Görüş Bildir
Haberler
Dünya'nın En Büyük Derbisi: El Clasico

Dünya'nın En Büyük Derbisi: El Clasico

Uygar Şen
23.08.2014 - 14:43 Son Güncelleme: 23.08.2014 - 16:12

Dünden Bugüne El Clasico

El ClásicoEl derbi Español ve El Clàssic adlarıyla da bilinen, Katalan takımı FC Barcelona ile İspanyol takımı Real Madrid CF'nin karşılaştığı futbol maçlarına verilen addır. Bu iki takım şimdiye kadar La Liga dışında İspanya Kral Kupası, İspanya Süper Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Süper Kupası'nda da karşılaşmışlardır. Bu karşılaşma UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nden sonra yüz milyonlarca insanlanın izlediği, dünyada en çok takip edilen kulüp futbol maçıdır.

Bu rekabet Madrid ve Barcelona gibi İspanya'nın en büyük iki şehrinden çıkan ve ülkenin en başarılı ve etkili iki futbol kulübü arasında geçmektedir. Ayrıca bu iki takımın karşılaşmaları siyasi bir nitelik de taşımaktadır. Katalan milliyetçilerin desteklediği Barcelona ile İspanyol milliyetçilerin desteklediği Real Madrid bu anlamda da bir rekabet içerisindedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Primo de Rivera ve Franco yılları

Primo de Rivera ve Franco yılları

Rekabetin ilk yılları sayılabilecek 1930'lu yıllarda Barcelona, Madrid merkezli baskıcı yönetime olan muhalefeti ile tanınmıştır. Franco diktatörlüğü yıllarında Barcelona kulübüne transfer olmak veya kulüp üyeliğine girmek rejime olan muhalefeti göstermenin de bir yoluydu. Bu dönemde Barcelona başkanı Josep Sunyol Franco askerleri tarafından öldürülmüştür. Yazar Phil Ball bu olayı Morbo: The Story of Spanish Football adlı kitabının El Clásico bölümünde 'İspanya İç Savaşı'nın başlangıcı' olarak belirtmiştir.

İspanya'da ilk sosyalist partinin Madrid'de kurulmuş olmasına rağmen, ülkenin modern tarihindeki tüm fikir akımları Katalonya bölgesinin Barselona şehrinde gelişmiştir. Miguel Primo de Rivera ve Francisco Franco'nun diktatörlük döneminde tüm etnik unsurlara karşı baskıcı bir politika izlenmiştir. Bu politika karşısında muhalefetin en büyük simgesi olan FC Barcelona ise 'més que un club' adıyla anılmaya başlanmıştır.

Di Stéfano'nun transferi

Di Stéfano'nun transferi

Rekabet Alfredo di Stéfano'nun Real Madrid'e imza atması ile 1950'lerde yoğunlaşmıştır. Di Stéfano, 1953 yılında Kolombiya'nın Club Deportivo Los Millonarios takımının formasını giyerken Real Madridli ve Barcelonalı yöneticilerin dikkatini çekmiştir. Santiago Bernabéu Yeste ise neredeyse Di Stefano'nun transferini bitirecek olan Barcelona'dan önce davranarak onu takımına getirmiştir. Bu durum iki kulüp arasında anlaşmazlığa neden olmuş ve konu FIFA'ya taşınmıştır. FIFA temsilcisi Muñoz Calero ise Di Stéfano'nun Barcelona ve Real Madrid'de dönüşümlü oynamasını karara bağlamıştır. Ancak Franco'nun baskıları sonucu Barcelona, Di Stéfano üzerindeki haklarından vazgeçmiş ve oyuncu tamamen Real Madrid'de forma giymeye başlamıştır.

Di Stéfano, Barcelona'ya karşı oynadığı ilk maçta iki gol birden kaydetmiştir. Onun kulüpte bulunduğu dönemde Real Madrid Şampiyon Kulüpler Kupası'nın ilk beş sezonunda şampiyonluğa ulaşmıştır.

İki takım 2002 UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finalinde karşılaşmış ve ilk maçı Real Madrid 2-0 kazanmıştır. İspanyol medyası tarafından Yüzyılın Maçı olarak nitelendirilen maç, 500 milyondan fazla kişi tarafından izlenmiştir. Kasım 2005'te Madrid'de oynanan karşılaşma ise 3-0 Barcelona lehine sonuçlanmıştır. O maçta Barcelona'da forma giyen Ronaldinho çok iyi bir performans sergilemiş, maç sonunda Real Madrid taraftarları tarafından ayakta alkışlanmıştır. Ronaldinho, Diego Maradona'dan sonra Real Madrid taraftarları tarafından bu şekilde saygı gören ikinci Barcelonalı futbolcu olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki kulüp arasında futbolcu transferi rekabeti de yaşanmaktadır. Özellikle kulüplerin birbirlerinden futbolcu transfer etmeleri bu rekabetin önemli bir parçasıdır. Örneğin, 1988'de Barcelona'dan Real Madrid'e transfer olan Bernd Schuster, 1994'te Barcelona'dan Real Madrid'e transfer olan Michael Laudrup gibi isimler o dönemlerde büyük tartışmalar yaratmıştır. Bu tartışmaların en büyüğü ise Barcelona ikinci kaptanı olan Luís Figo'nun 2000 yılında Real Madrid'e transfer olmasıyla gerçekleşmiştir. Figo, Barcelona taraftarları tarafından 'hain' şeklinde nitelenmiş ve sahaya Barcelona taraftarları tarafından Figo'yu protesto amacıyla domuz kafası atılmıştır.

Centro de Investigaciones Sociológicas 2007 yılında İspanya çapında bir araştırma gerçekleştirmiştir. Bu araştırma sonucuna göre tüm İspanya çapında Barcelona'nın %25, Real Madrid'in ise %32'lik bir taraftar kitlesi vardır. Üçüncü sırada ise %5 ile Valencia CF vardır.

Avrupa'da ise Barcelona Real Madrid'e göre daha popülerdir. Alman araştırma şirketi Sport+Markt tarafından 2010'da yapılan bir ankete göre Real Madrid'in tüm Avrupa'da 31.3 milyon kişilik bir hayran kitlesi var iken bu durum Barcelona adına 57.8 milyon kişiye çıkmaktadır.

La Liga

La Liga

Real Madrid galibiyeti 73

FC Barcelona galibiyeti 72

Beraberlik 38

Real Madrid golleri 279

FC Barcelona golleri 276

Toplam maç 173

İspnaya Kral Kupası

İspnaya Kral Kupası

Real Madrid galibiyeti 69

Beraberlik 32

Barcelona galibiyeti 64

Real Madrid golleri 268

Barcelona golleri 258

Toplam Maç 165

İçeriğin Devamı Aşağıda

İspanya Lig Kupası

İspanya Lig Kupası

Real Madrid galibiyeti 0

FC Barcelona galibiyeti 2

Beraberlik 4 

Real Madrid golleri 8

FC Barcelona golleri 13

Toplam maç 6

İspanya Süper Kupası

İspanya Süper Kupası

Real Madrid galibiyeti 6

FC Barcelona galibiyeti 3

Beraberlik 3

Real Madrid golleri 25

FC Barcelona golleri 17 

Toplam maç 12

Avrupa Kupaları

Avrupa Kupaları

Real Madrid galibiyeti 3

FC Barcelona galibiyeti 2

Beraberlik 3 

Real Madrid golleri 13

FC Barcelona golleri 10

Toplam maç 8

Genel İstatistik

Genel İstatistik

Real Madrid galibiyeti 88

FC Barcelona galibiyeti 86

Beraberlik 46

Real Madrid golleri 365

FC Barcelona golleri 354

Toplam maç 218

Gol Kralları

Gol Kralları

El Clásico'da en fazla gol atan ilk 3 futbolcu:

1. Lionel Messi                    21 gol

2. Alfredo di Stefano          18 gol

3. Raul Gonzalez                 15 gol

(Cristiano Ronaldo, Barcelona'ya 13 gol atabilmiştir.)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın