Görüş Bildir
Haberler
Düşündüğünüz Kadar Zor Değil: Rüyanızı Hatırlamak İçin Uygulayabileceğiniz Basit Yöntemler

Düşündüğünüz Kadar Zor Değil: Rüyanızı Hatırlamak İçin Uygulayabileceğiniz Basit Yöntemler

Mia Zona
01.01.2021 - 15:40

Kimi zamanlar bir rüyadan çok etkilenmemize rağmen bir anda zihnimizden detayları silinir ve tüm günü rüyayı hatırlamaya çalışarak geçiririz. O anlarda bu yöntemleri deneyebilirsiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Size huzur veren veya dehşete düşüren bir rüya gördüğünüzde o rüyanın en ince ayrıntısına kadar hatırlamaya çalışıp da asla hatırlayamadığınız oldu mu?

Aslında birçok insan bu sorunla karşılaşıyor. Gördükleri rüyayı uyandıkları an net bir şekilde hatırlasalar da sanki birkaç saniye sonrasında bir anda rüyanın detayları zihinden tamamen siliniyor.

Elbette ki rüyaları unutmamızın bilimsel açıklamaları var...

Araştırmalara göre REM uykusunun oluşmaması durumunda rüyalar daha çabuk unutulabilir hale geliyor. REM uykusunu engelleyen şeyler arasında uyku apnesi, alkol ve ilaçlar, özellikle de anti-depresanlar bulunuyor. Veya uyurken REM uykusundan başka bir aşamaya geçilirken bilinç kendine gelmeden önce rüyalar unutulabiliyor. Peki rüyaları hatırlamak için neler yapılabilir?

1. Geceleri iyi bir uyku çekin.

Genellikle uykunun 4 ila 6 saatlerinde rüya görülür. Uyku ilerledikçe REM dönemleri de uzar ve rüyalar alemine gerçek anlamda adım atmış olursunuz. Rahatsız edici ışıkların olmadığı, sessiz bir ortamda 8 saat uyuduğunuzda uyku kaliteniz artar ve rüyalarınız daha belirgin hale gelir. Bunun için uyku gözlüğü ve kulak tıkacı kullanabilirsiniz.

2. Uyandığınızda gözlerinizi açmayın, hareket etmeyin.

Rüyanızı unutmamak için uyandıktan sonra gözlerinizi açmayın ve fazla hareket etmeyin. Böylece odada gördükleriniz yüzünden dikkatiniz dağılmaz ve rüyanızdan uzaklaşmazsınız.

3. Uyku günlüğü tutun.

3. Uyku günlüğü tutun.

REM aşamasında rüya gördükten sonra uyanıp yeniden uykuya daldığınızda başka bir uyku döngüsüne geçersiniz. Bu nedenle gördüğünüz rüyayı unutursunuz. Bunun olmaması için yatağın yanında bir defter kalem bulundurun. Rüyanın akılda kalan kısımlarını not edin. Eğer yazmak size göre değilse rüyayı telefona ses olarak da kaydedebilirsiniz. Tamamen uyanıp notları okuduğunuzda rüyanın diğer detaylarını da hatırlamanıza yardımcı olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Hatırlatma nesnesi seçin.

4. Hatırlatma nesnesi seçin.

Kimi insanlar için bir hatırlatma nesnesinin varlığı rüyaların hatırlanmasında yardımcı oluyor. Seçeceğiniz nesne, sabah uyanır uyanmaz gördüğünüz bir şey olmalı. Kendinizi onu gördüğünüzde rüyayı hatırlamaya şartlarsanız işe yarayacaktır. Zamanla beyniniz nesneyi rüya hatırlama göreviyle ilişkilendirerek rüyalarınızı hatırlamanızı kolaylaştırır.

5. Uyku planı hazırlayın.

5. Uyku planı hazırlayın.

Uykunun planlı olması rüyaların hatırlanmasında önemli bir faktör. Her gece farklı zamanlarda yatmak uykuya dalmayı zorlaştırır, uyku kalitesini düşürür. Uyuma moduna girmeden önce kendinize bir 'kapanma saati' belirleyin. O saatten sonra elinize telefon veya herhangi bir elektronik alet almayın, yemek yemeyin, yüksek seslerden uzak durun.

6. Günlük rutinlerinizi değiştirin.

6. Günlük rutinlerinizi değiştirin.

Gün içinde rutinlerinizin dışında bir şeyler yaptığınızda daha çok rüya görme eğiliminiz artar. Böylece uyuduğunuzda heyecanlı ve belirgin rüyaların içinde olursunuz.

7. Alarm kurmayın.

Alarm çaldığında ani bir şekilde uyanırsınız ve bu da rüyanın detaylarını unutmanıza sebep olur. Eğer illa ki alarm kurmanız gerekiyorsa alarmı yatağınıza çok yakın tutun ki gözleriniz kapalıyken bile kapatabilesiniz. Böylece gözlerinizi açmadan önce rüyanızı düşünmek için fırsatınız olur. 

Tatlı rüyalar! 😴

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
17
5
5
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?