Görüş Bildir
Haberler
En Kısa YAŞ'ta Sürpriz Kararlar

En Kısa YAŞ'ta Sürpriz Kararlar

Onedio Medya
06.08.2014 - 09:18 Son Güncelleme: 06.08.2014 - 10:33

YAŞ kararlarında 3 farklı davanın sanıklarına, 3 farklı uygulama damgasını vurdu. Balyoz ve Ergenekon sanığı komutanlar emekliye sevk edildi, 28 Şubat sanıklarına temdit ve Askeri Casusluk sanığı komutanlar terfi aldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile TSK’nın 2014-2015 yılı komuta kademesi şekillendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları beklendiği gibi görevlerinde kalırken, 4 yıllık görev süresi dolan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ile yaş haddi nedeniyle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş emekliye sevkedildi.

Meriç Tafolar'ın Milliyet'te yer alan haberine göre, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda gerçekleştirilen reform kapsamında ülkedeki tüm ana jet üsleri, Eskişehir’de oluşturulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’na bağlandı. Şuraya 3 farklı davanın sanıklarına, 3 farklı uygulama damgasını vurdu. YAŞ kararları kapsamında Balyoz Davası sanığı 12 komutan ile Ergenekon davası sanığı 1 komutan emekliye sevk edilirken, Balyoz davası ile aynı hukuki statüde bulunan 28 Şubat davasının sanığı 3 komutanın görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Erken bitirdiler

İzmir’deki Askeri Casusluk davasında ise tutuksuz olarak yargılanan iki komutan ise sürpriz bir şekilde terfi aldı. Terfileri önünde hukuki engel bulunmayan Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım ve Deniz Kurmay Albay Mithat Kemal Akgül’ün terfileri, Ak Parti hükümetinin “kumpas davaları” olarak tanımlanan davalardaki tutumunu değiştirdiği biçiminde yorumlandı.

Mesaisine önceki gün başlayan ve bugün sona ermesi öngörülen YAŞ toplantısı sürpriz bir kararla dün sonra erdi. 3 gün olarak planlanan toplantının iki günde sona ermesi sürpriz olarak değerlendirilirken, böylece son yılların en kısa YAŞ toplantısı yapılmış oldu.

Toplantının ikinci gün çalışmaları dün saat 10.30’da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda başladı. Toplantı saat 14.30’da Erdoğan’ın karargahtan ayrılmasının ardından tamamlandı. Toplantılarda alınan emeklilik, terfi ve temdit kararları dün saat 18.00’de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e arzedildi. Yaklaşık yarım saat süren kabulde Gül, kararları onayladı.

37 terfi, 43 emekli

Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

30 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere; 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2014 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.”

Lice’deki askeri üste Türk bayrağının indirilmesi olayında, bölgenin en üst düzey sorumlusu olması nedeniyle gündeme gelen ve orgeneralliğe terfi listesinde bulunan 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Nejat Bilgin de emekliye sevk edildi. Bilgin’in sorumluluğundaki komutanlık da, fiilen Eskişehir’de yeni oluşturulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’na bağlandı.

Toplantıda, personelin disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle ihraç kararı da çıkmadı.

Akar 2015’te bir numara

YAŞ kararlarıyla şekillenen yeni komuta kademesi doğrultusunda bir aksilik yaşanmadığı sürece Ağustos 2015’te Orgeneral Özel emekliye sevkedilecek. Özel’den boşalan Genelkurmay Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Orgeneral Akar’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için de Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın isimleri geçiyor. Teamüller gereği 2019 YAŞ’ında Akar’ın emekliye ayrılarak boşaltacağı 2019 YAŞ’ında bu koltuğa Orgeneral Çolak’ın getirilmesi büyük bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

YAŞ kararıyla TSK’nın 2014-2015 orgeneral ve oramiral kadrosu da şöyle şekillendi

Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Necdet Özel

Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Hulusi Akar

Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu

Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Akın Öztürk

Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Abdullah Atay

Ege Ordusu Komutanı: Orgeneral Galip Mendi

1- Ordu Komutanı: Orgeneral Salih Zeki Çolak

Genelkurmay 2. Başkanı: Orgeneral Yaşar Güler

3- Ordu Komutanı: Orgeneral Ümit Dündar

EDOK Komutanı: Orgeneral Kamil Başoğlu

2- Ordu Komutanı: Orgeneral Adem Huduti

Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Abdullah Recep

Muharip Hava Kuvveti Komutanı: Orgeneral Abidin Ünal

Balyoz davasından tahliye olan komutanlarla aynı hukuki statüde bulunan 28 Şubat davası sanığı 3 tuğgeneralin görev süresi ise ikinci kez temdit işlemine tabi tutuldu. Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın’ın görev süreleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uzatıldı.

28 Şubat davası ile Balyoz davası sanıklarına yapılan bu farklı uygulama dikkati çekti. Bir süre önce Mardin’deki faili meçhul davası kapsamında yargılanıp beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil’in de görev süresi bir yıl uzatıldı.

Balyoz ve Ergenekon’a emeklilik kararı

Kararlarla Balyoz davası kapsamında bir süre önce tahliye edilen ve 12 general ve amiral ile görev süreleri dolan albay rütbesindeki komutanların tamamı emekliye sevkedildi.

Bu doğrultuda Tümgeneral Gürbüz Kaya, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Kubilay Baloğlu emekliye sevkedildi.

Ayrıca Ergenekon Davası kapsamında yargılaması süren ancak tahliye olan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da emekliye sevk edilen diğer komutan oldu.

Meriç Tafolar | Milliyet

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/en-kisa-ya...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0