Görüş Bildir
Haberler
Enerji İhtiyacını Büyük Oranda Yenilenebilir Yöntemlerle Karşılayan 10 Ülke

etiket Enerji İhtiyacını Büyük Oranda Yenilenebilir Yöntemlerle Karşılayan 10 Ülke

Begüm
11.03.2023 - 14:09

Nüfus ile doğru orantılı şekilde artan enerji ihtiyacı her geçen gün ülkeleri alternatif enerji kaynaklarına itiyor. Her ne kadar ülkelerin pek çoğu fosil yakıtları kullanmaya devam etse de yenilenebilir enerji kaynakları da her geçen gün popülerleşiyor. İşte dünyada yenilenebilir enerji kaynağını en fazla kullanan ülkeler!

Not: Sıralama ülkelerin oranlarına göre yapılmamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İzlanda

1. İzlanda

Ucuz enerji ülkesi olarak bilinen İzlanda'da tüketilen enerjisinin %86'sı yenilenebilir enerjidir. Hatta bu yenilenebilir enerjinin %70'ini de jeotermal kaynaklı enerjiler oluşturur.

2. Norveç

2. Norveç

Yenilenebilir enerji kaynağı deyince akla ilk gelen ülkelerden biri tabii ki Norveç oluyor! Norveç'teki enerji kaynaklarının %45'i hidroelektrik enerjiden geliyor.

3. Brezilya

3. Brezilya

Biyoyakıt ve atık enerjide dünyada lider konumunda olan Brezilya da toplam enerjisinin %32'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından alıyor.

4. Almanya

4. Almanya

Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Hedefleri için çalışma yürüten Almanya bu alanda oldukça yüksek yatırım yapan ülkeler arasında. 2020 yılı itibari ile yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı, termik ve nükleer santral kullanımını geçti. Bununla birlikte Almanya temiz enerji kullanımında da birinci oldu.

5. Yeni Zelanda

5. Yeni Zelanda

Genel enerjisinin %50'sine yakın bir oranını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden Yeni Zelanda en fazla rüzgar ve güneş enerjisini kullanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İngiltere

6. İngiltere

Özellikle rüzgar enerjisi kullanımı ile öne çıkan İngiltere de her geçen yıl yenilenebilir enerji kaynaklarını arttırmaya çalışıyor. Enerjisinin %50'sine yakınını rüzgar enerjisinden karşılıyor. Özellikle son 20 yılda kömür kullanımında ciddi bir düşüş yaşandı.

7. Finlandiya

7. Finlandiya

Toplam enerji üretiminin ortalama olarak %56'sını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan Finlandiya, elektrik tüketiminin de %40'ını da yine yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor.

8. İsveç

8. İsveç

Enerjisinin %54'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan İsveç, aynı zamanda enerjiyi yerelleştirmeye çalışıyor. Oluşan fazla ısıyı da bölgedeki evleri ısıtmak için kullanıyor.

9. Danimarka

9. Danimarka

Rüzgar enerjisi üretiminde oldukça önde bir ülke olan Danimarka ürettiği rüzgar enerjisini ülke içerisinde kullanırken aynı zamanda Almanya, İsveç ve Norveç'e de ihraç eder. Bununla birlikte %40'a yakın yenilenebilir enerji kullanımı vardır.

10. Avusturya

10. Avusturya

Ülke genelinde enerji tedariğinin yaklaşık %40'ını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan Avusturya, bu alana ayırdığı yatırım bütçesini her yıl arttırıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın