Görüş Bildir
Haberler
Efsane "Jurassic Park" Filminden Öğrenebileceğiniz Finansal Dersleri Açıklıyoruz

Efsane "Jurassic Park" Filminden Öğrenebileceğiniz Finansal Dersleri Açıklıyoruz

luna
05.05.2021 - 09:00 Son Güncelleme: 05.05.2021 - 11:32

Dinozorlardan bu kadar şey öğrenebileceğimizi kim bilebilirdi! 😂

Kaynak: https://debtwave.org/5-money-lessons-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dinazor diyince aklımıza ilk gelen film oluyor "Jurassic Park".

Dinazor diyince aklımıza ilk gelen film oluyor "Jurassic Park".

Dr. Hammond isimli bir bilim insanı dinozorların bulunduğu bir hayvanat bahçesi açmasıyla gelişmeye başlayan olayların anlatıldığı bu heyecan dolu yapımda aslında birçok finansal ders saklı. Gelin bu efsane filmden çıkarılabilecek derslere birlikte bakalım...

1. Her fikir yatırım yapmaya uygun değildir.

1. Her fikir yatırım yapmaya uygun değildir.

John Hammond, özel bir adada içinde dinozorların olduğu bir hayvanat bahçesi açan bir milyarder. Hammond bunu dinozorlara olan ilgisi yüzünden değil para kazanma isteğiyle yapıyor. Kendisi, paleontolog Alan Grant'i, asistan Ellie Sattler'ı ve kaos teorisyeni Ian Malcolm'ı adaya inceleme yapmaları ve Jurrasic Park'ın açılmaya uygun olduğunu onaylamaları için çağırıyor. Sonrasını az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Hammond'un yatırımının doğru olmadığı ve çok zarara uğradığını görüyoruz.

Finansal ders:

Finansal ders:

Dışarıdan başarılı veya güvenli görünen her fikir veya yatırım aslında öyle olmayabilir. Jurassic Park'taki birçok şey başından beri inanılmaz derecede kusurlu olmasına rağmen Hammond, tema parkının başarılı olması durumunda kazanacağı parayı düşünmekten bu aksaklıkları göremedi. Bu nedenle film bizlere bir yatırım yapmadan önce tüm ayrıntıları incelememiz gerektiğini hatırlatıyor.

2. Durum iyi gitmese de her zaman bir çözüm bulunabilir.

2. Durum iyi gitmese de her zaman bir çözüm bulunabilir.

Spoiler! - Alan, Ellie ve Ian, Jurassic Park'a vardıklarında, helikopterle parkın genel merkezine giderler. Uçuş sırasında Alan Grant'ın emniyet kemerini bağlayamadığı görülür. Alan, kilit yeri kapanmayan kemerin iki ucunu birbirine düğümler. Böylece, helikopterden düşmez. Alan'ı kurtaran hızlı düşünme yeteneğidir. Spoiler!

Finansal ders:

Finansal ders:

Bizim başımıza da Alan'ın başına gelen gibi talihsiz ve beklenmedik olaylar çıkabilir. Evinizde beklenemedik masraflar çıktığında ya da yatırımlarınızda beklenmeyen zorluklarla karşılaştığınızda her detayı düşünerek bir çözüm bulmalısınız. Bardağın boş tarafına bakmak yerine dolu tarafını görmeye çalışmalısınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Acil durumlara hazırlıklı olmalısınız.

3. Acil durumlara hazırlıklı olmalısınız.

Spoiler! - Jurrasic Park'da bulunan dinozorlar oluşturulurken, Hammond ve onun için çalışan bilim insanları kurbağa DNA'sı ve bulunan dinazor DNA'sını kullanarak oluşan dinozorların ürememesini sağlamaya çalışırlar. Bu şekilde parkta hiçbir sorun olmayacağını düşünen Hammond, kurbağa türlerinin bazılarının cinsiyet değiştirebildiğini gözden kaçırır. Bu yüzden dinozorlar çoğalmaya başlar ve sorunlar ortaya çıkar. Ian durumu fark edince bu konuda bilim insanlarının ve Hammond'un yapabileceklerine odaklandıkları için çıkabilecek sorunları görmezden geldiklerini söyler. - Spoiler! 

Finansal ders:

Finansal ders:

Bir ürünü alabilecek finansal durumunuzun olması illa da bu ürünü almanız gerektiğini göstermez. Bir şey satın almadan önce bunun gelecek için yaptığınız planları nasıl etkileyeceğini düşünmeniz gerekir. Ayrıca, plan yaparken önünüze çıkabilecek her sorunu düşünmeli ve bunlar için önlem almalısınız.

4. Herkes hata yapabilir.

4. Herkes hata yapabilir.

Spoiler! - Filmde bu büyüklükte bir park için çalışan 20 civarında personel olduğu görülür. Tüm bilgisayar işleriyle Nedry ilgilenir. Hammond, sorun çıktığında ona hızlı olmasını söylese de Nedry, bu işi tek başına ancak bu hızda yapabileceğini ve yeterince maaş almadığını söyler. Hammond, ise onun hata yaptığını ve bunu düzeltmesi gerektiğini söyler. - Spoiler!

Finansal ders:

Finansal ders:

Hayatta hepimiz istemediğimiz birçok sorunla karşılaşır ve hata yapabiliriz. Önemli olan bu sorunlarla karşılaştığımızda kaçmak yerine sorunları çözmeye çalışmaktır. Finansal konularda yaptığınız hatalardan ders çıkararak ileride karşınıza çıkabilecek hataları engelleyebilirsiniz.

5. Tüm paranızı tek bir yere yatırmamalısınız.

5. Tüm paranızı tek bir yere yatırmamalısınız.

Spoiler! - Nedry’nin yeterince maaş almadığını düşündüğünden yukarıda bahsettik. Kendisi, Jurassic Park'da yeterince değer görmediğini ve takdir edilmediğini düşünür. Maaş artışı istediğinde de isteği kabul edilmez. Finansal problemleri olan Nedry'ye parka rakip olan bir kişi dinozor yumurtalarını getirirse ona 1.5 milyon dolar vereceğini söyler. Nedry, bu yüzden parkın güvenlik sistemlerini kapatır ve yumurtaları alır. Fakat, yolunu kaybeder ve istemediği bir sonla karşılaşır. Nedry, güvenlik sistemini kapattığı için de başka birçok sorun ortaya çıkar. - Spoiler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Finansal ders:

Finansal ders:

Nedry'nin yaşadıkları gerçekten çok korkunç. Fakat, bunu gerçek dünyaya uyarlarsak onun tek bir yere yatırım yapıp diğer her şeyi riske attığını söyleyebiliriz. Bu yüzden de istemediği sonuçlarla yüzleşiyor kendisi. Bu örnek bizlere yatırım yaparken tüm paramızı tek bir yere yatırmak yerine riski azaltmak için birçok farklı yapmanın gerektiğini gösteriyor.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
8
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cengiz Dev

Fiansal ders aslında şudur : Bir parka milyonlarca dolar yatırım yapılıyor fakat sistem güvenliği gibi kilit bir noktada tek bir adam var ve adamı üç otuz pa... Devamını Gör

Batuceratops

tek sorun nedry'nin maaşı değil ama sen öyle düşün cengiz