Görüş Bildir
Haberler
Eğit-Donat Mart'ta Başlıyor

Eğit-Donat Mart'ta Başlıyor

ATKN
05.01.2015 - 15:30
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri kaynakları, Türkiye ile ABD arasında yakında imzalanacak anlaşmaya göre 1500-2000 Suriyeli muhalifin Mart’tan itibaren Türkiye’de eğitileceğini aktardı.

Eğit-donat programının toplam 3 yıl sürmesi öngörülüyor.

Türkiye'den yılda 1500-2000 kişi eğitilecek. Ürdün ve Suudi Arabistan ile birlikte yılda toplam 5000 kişi eğitim alacak. Böylece 3 ülkede üç yılda toplam 15 bin kişi eğitilmiş olacak.

Türkiye ile ABD arasında bu ay içinde mutabakat muhtırası imzalanması bekleniyor. Mart sonunda da eğitimin başlaması bekleniyor.

ABD yönetimi, Irak Şam İslam Devleti’nin Irak ve Suriye topraklarındaki hızlı ilerleyişinin ardından, yaklaşık iki ay önce bazı Arap ülkelerini de kurduğu koalisyona dahil ederek, IŞİD ile mücadelede dört basamaklı planı yürürlüğe sokacağını duyurmuştu.

ABD Başkanı Obama dört basamaklı planın hava saldırıları, ‘ılımlı muhalefetin’ desteklenmesi, IŞİD’in mali ve istihbarat kaynaklarının kesilmesi ve insani yardım unsurlarını içerdiğini açıklamıştı.

Türkiye'den yılda 1500-2000 kişi eğitilecek. Ürdün ve Suudi Arabistan ile birlikte yılda toplam 5000 kişi eğitim alacak. [Fotoğraf: Reuters]

Türkiye'nin şartları

Türkiye'nin de IŞİD ile mücadele için şartları var: Bunlar uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle ve nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi. Ankara kapsamlı mücadele için tüm bu önlemler alınırsa, Türkiye'deki üslerin de kullanılabileceği mesajını veriyor.

24 Kasım günü gazetecilere konuşan üst düzey dışişleri kaynakları da, eğit-donat konusunda ABD ile görüşmelerin tamamlandığını açıklamış, eğitimin Kırşehir'de yapılacağını açıklamıştı. Kaynaklar Türkiye'nin yılda 2000 ÖSO üyesini eğiteceğini, donatma kısmını ise ABD'nin üstleneceğini söyledi. Türkiye'deki üslerin kullanımı için ise görüşmelerin sürdüğü bilgisini vermişti.

Esad şartı

Ankara’nın üzerinde ısrarla durduğu bir nokta ise, eğitilecek ve silah desteği sağlanacak muhaliflerin Esad rejimine karşı da savaşması.

Kasım ayında ABD öncülüğündeki koalisyonun özel temsilcisi John Allen'ın 'Eğitilecek ÖSO üyeleri Esad'la savaşmayacak' sözlerini Al Jazeera'ye değerlendiren Türk Dışişleri kaynakları, 'Esad'le savaşmayacak bir grubu ne eğitiriz, ne donatırız' demişti.

Al Jazeera Türk'e, 'Eğit-donat çerçevesinde eğitilecek muhaliflerin Esad'le savaşmayacakları konusunda siyaseten mutabık değiliz. Böyle bir şey söz konusu değil' diye konuşan Türk Dışişleri kaynakları 'Bizim açımızdan eğitilip donatılacak herkes hem IŞİD hem Esed'e karşı savaşacak, bunda hiçbir şüphemiz yok' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ekim ayında Türkiye’nin eğit-donat programını desteklemeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

Al Jazeera Turk

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/egit-do...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0