Görüş Bildir
Haberler
Dünyada Düşen Akıllı Telefon Fiyatları Türkiye'de Yüzde 31 Arttı

Dünyada Düşen Akıllı Telefon Fiyatları Türkiye'de Yüzde 31 Arttı

Onedio Medya
17.08.2015 - 21:31
İçeriğin Devamı Aşağıda

Pazar araştırma şirketi GfK, 2015 yılının ikinci çeyreğine ilişkin küresel akıllı telefon satış rakamlarını açıkladı. Buna göre 2015 yılının Nisan-Haziran dönemini kapsayan 2. çeyrekte dünya genelinde satılan akıllı telefon sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 artarak, 302 milyonu geçti.

Günde ortalama 3.3 milyon akıllı telefonun satıldığı bu dönemde, akıllı telefonlara harcanan  toplam para da yüzde 7.4 yükselerek, 92 milyar dolara ulaştı. Diğer bir deyişle bu yılın ikinci çeyreğinde akıllı telefonlara günde 1 miyar dolar harcandı.

Dünya genelinde ortalama akıllı telefon fiyatları 298 dolardan 306 dolara çıktığı bu dönemde, cihaz fiyatlarındaki artış ise yüzde 2.5’te kaldı (Bu yıla düşüşle başladığını ve 2015 genelinde düşeceğinin tahmin edildiğini de belirtelim). “Kaldı” diyoruz, çünkü Türkiye’deki rakamlara baktığımızda tablo hiç de tüketicilerin içini açacak cinsten değil!

Ortalama fiyat bizde 1200 TL’ye ulaştı

Ortalama fiyat bizde 1200 TL’ye ulaştı

Öyle uzun uzadıya, vergilere ve dolar zamlarına girecek değiliz. Ama Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre 2014 yılının Haziran ayında Türkiye’deki ortalama fiyatı 924 TL olan cep telefonlarının fiyatı, bu yılın haziran ayında 1208 TL’ye yükselmiş. Yani, dünyada akıllı telefon fiyatları yüzde 2.5 artarken, bu oran Türkiye’de yüzde 31’i bulmuş!

Üstelik, dünyada bu yılın ilk çeyreğinden ikinci çeyreğine yüzde 1 düşen ortalama akıllı telefon fiyatları, GfK’nın tahminlerine göre bu yıl 2014 yılına göre yüzde 1 de olsa gerileyecek. Türkiye’de ise bu yılın ilk 7 ayı sonunda ortalama fiyatlar, 838 TL’den 1199 TL’ye çıktı bile…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Büyük ekranı en çok Çinliler kullanıyor

Büyük ekranı en çok Çinliler kullanıyor

Dünyada, “En çok hangi akıllı telefon modelleri satılıyor?” diye bakıldığında, bu alanda ekran büyüklüğü “5 inç ve üzeri” olan telefonların payı yüzde 48’e yükselmiş. 2014 yılının ilk yarısı sonunda her 3 kişiden birine ulaşan ve “phablet” olarak da adlandırılan bu büyük ekranlı akıllı telefonlar, artık yeni telefon alan her 2 kullanıcıdan birinin tercihi olmuş.

Ekran büyüklüğü 5 inç ve üstü olan akıllı telefonların yaygınlaşmasında, Appleın iPhone 6 Plus’ının yanısıra, Samsung’un Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge modellerinin etkisinin büyük olduğunu da belirtelim. Büyük erkanlı telefonların en çok satıldığı ülke ise yüzde 63’lük pazar payıyla açık ara Çin olmuş.

TeknoYo

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
1
0
0