Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Sessiz Odası

Dünyanın En Sessiz Odası

hakan a
04.07.2015 - 13:58 Son Güncelleme: 18.07.2015 - 22:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

abd'nin minnesota eyaletinin minneapolis kentindeki orfield laboratuvarında bulunmaktadır. genellikle işitme cihazlarının testlerini yapmak için kurulmuş bir odadır. odadaki ses şiddeti -9 desibeldir! evet, yanlış okumadınız! -9 desibel! normalde, herhangi bir zamanda, 'sessiz' olarak nitelediğiniz yerlerde bile ortalama 30-60 desibel düzeyinde ses bulunmaktadır. insan kulağının işitebileceği en düşük şiddet 0 desibel olarak belirlenmiştir. dolayısıyla -9 desibel, 'gerçekten' çok ama çok sessiz demektir. ekosuz oda olarak bilinen bu oda içerisindeki hiçbir ses dalgası yansımamaktadır, ses kaynaklarından çıkan tüm ses dalgaları, özel yalıtım malzemeleri tarafından emilerek tamamen söndürülmektedir. bu da türümüzün algılayabileceği sesler açısından mutlak bir sessizlik ortamı yaratmaktadır.

bunu şöyle anlatabiliriz: bu odanın içerisi o kadar sessizdir ki, damarlarınızda akan kanın sesini bile duymanız mümkün olabilmektedir. bunun haricinde kalp atışınızı ve kulaklarınızın içerisindeki kemiklerin kendi doğalarından ötürü çıkardıkları sesleri de bu oda içerisinde net bir şekilde duyabilirsiniz.

ne var ki insan beyni bu kadar sessiz ortamlara adaptif değildir. insanın evrimi, belli düzeyde fon sesi olan ortamlarda olmuştur ve beynimiz de doğduğumuzdan sonra sürekli olarak sesli ortamlarda bulunmuştur. bulunduğumuz en sessiz odalarda bile belli başlı sesler bulunur ve beynimiz buna adapte olur. ancak bu odada, bu seslerden eser yoktur. bu yüzden beynimiz bu odada ciddi sorunlar yaşar. öyle ki, bu oda içerisinde en uzun süre durabilmeyi başaran kişi 45 dakikadan fazla dayanamamıştır! çünkü odadaki sessizliğin bir noktadan sonra beynin çelişkili sinyaller üretmesine ve halüsinasyonlar görmeye başlamasına neden olduğu tespit edilmiştir. beyin, alışık olmadığı bu durumu düzeltmek için sanrılar görmeye başlamaktadır!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın