Görüş Bildir
Haberler
Dünya'ya En Yakın Gezegen Hangisidir?

Dünya'ya En Yakın Gezegen Hangisidir?

Elif Ateş
17.11.2021 - 11:31

Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen ve bu sistemdeki en büyük gezegen Dünya'dır. Yapılan çalışmalara göre şu an için üzerinde yaşamın ve sıvı suyun bulunduğu tek gök cismi olma özelliğini taşır. Dünya'nın yapısının %29'u kıtalardan ve adalardan oluşurken, geri kalan %71'i ise nehir, göl, deniz gibi su kaynaklarından oluşur. Dünya'nın iç yapısı yer kabuğu, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek olmak üzere 4 katmandan oluşur. Bu atmosfer katmanları ve yer kabuğundaki katmanlar diğer gezegenlerden oldukça farklı olduğu için canlılar için bir yaşam alanı oluşturmuştur. Peki, Dünya'ya en yakın gezegen hangisidir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gezegenler, belirli bir yörüngeye sahip yıldız ve etrafında hareket eden, ancak yıldız kategorisine girmeyen gök cisimleridir. Bu gök cisimlerinin her birinin kendine has kütle çekim kuvvetleri vardır. Uluslararası Gök Bilimi Birliği tarafından yapılan tanımlamada Güneş Sistemi'nde 8 gezegen bulunur. Bu gezegenler Dünya'nın da içinde bulunduğu; Mars, Venüs, Jüpiter, Uranüs, Satürn ve Neptün'dür. Ayrıca gezegenlerin altı tanesinin kendisine ait doğal uydusu bulunur. Ayrıca bu gezegenlere özelliklerine göre sınıflandırılma yapılmıştır. Bunlardan biri ise karasal gezegenler ve diğeri ise gaz devi gezegenlerdir. Karasal gezegenler yapıları kayaçtan oluşan Dünya ve benzeri gök cisimleridir. Gaz devi gezegenler ise diğerlerine göre oldukça büyüktür. Dünya'ya en yakın gezegen hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Dünya'ya En Yakın Gezegen Hangisidir?

Dünya'ya En Yakın Gezegen Hangisidir?

Dünya'ya en yakın gezegen, 38 milyon km uzaklıkla bulunan Venüs'tür.  Aynı zamanda Güneş'e en yakın ikinci gezegendir. Venüs gezegeni, Zühre, Çolpan ya da Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Gezegenin adı eski Roma tanrıçası olan Venüs'ten gelir. Yunan mitolojisinde ise Afrodit olarak geçmektedir. 

Güneş'e ve Dünya'ya olan konumundan dolayı da yeryüzünden Güneş doğduktan ve battıktan sonra görülebilir. Bu özelliğinden dolayı Sabah Yıldızı, Tan Yıldızı, Akşam Yıldızı gibi isimlerle de anılmıştır. Venüs gezegenin yoğun bir atmosferi bulunur. Bu atmosferden kaynaklı Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegendir. Bazen sıcaklığı 460 santigrat dereceye kadar ulaşabilir. Uzay araştırmaları için bu gezegene gönderilen araçlar en fazla birkaç saat bozulmadan kalabilmiştir. Atmosferin özelliği Venüs'ün rengini de belirler. Venüs gezegenin rengi kahve ve gri tonlarındadır. Venüs'ün büyüklüğü, kütlesi, yoğunlukları, içerdiği bileşimler ve yer çekimleri Dünya'ya oldukça benzemektedir. Bu nedenle Dünya'nın kardeş gezegeni olarak da bilinir. Ancak her iki gezegenin sıcaklıkları oldukça farklıdır. Aynı zamanda Venüs'ün atmosferi Dünya kadar güçlü değildir.

Venüs diğer gezegenlerden oldukça fazla parlaktır. Bu nedenle yeryüzünden bakıldığı zaman parlak görünür. Venüs'ün kendi etrafında tam tur dönmesi 243 dünya gününe denk gelmektedir. Gezegenler arasından en uzun gün Venüs'te yaşanır. Diğer gezegenlerin aksine Güneş'in etrafında tam tersi tur atar.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
3
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın