Görüş Bildir
Haberler
Ekonomini Konusunda Yaptıkları Araştırmalar ve İncelemelerle Adı Hemen Akla Gelen 11 Tarihi Kişi

etiket Ekonomini Konusunda Yaptıkları Araştırmalar ve İncelemelerle Adı Hemen Akla Gelen 11 Tarihi Kişi

Lisa Campton
29.04.2022 - 14:00

Ekonomi alanında yaptıkları araştırmalarla ilk akla onların ismi geliyor. Birlikte bakalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Adam Smith

1. Adam Smith

Modern ekonominin babası ve dünyanın ilk serbest piyasa kapitalisti olarak kabul edilen İskoç bir filozof ve politik iktisatçı olan Adam Smith, 'serbest piyasa ekonomisinde” rasyonel kişisel çıkarın ekonomik refahı nasıl sağladığını açıkladı.

2. John Maynard Keynes

2. John Maynard Keynes

John Maynard Keynes, o zamanlar var olan neoklasik iktisat fikirlerini altüst eden ekonomik düşüncedeki devrime öncülük etmesiyle tanınan bir İngiliz iktisatçıydı. Keynes ayrıca birçok kişi tarafından modern teorik makroekonominin kurucusu olarak kabul edilirken, Keynesyen ekonominin de temelini oluşturdu. Likidite tercihi, mali çarpan, açık harcama ve toplam talep-toplam arz modeli dahil olmak üzere pek çok yararlı ekonomik kavramları da literatüre soktu.

3. David Ricardo

3. David Ricardo

İngiliz bir politik iktisatçı olan David Ricardo, James Mill ile birlikte klasik ekonomiyi kurmuştur. Ekonomi alanına en büyük katkısı ise karşılaştırmalı üstünlük teorisiydi.

4. Sir William Arthur Lewis

4. Sir William Arthur Lewis

Sir William Arthur Lewis, 1979'da Theodore W. Schultz ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı.11 kitap ve 80'den fazla makale ve monografi ile birlikte alandaki ilk akademik çalışmalardan birini yayınladı.

5. Elinor Ostrom

5. Elinor Ostrom

Ekonomi alanında Nobel Ödülü kazanan ilk kadın olan Elinor Ostrom, 'Yeni Kurumsal İktisat' alanındaki çalışmaları ve politik ekonominin canlanması için yaptıklarıyla bir öncüdür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Karl Marx

6. Karl Marx

Daha çok filozof ve devrimci sosyolog olarak hatırlanmasına rağmen, Karl Marx ekonomi için de çok şey yaptı. İnsanların büyük fikirlerle değil, hayatta kalmayla ilgili maddi kaygılarla motive edildiğine inanıyordu. Marx kapitalizm fikrine olumsuz bakarken buna istinaden Das Kapital'i yazdı.

7. David Hume

7. David Hume

David Hume, İskoçya'lı ünlü bir filozof ve ekonomistti. Daha çok bir filozof olmasına rağmen, siyaset üzerine tartışmaları bugün bile ekonomi alanında yaygın olan çeşitli fikirlerin geliştirilmesine yol açtığı için dünyanın en seçkin ekonomistlerinden biri olarak kabul edilir. Dış ticaretin ekonomik büyüme için bir uyarıcı olduğu ve bu nedenle ulusların gelişimi için çok önemli olduğu görüşündeydi.

8. Irving Fisher

8. Irving Fisher

Ünlü Amerikalı ekonomistlerden biri olan Irving Fisher, Fisher denklemi ve Fisher ayırma teoremi gibi ekonomik kavramlarla tanınır. Fisher denklemi ve Fisher ayırma teoreminin yanı sıra, değişim denklemi, fiyat endeksi, Philips eğrisi ve parasal yanılsama gibi katkılarıyla da ekonomi alanında yer etmiştir.

9. Friedrich Hayek

9. Friedrich Hayek

Friedrich Hayek, klasik liberalizm ve serbest piyasa kapitalizmine verdiği destekle tanınan Avusturya doğumlu bir ekonomist ve filozoftur. Avusturya Ekonomi Okulu'nun bir üyesi olan Hayek, 1974'te İsveçli ekonomist Gunnar Myrdal ile paylaştığı Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü. Hebbian Teorisi, ekonomik hesaplama problemi, fiyat sinyali, spontane düzen, katallaksi ve dağınık bilgi, ekonomiye yaptığı başlıca katkılardı.

10. Milton Friedman

10. Milton Friedman

Serbest piyasaların hevesli bir destekçisi ve savunucusu olan Milton Friedman, Rutgers Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi'nde eğitim gördü. 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü, en çok tüketim analizi, para tarihi ve teorisi ve istikrar politikası konusundaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Joan Robinson

11. Joan Robinson

İngiliz ekonomist Joan Robinson, dünyanın gördüğü en ünlü kadın ekonomistlerden biridir. Neoklasik ekonominin bir destekçisi olarak başladı, ancak sonunda Keynes sonrası ekonomiye geçti. Robinson, en çok parasal ekonomi hakkındaki bilgisi ve ekonomi teorisine katkılarıyla biliniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın