Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Ünlü Sanat Eserleri Hakkında Öğrenince Bir Yaşınıza Daha Gireceğiniz 8 İlginç Bilgi

Dünyanın En Ünlü Sanat Eserleri Hakkında Öğrenince Bir Yaşınıza Daha Gireceğiniz 8 İlginç Bilgi

Merlot Vinho
27.10.2022 - 15:03

Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sından, Dali'nin Belleğin Azmi tablosuna; birbirinden farklı zamanlarda, farklı tekniklerle yapılan ve sanat akımlarını etkileyerek günümüze kadar gelmeyi başaran en ünlü eserler hakkında hala pek çok gizem var. Sizler için dünyaca ünlü ressamların en çok bilinen eserlerini inceledik ve az bilinen gerçekleri derledik.

İşte o eserler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mona Lisa - Leonardo da Vinci

Mona Lisa - Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci'nin en ünlü eseri olan Mona Lisa ile ilgili pek çok spekülasyon var. Pek çok kişi Mona Lisa'nın ressamın kendi portresini içerdiğini düşünüyor olsa da aslında bunun ipek ticareti yapan Lisa Gherardini olduğu söyleniyor. Son dönemde yapılan mikroskobik çalışmalar ise  Mona Lisa'nın sağ gözü üzerinde 'L', sol gözünde 'S', arka planda ise '72' yazılarının yer aldığını gösteriyor. Bu kompozisyonun dünyanın yaratılışını simgeleyen '7' ile erkek ve kadın ikiliğini ifade eden '2' ye vurgu yaptığı düşünülüyor. Harfler ise kadının Lisa Gherardini olmayabileceğini gösteriyor.

Son Akşam Yemeği - Leonardo da Vinci

Son Akşam Yemeği - Leonardo da Vinci

Da Vinci'ye ait bir diğer ünlü eser olan Son Akşam Yemeği'nin orjinalinde İsa'nın ayakları da bulunur. Fakat söylenene göre inşaat işçileri tablonun altına kapı yapılırken bu kısım yanlışlıkla kesilmiş ve ayaklar bu nedenle kapatılmış. Bununla birlikte eserle ilgili sayısız spekülasyon var ve bilgisayarlı çalışmalara göre İsa'nın ellerinin duruşu 40 saniyelik kısa bir melodiye atıfta bulunuyor. Kimilerine göre ise eser, dünyadaki yaşamın 21 Mart 4006 tarihinde sonlanacağına dair pek çok ipucu içeriyor.

Çığlık - Edward Munch

Çığlık - Edward Munch

Mona Lisa'dan sonra Batı'nın en ikonik ikinci sanat eseri olan Çığlık, Fransa'nın Nice kentinde yapılmış bir tablo. Aynı zamanda 2012 yılında 119.922.500 dolara satılarak müzayedede satılan en pahalı tablo olarak tarihe geçmişti fakat bu rekor kısa süre önce kırıldı. Ressamın kendi günlüğünde doğanın çığlığını hissettiğini belirttiği ve tablonun bunu betimlediği düşünülüyor. Ayrıca eserin 5 farklı versiyonunun bulunduğu ve orjinalinin siyah beyaz olduğu söyleniyor.

Yıldızlı Gece - Vincent Van Gogh

Yıldızlı Gece - Vincent Van Gogh

Modern sanatın ünlü temsilcilerinden Van Gogh'a ait olan bu eser, ressam Fransa'da akıl hastanesinde yattığı sırada çizilmiş. Suni renklerin kullanıldığı eserin ressamın hayal gücünün ürünü olduğu düşünülüyor. Çünkü Van Gogh'un kaldığı odadan gördüğü görüntü tabloya benziyor olsa da arka plandaki köy ve kilise gibi yapıları içermiyordu. Bu unsurların sanatçının memleketi olan Hollanda mimarisini vurguladığı tahmin ediliyor.

İnci Küpeli Kız - Johannes Vermeer

İnci Küpeli Kız - Johannes Vermeer

'Kuzeyin Mona Lisa'sı' olarak bilinen İnci Küpeli Kız da arkasında pek çok gizem bırakmış eserlerden biri. O dönem şartlarında bu parlaklıkta bir inci yapılamayacağından, küpenin kulakla nasıl bağlandığının çözülememesine kadar sayısız soruya neden olan eserdeki esas konu kızın kimliği. Tahminler ise ressamın metresinden kızı Maria'ya kadar uzanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arnolfi'nin Evlenmesi - Jan van Eyck

Arnolfi'nin Evlenmesi - Jan van Eyck

1434 yılında resmedilen ve ilk başta Arnolfini ailesinin bir tasviri olduğu düşünülen eser, arka plandaki detayları ile bambaşka bir konuyu ele alıyor. Kompozisyondaki her bir unsurun farklı bir şeyi sembolize ettiği ve arkada asılı duran aynanın her şeyi gören Tanrı olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca ayna üzerinde Latince olarak 'Jan van Eyck buradaydı' yazısı yazılmış durumda ve ana konunun aslında aynada yansıyan başka bir çift olduğu düşünülüyor. Buna göre; ana karakterler aslında aynadan görünen ve nikahı kıyan diğer kişiler.

Belleğin Azmi - Salvador Dali

Belleğin Azmi - Salvador Dali

İspanyol ressam Dali'nin 1931 yılında resmettiği bu eser, sürrealist akımın ilk ve en önemli örneklerinden biri. İlham kaynağının ise güneşte eriyen bir peynir olduğu, ressamın bu görüntüden etkilenerek eriyen saat fikrini ortaya attığı düşünülüyor. Sanatçı, ana konusunun görecelilik kuramı olup olmadığı tartışılan bu eser hakkında herhangi bir açıklama yapmadığından, konuya dair bilinmezlikler hala devam ediyor.

Campbell'in Çorba Konserveleri - Andy Warhol

Campbell'in Çorba Konserveleri - Andy Warhol

Andy Warhol'a sahip olduğu ünü kazandıran özel bir çalışmanın sadece bir tanesi olan bu eserde, konserveler arasındaki boşluklar aynıymış gibi görünse de aslında gerçek bundan çok farklı. Şablon kalıplar kullanılarak oluşturulan bu eserde konserve aralarındaki boşluklar özdeş değil ve bir ilüzyonu gösteriyor. Ayrıca 1962 yılında sunulan bu eser, sanatçı nasıl sergilenmesi gerektiği konusunda açıklama yapmadığı için konservelerin, çorbaların piyasaya çıkma tarihine göre dizilmesiyle sonuçlanmış.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
24
15
7
6
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tülin

Arnolfi'nin evlenmesi tablosu burada çok belli değil ama gerçekten muhteşem detayları olan bir eser. İnstangramdaki sanat tarihi adlı sayfada bu eserin detay... Devamını Gör

Görünmez

Yıldızlı gece tablosu ve türbülanslarla ilgili şaşırtıcı bilimsel yakınlığı.Bunu belirtmemişseniz ilginç bilgi demeyin.

Büsü

Sanatçı olmak bambaşka bir ruh ve kafa istiyor. Mesela içimizdeki duyguları coşturan bir senfoninin bir inek için bestelenmiş olduğunu öğreniyoruz:))