Görüş Bildir
Haberler
Dünya'ya Çarpan Gezegenin İzleri Bulundu

Dünya'ya Çarpan Gezegenin İzleri Bulundu

Serdar Ürek
10.06.2014 - 00:37 Son Güncelleme: 10.06.2014 - 01:03

Bilim insanları, erken dönemlerinde Dünya'ya çarptığı ve ortaya çıkardığı kozmik enkazla Ay'ı oluşturduğu düşünülen Theia adlı gezegenin kimyasal izlerini keşfetti.

İlk olarak Apollo görevlerinde Ay'dan toplanan oksijen izotopları incelenerek ortaya atılan 'dev çarpışmanın' gerçekliği, elde edilen yeni bulgularla güçlendi. Teoriye göre, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerinde, Dünya'ya Mars büyüklüğünde bir gök cismi çaptı. Dev çarpışmanın oluşturduğu enkaz ise zamanla Ay'ı ortaya çıkardı.

Almanya'nın Köln Üniversitesi'nden Daniel Herwartz, Discovery News sitesine yaptığı açıklamada, 'oksijen izotoplarının diğer gazlardan mükemmel bir şekilde ayrılmasını sağlayan bir teknik geliştirdiklerini' açıkladı.

Araştırmacılar, Apollo 11, 12 ve 16 görevlerinde Dünya'ya getirilen meteroit örnekleri ve bazalt taşlar üzerinde yeni analizler gerçekleştirdi. Herwartz, 'NASA'nın kendilerine Ay tozu da gönderdiğini ancak mikro meteoritlerin yoğunluğu nedeniyle bu örneklerin analiz için çok uygun olmadığını' not düştü.

Ay aslında Theia mı?

Analizler, 4.5 milyar yıl önce, Dünya'nın oluşumundan sadece birkaç yüz milyon yıl sonra gezegenimize çarptığı düşünülen Theia adı verilen gezegenin sırrını saklıyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen bilgisayar modelleri, Ay'ın yüzde 70 ile 90'ının Theia'dan oluştuğunu öne sürüyordu.

Güneş Sistemi'ndeki birçok gezegenin kendine has izotop bileşimi olduğundan yola çıkan araştırmacılar, Theia'nın kimyasal yapısının Dünya'dan farklı olması gerektiğini savunuyor.  Ancak bazı bilgisayar modelleri de Ay'ın sadece yüzde 8'ini Theia'nın oluşturduğunu, geride kalan materyallerin Dünya'dan geldiğine işaret etti.

Kaynak: http://www.fizikist.com/haber-dunya-y...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0