Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın İlk Uzay Ülkesi Asgardia 2. Parlamento Seçimlerine Hazırlanıyor!

etiket Dünyanın İlk Uzay Ülkesi Asgardia 2. Parlamento Seçimlerine Hazırlanıyor!

Ufuk Tarhan
18.05.2023 - 14:07 Son Güncelleme: 18.05.2023 - 14:22

Asgardia, Azeri kökenli Rus bilim ve iş insanı Dr. Igor Ashurbeyli tarafından yaratılan dünyanın ilk dijital Uzay Ulusu. İlk dijital uzay devlet sistemi. 

Derin uzay araştırmaları ve dijital devlet sistemi denemesi yapmak, dünyanın önde gelen bilim insanlarını bir araya getirmek, küresel bir uzay araştırma merkezi yaratmak için geliştirilen bir platform https://asgardia.space . Sloganları ve ülke armasının üzerinde yazan ifade “One Unity One Humanity – Tek Birlik Tek İnsanlık” 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nasıl kuruldu?

Nasıl kuruldu?

12 Ekim 2016 tarihinde, Aşurbeyli Paris'te yine bir basın toplantısı yaptı. Yeni uzay ülkesi Asgardia'yı kurduğunu, 100.000 vatandaşa eriştiklerinde BM’e devlet olarak tanınmak için başvuracaklarını açıkladı. Kendini 'Asgardia'nın Kurucu Başkanı' olarak tanıttı. 2018 yılında ilk Parlamento yapılandırıldı. Vatandaşlık ücreti 100 Euro olarak belirlendi ve tüm dünyaya açıldı. 

Asgardia, ulusal egemenlik ve dünya dışı yaşam arayışı ile ilgili birçok karmaşık hukuki ve etik sorunu gündeme getirmek için çalışıyor. Yani iddiaları bu. Projenin hayata geçirilmesi ve Asgardia'nın bir 'uzay ulusu' olarak resmi tanınırlığı, hâlâ tartışılıyor. Ancak, Asgardia'nın hedeflerinden biri olan uzayın barışçıl kullanımı ve uzay teknolojilerinin tüm insanlığın yararına kullanılması gibi amaçlar genel olarak olumlu karşılanıyor. 

Ben şahsen, klasik dünya devletlerinin, demokrasi adı altındaki sömürü düzeneklerinin baskısından ve başarısızlıklarından bıkan dünya gençliği tarafından heyecanla desteklenebileceğini düşünüyorum. Tabii ki altında dark web konusunda dünyayı örümcek gibi sardığı belli olan Rusya’nın hiç de masum olmadığını zannettiğim başka emelleri olabileceği düşüncesinden de bir türlü kendimi alamıyorum😊

Nasıl vatandaş olunuyor?

Nasıl vatandaş olunuyor?

Uzay Ülkesi vatandaşlık başvurularını sitesinden alıyor (https://asgardia.space). Seçimlerini, tüm iletişimini dijital ortamda yapıyor. Bir sosyal medya platformuna benziyor. Herhangi bir web sitesi kadar gelişmiş. Asgardia’da her şey dijital. Ben de ilk kurulduğunda siteye üye olmuştum ama vatandaş değilim. İleride olur muyum bilmem. Siteye üye olduğumdan beri, 1-2 gün önce aldığım ve o zamana kadar tek hareket olan seçime katılma çağrısı içeren kısa, basit mail dışında bir iletişime maruz kalmadım. Belki de spam’e düştüler, bilemiyorum Bakalım bundan sonra neler olacak.

Kurucusu Igor Ashurbeyli hakkında…

Kurucusu Igor Ashurbeyli hakkında…

Igor Ashurbeyli 9 Eylül 1963'te varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1985 yılında Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi'nden mezun oldu. Daha sonra 1988'de Socium'u kurdu ve şirket sonralarda Socium Holding adını aldı. (Bu holding ya da şirket hakkında internette bilgi bulamadım). 1990 yılında Moskova'ya taşındı. 1994 yılında SPA Almaz (daha sonra marka ismi GSKB Almaz-Antey olarak değiştirildi.) bünyesinde Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak görev aldı (Kaynak: Wikipeida)

2010 yılında Rusya Devlet Bilim ve Teknoloji Ödülü'nü aldı. SPA Almaz şirketinden 2011 yılında istifa etti. Evli ve bir oğlu vardır.

Igor Ashurbeyli, bilim, teknoloji ve iş dünyasında geniş deneyime sahip biri.

Igor Ashurbeyli, bilim, teknoloji ve iş dünyasında geniş deneyime sahip biri.

Rusya'nın en büyük bilim ve teknoloji şirketlerinden biri olan ve savunma ve havacılık sanayiine odaklanan Almaz-Antey'in kurucusur. Ashurbeyli ayrıca, nanoteknoloji, biyoteknoloji, savunma ve güvenlik teknolojileri alanlarında önemli çalışmalar yapmış bir bilim insanı. 2013 yılında Ashurbeyli, Rusya Bilimler Akademisi'ne kabul edilmiş, birçok bilimsel ödül kazanmış. 

Bazı kısa notları, gözüme takılanlar: 

Asgardia’nın sloganı: “One Unity One Humanity – Tek Birlik Tek İnsanlık” olmasına ve devletler üstü söylemlerle iletişim kurulmaya çalışılmasına rağmen Ashurbeyli’nin basın toplantısında arkasında “Space Kingdom – Uzay Krallığı” yazması gözümü tırmalıyor. 

Asgardia’nın etimolojik anlamı: Eski Nors* mitolojisinden türetilmiş. İskandinav mitolojisinde, Asgard, tanrıların ve tanrıçaların ikamet ettiği yer olarak biliniyor ve genellikle 'tanrıların evi' veya 'tanrıların yeri' olarak kullanılıyor. 

İfadenin 'As' (tanrılar) ve 'gard' (ev, konut veya kale) kelimelerinin birleşiminden oluştuğu düşünülür. Bu anlamıyla, Asgard, tanrıların yaşadığı efsanevi bir alanı temsil eder.

* Nors mitolojisi:

* Nors mitolojisi:

İskandinav ülkelerinde (Norveç, İsveç, Danimarka, İzlanda ve Faroe Adaları dahil) yaşayan Cermen halklarının mitolojik inançlarını ifade eder. Nors mitolojisi genellikle Viking Çağı'na (yaklaşık 790-1100 MS ) ve daha önceki dönemlere ait olan bir dizi hikâye ve efsaneyi içerir.

Nors mitolojisi, özellikle Edda şiirlerinde ve saga denilen uzun hikayelerde kaydedilmiştir. Bu mitolojik sistem, bir dizi tanrı ve tanrıça (Odin, Thor, Freya, Loki vb.), kahraman, dev, cüce ve diğer mitolojik varlıkları içerir.

Nors mitolojisi, dünya görüşünün dokuz farklı dünyadan oluştuğunu öne sürer. Bu dünyalar Yggdrasil adı verilen kozmik bir ağaç boyunca dağıtılmıştır. Asgard, tanrıların evi olan bir dünya ve Midgard, insanların evi olan bir dünya olmak üzere bu dokuz dünyadan ikisidir.

Bunun yanında, Nors mitolojisi kıyamet anlayışına, yani dünyanın sonuna ve yeniden doğuşuna dair bir inanca, Ragnarök adı verilen bir kavrama sahiptir. Bu kavram, tanrılar, devler ve diğer varlıklar arasında büyük bir savaşın yaşanacağını ve sonrasında dünyanın yeniden doğacağını öngörür.

Nors mitolojisi, modern Batı kültüründe, özellikle edebiyatta, sinemada ve televizyonda popüler bir konu olmuştur. Örneğin, Marvel Comics'in Thor ve Loki karakterleri ve J.R.R. Tolkien'in 'Yüzüklerin Efendisi' eseri, Nors mitolojisinin önemli öğelerini içerir. (Kaynak: ChatGPT4)

Evet, dünyanın ilk uzay ülkesi, devleti hakkındaki bilgiler ve gelişmeler, aklıma takılan detaylar şu aşamada, bu kadar. İzlemeye devam edeceğiz. 

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fibunacci

Sandıklara sahip çıkın bizimkilerin eli sıcak hızlarını alamayıp sizin sandıklara da sarkabilirler....

serap polyester

https://asgardia.space/social/users/989703 Adayımız ♥