Görüş Bildir
Haberler
E-Kitap Okuyucuların Asla Basılı Kitabın Yerini Tutamayacak Olmasının 13 Sebebi

E-Kitap Okuyucuların Asla Basılı Kitabın Yerini Tutamayacak Olmasının 13 Sebebi

Dale Cooper
16.11.2016 - 16:12

Teknoloji ilerledikçe gündelik yaşamı kolaylaştıracak yeni ürünlerle karşılaşıyoruz. Onlardan biri e-kitap okuyucular! Zamandan, yerden ve daha birçok şeyden tasarruf edebileceğimiz iddiasında üreticiler. Lakin e-kitap okuyucuya dair akıllardaki ilk soru: Tüm bu özelliklerinin yanında basılı kitaptan alınan hazzı sağlayabilecek mi? 

Bir kitaba tüm özellikleri ve tüm işleviyle tutkun olanlar buna 'Kesinlikle hayır!' cevabını veriyor. İşte, e-kitap okuyucuların asla basılı kitabın yerini tutamayacak olmasının 13 sebebi!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İlk olarak kesinlikle basılı kitaptan alınan o kitap kokusunun e-kitap okuyucudan alınamayacak olması! Ki bu kitap kokusu denen şey kimi okuyucu için olmazsa olmazdır.

2. Basılı kitap bütünüyle temas imkânı sağlar. Baştan sonra her sayfayı kolaylıkla inceleyebilmenin tadının e-kitap okuyucuda yakalamak mümkün değildir.

3. E-kitap okuyucuda okuduğunuz yerlerin altını çizmek ve not almak basılı kitaptakiyle hiçbir şekilde aynı olmaz. Basılı kitaba not alırken gerek kalem tercihiniz gerekse notlarınızla kendinizden bir şeyler katarsınız...

E-kitap okuyucuda o not peşi sıra dizilmiş kelimelerden öteye gidemez.

4. Kimi insan için kitaplar işlevi kadar obje olarak da değerlidir: Kitap kapağına, edisyonuna, basımına oldukça önem verirler. Bu özelliklerin hiçbirini e-kitapta bulamazsınız.

5. E-kitap okuyucu bir kitapçıda kitapları karıştırarak yeni şeyler keşfetme imkânı sağlamaz; bunu sağlayabilecek olan yalnız basılı kitaptır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. E-kitap okuyucu bataryası bittiği anda sizi bir romanın en can alıcı noktasında yarı yolda bırakabilir ama basılı kitap siz onu bırakmadığınız sürece sizi asla bırakmaz...

7. E-kitap okuyucu kütüphaneye gitmenin, orada zaman geçirmenin ve bir kitabı aramanın şefkatini ve paylaşımcılığını mümkün kılamaz; bu ister istemez basılı kitabın tekelindedir.

8. Kitaplarınızı güzelce yerleştirdiğiniz bir kitaplığın görüntüsünün verdiği hazzı bırakın e-kitap okuyucuda herhangi bir şeyde bulmak söz konusu bile olamaz.

9. Günden güne sayıları artsa da Türkçe e-kitap arşivi hâlâ oldukça yetersiz ve aradığınız her kitabı bulmanız pek olası değil. Ancak basılı kitaplar öyle mi? Aradığınız aramadığınız her şey elinizin altında.

10. E-kitaptan keyif almanın yollarından biri cihazın kalitesi çünkü ekran çözünürlüğü tamamen buna bağlı. Bu da elbette maddi imkâna! Fakat basılı kitapta hiçbir zaman çözünürlük sıkıntısı yaşanmaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. E-kitabı yasal yollarla okuyorsanız arkadaşınızla paylaşmanız mümkün değildir. Basılı kitabınızı her zaman arkadaşınıza ödünç verebilirsiniz.

Tabii kitap ödünç verme konusunda hassassanız o sizin bileceğiniz iş! 😅

12. Elinizde tuttuğunuz ya da bir yerde masaya koyduğunuz basılı kitap yeni insanlara, dostluklara ezcümle insan ilişkilerine vesile olabilir. E-kitap okuyucunun bu sıcaklığı yaşatması pek mümkün görünmüyor.

13. Son olarak basılı kitaplar belli bir okuma süresinin sonunda elektronik cihazlar olan e-kitap okuyucular kadar yormazlar sizi.

Jean-Claude Carriére ve Umberto Eco'nun 'Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın' adlı eserdeki bir konuşmada belirttikleri üzere: '...Kitap tıpkı kaşık, çekiç, tekerlek veya makas gibidir. Bir kere icat ettikten sonra daha iyisini yapamazsınız...'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
144
67
28
9
7
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Platon

2 senedir Kindle paperwhite 2 kullanıyorum, İletişim yayınlarının 2 ciltlik Sefilleri gibi, 1050 sayfalık Monte Kristo gibi, yine bir o kadarlık Anna Karenin... Devamını Gör

Peki ya ağaç israfı? Der, bombayı bırakır kaçarım.

Reşat

Teknolojiye olan önyargınızı anlıyorum, çoğu insanda var bu ön yargı, ama önyargılarınızdan sıyrılıp, önyargısız bir şekilde e book okumayı denerseniz, ne mü... Devamını Gör