Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın İlk Yapay Rahim Tesisi EctoLife

etiket Dünyanın İlk Yapay Rahim Tesisi EctoLife

Ufuk Tarhan
15.12.2022 - 11:28 Son Güncelleme: 06.02.2023 - 22:06

2021'in sonlarında Elon Musk, insanlığın devamı için gereken doğum oranının tüm dünyada düşmekte olduğuna dikkat çekerek “Bu durum insanlığın sonunu getirir!” uyarısı yapmış, 'nüfusun düşüşü konusunda çok daha fazla endişelenmeliyiz! Dünya için yeterli insan yoksa, tabii ki Mars için de yeterli insan olmaz!” diyerek endişesini dile getirip deyim yerinde ise panik butonuna basmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Musk’ın bu endişesi boşuna değil. Çünkü neredeyse bir asırdır, doğurganlık oranları küresel olarak azalıyor.

Musk’ın bu endişesi boşuna değil. Çünkü neredeyse bir asırdır, doğurganlık oranları küresel olarak azalıyor.

Bilim insanları artık açık açık 'dünya çapında bir kısırlık krizinden' söz ediyor. Bir kısım bilim insanı da buna çözüm olarak “yapay rahim” geliştirmekten söz ediyor. Hatta bahsetmenin ötesine geçip ilk tasarımlarını dahi tanıtıyor.

Kısırlığa en kesin çözüm:

ABD'den bazı rakamlar:

ABD'den bazı rakamlar:

- 8 Amerikalı çiftten 1'i doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşıyor.

- Tüm çiftlerin %12-15'i bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamıyor.

- Tüm çiftlerin %10'u iki yıl korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalamıyor.

- Amerikalıların %33'ü kısırlık tedavisi görüyor veya böyle birini tanıyor.

Al-Ghaili'ye göre, EctoLife'ın suni rahim konsepti, gebe kalmakta zorlanan birçok kişini hayatını değiştireceği gibi kanser veya diğer komplikasyonlar nedeniyle rahmi ameliyatla alınmış kadınlara, düşük sperm sayısından nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş erkeklere veya düşük gibi sorunlara çare olma potansiyeli taşıyor. 

Sentetik rahimler, kulağa bilim kurgu gibi ve ürkütücü gelse de üreme teknolojisindeki çalışmalar yeni değil. İnsanlık bu konuda uzun bir süredir çalışıyor. Örneğin 25 Temmuz 1978'de İngiltere'nin Manchester kentinde Louise Brown adında bir kız çocuğu dünyanın ilk tüp bebeği olarak dünyaya gelmişti. Tüm dünya bugün artık çok yaygınlaşan ve normalleşen tüp bebek teknolojisine o zaman “Aman tanrım mucize!” ya da “Tanrının işine karışılıyor, insanlığın sonu hiç iyi değil” diye büyük tepki vermişti. Bu arada dünyanın ilk tüp bebeği Loise halen hayatta ve 44 yaşında. O da kendi çocuğunu tüp bebek teknolojisiyle yaptı ve bir erkek çocuk doğurdu. Burada fotoğrafları var, bakabilirsiniz. Bugün, yılda yaklaşık 8 milyondan fazla kadın tüp bebek yoluyla hamile kalıp doğum yapabiliyor.

EctoLife, dünyanın ilk yapay rahim teknolojisi

EctoLife, dünyanın ilk yapay rahim teknolojisi

Bir tür yapay rahim (artificial womb). Annenin karnında bebeklerin büyümesini ve gelişmesini sağlayan doğal ortamın yapay olarak üretilmesi prensibine dayanıyor. Döllenmiş yumurtaların, anne karnındakine benzer sıvıyla doldurulmuş bir tank içerisinde, biyolojik olarak sağlıklı bir ortamda, özel olarak tasarlanmış bir filtre yardımıyla gelişmesini sağlamak için tasarlanıyorlar. 

Yapay rahim, anne karnında büyüyemeyen ya da erken doğmak zorunda kalan bebekler için hayat kurtarıcı çözümler. Kuşkusuz teknolojinin etik ve toplumsal boyutları çokça tartışmaya gebe ancak gelişmesi de kaçınılmaz görünüyor. 

Bilim ve teknolojinin, aralarda sorunlar yaşansa da daima olumlu gelişmelere yol açacağına inanıyor, bu gelişmeleri sevinçle izliyorum. 

Kaynak

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
9
4
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın