlıklı yazısında enflasyon için şunları söylüyor:

Başlığa dikkat ederseniz ‘fiyat artışı’ dedim; ‘enflasyon’ demedim. Türkiye’de enflasyon fiyat artışı değil; başka birşey oluyor.

Kısaca şunu söyleyelim: Üretici fiyat artışı artık perakendeye daha yoğun yansıyor.

TÜİK’in bundan sonra açıklayacağı enflasyon verilerinde de benzer sonuçlar gözleyebiliriz. Lakin ne derece inandırıcı sonuçlar gelir, bilemiyoruz.

Bu atmosferde fiyatların düşmesini beklemek acaba nasıl bir hesap ile dile getiriliyor?

Rakamların dili ile siyasetin dili hiç bu kadar farklı olmamıştı. Umarın iyi niyet temennileri gerçeğe dönüşür. Aksi halde durum epey ciddi. Zamların arkası kesilecek gibi durmuyor...

Enflasyon kamburu!

Enflasyon kamburu!

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Enflasyonun kamburunu bir müddet sırtımızda taşımak durumunda kalacağız' sözünü değerlendirdiği yazısında, enflasyonun yükselmesinde Erdoğan'ın 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' söyleminin etkili olduğunu işaret ederek şöyle dedi:

'Kamburun bu kadar büyük olmasının nedeni ülke ekonomisini deneme tahtasına çevirmeleri… Kemer sıka sıka bel kalmayınca mevzu sırta halk hamala döndüyse demek ki.

Sırtlamadığımız ne kaldı ki?

Ekonomi taklaya gelir halk dolarını, altınını bozsun… Darbe olur, halk sokağa çıksın tank kovalasın. Virüs her yeri sarar, halk tedbirini alsın. Enflasyon artar halk sırtlasın.

Her sıkıştığında yardım talep edeceksen, sabır isteyeceksen, IBAN numarası vereceksen ülkeyi kahvedeki Hüsnü Dayı da gayet güzel yönetir.'

Hissedilen enflasyon!

Hissedilen enflasyon!

Sizin enflasyonunuz yüzde kaç? 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

olsun 2001 yılında asgari ücret ne kadardı , şimdi ne kadar ... kıymet bilin kıymet!