Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Küçük Optik Anahtarı Tek Bir Atom Tanesi

Dünyanın En Küçük Optik Anahtarı Tek Bir Atom Tanesi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Işığı kapatmak artık çok daha küçük bir iş haline geldi. Bir grup araştırmacı, ışıktaki atom akışını kontrol ederek, dünyanın en küçük anahtarını üretti.

ETH Zurich’te bir grup tarafından üretilen bu cihaz oldukça basit bir yapıya sahip. Bir platinyum katmanı, şekil verilmiş bir gümüş katmanının altında duruyor. Akım uygulandığı zaman, üst katmandan tek bir atom tanesi bu iki katman arasına gidiyor ve katmanlar arasındaki boşluğu dolduruyor. Bu durum bir sigorta görevi görüyor ve iki metalin birbirine elektrik iletmesini sağlıyor. Aynı zamanda ışığın geçmesini de engelliyor. Akımı düşürdüğünüz zaman, ışık tekrar geçebilir hale geliyor.

Bu takım, fiber optik kablolar ekleyerek, geçmişte ışık kontrolü yapan cihazlardan 1000 kat daha küçük bir cihaz elde etmeyi başardı. Hatta bu cihazın boyu, açıp kapadığı ışık dalgalarından bile küçük. Bu çalışma oldukça ses getirdi.

Bilim adamları, bu cihazın mikroskobik bilgisayarlarda kullanılabileceğini düşünüyor. Ancak takım hala ürünün seri üretime hazır olmadığına dikkat çekti. Görünen o ki ölçeği bu kadar küçültmek için biraz daha araştırma gerekiyor.

Kaynak: http://gizmodo.com/the-worlds-smalles...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın