Görüş Bildir
Haberler
Einstein'ın Çalışmaları İnternette

Einstein'ın Çalışmaları İnternette

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Einstein Papers Projesi ile toplanan 5000’den fazla doküman ücretsiz olarak internetten erişilebilir durumda.

Hebrew Üniversitesi’nin sponsorluğu ve California Teknoloji Enstitüsü’nün desteği ile Princeton Üniversitesi Yayınları tarafından hazırlanan Albert Einstein arşivinin ilk 13 cildi dijital ortama aktarılarak internet üzerinden ücretsiz olarak sunuluyor.

Einstein’ın hayatının ilk 44 yılına ışık tutan bu arşivde görelilik kuramı ve fotoelektrik etkisini açıkladığı ünlü makalelerinden Nobel Ödülü’nü kazandığını belirten telgrafa kadar 5000’den fazla belge yer alıyor. Çalışmanın 14000’den fazla belgeyi içermesi ve toplam 25 cilt olması planlanıyor. Her cilt basımından 18 ay sonra ücretsiz olarak internette de yerini alacak.

Einstein Papers Proje yöneticisi Diana L. Kormos-Buchwald’a göre son 25 yılda dikkatle araştırılan ve açıklamalar eklenen bu belgeler, Einstein’ın 44. doğum gününe kadar olan popüler yazılarını, taslaklarını, ders notlarını, kişisel ve profesyonel yazışmalarını içeriyor. Böylece kullanıcılar genel görelilik teorisi ve kuantum teorisi gibi bilimsel makalelerin yanı sıra ilk eşine yazdığı aşk mektuplarına, çocuklarıyla ve dönemin ünlü bilim insanlarıyla olan yazışmalarına da erişebilecekler.

Belgelerin Almanca orijinallerinin yanı sıra İngilizce çevirilerinin de yer aldığı sitede anahtar kelimelere göre arama yapılabiliyor. Ayrıca dipnotlar ile bir çok belge açıklanırken, ilgili bağlantılarla Einstein’ın yazılarının yüksek kaliteli resimlerine de ulaşılabiliyor. 14. cildinin Ocak 2015’ te yayınlanacağı duyurulan belgelere einsteinpapers.press.princeton.edu

adresinden ulaşabilirsiniz.

Einstein Papers sitesinde yer alan belgereden kimi örnekler:

“Gelecek Planlarım” : Einstein’ın 17 yaşında bir lise öğrencisiyken Fransızca olarak yazdığı ve gelecek planlarını anlatan bir makale.

Einstein’ın ilk iş teklifi : 1900 yılında üniversiteden mezun olan Einstein’ın 1902 yılında İsviçre Patent Ofisi’nden aldığı ilk iş teklifi

Genel Görelilik Teorisi : Einstein’ın genel görelilik teorisini açıkladığı makalesi

Princeton Dersleri : Einstein’ın Mayıs 1921’de Princeton Üniversitesi’nde görelilik teorisi üzerine verdiği dört ders.

  • İleri Bilim
Kaynak: http://ilerihaber.org/einstein-in-cal...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
1
1
0
0