Görüş Bildir
Haberler
Dünya Mutfağından Yemesi Cesaret Gerektiren 10 Yiyecek

Dünya Mutfağından Yemesi Cesaret Gerektiren 10 Yiyecek

Ipek Atak
27.09.2014 - 14:27 Son Güncelleme: 27.09.2014 - 18:33

Bu yazı Uplifers‘ın kaleminden çıkmıştır.

Bugün kahvaltıda aylarca toprak içinde bekletilmiş yumurta, öğle yemeğinde böcek çorbası, akşam içinse üzerinden kuş yuvası yemeye ne dersiniz? Kafanızda beliren görüntünün önce aklınızı, sonra da midenizi bulandırdığının farkındayız. Ancak bu yiyecekleri gün içinde tüketmek, bazı kültürlerde oldukça normal ve sıradan karşılanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bin yıl yumurtaları

Bin yıl yumurtaları

Adı “Bin Yıl” yumurtası olsa da bu yumurtalar bin yıllık değiller. Ancak görüntüleri size bin yıldır hiç dokunulmamışlar gibi bir izlenim verebilir. Yüzyıl yumurtası da olarak bilinen bu yiyecek, Çin mutfağına ait. Bildiğimiz yumurta önce çamur benzeri bir maddeye batırılıyor. Sonrasında ise gömülerek birkaç ay boyunca toprak altında saklanıyor. Yer altından çıkarıldıklarında oldukça iyi korunmuş halde oluyorlar ve keskin peynir tadını andıran, lezzetli (!) bir aromaya kavuşuyorlar.

Nam prink Maenk Da

Nam prink Maenk Da

Maeng Da, Tayland’da bulunan ve sulak bölgelerde yaşayan bir böcek türü. Oldukça büyük boyutlarda olan bu böcekler, hafifçe ızgarada pişirildikten sonra kedi balığı ve acı biber sosu ile servis ediliyorlar.

Hakarl

Hakarl

Hákarl İzlanda sularında yaşayan Grönland köpekbalığı cinsinin fermente edilmesiyle oluşturuluyor. Köpekbalığı eti parçalara ayrılarak toprağa gömülüyor ve çıkarıldığında, amonyak salgılamış oluyor. Daha sonra birkaç ay boyunca bekletiliyor ve sonunda servise hazır hale geliyor. Kulağa oldukça lezzetli (!) geliyor öyle değil mi? Deneyenler tadının balık ve ağır bir peynir tadına benzediğini söylüyorlar.

Portekiz usulü kanlı sosis

Portekiz usulü kanlı sosis

Kanlı sosis, adından da anlaşılacağı üzere kanlı bir sosis türü. Yalnızca Portekiz’de değil, Avrupa’nın farklı ülkelerinde de bulabilmek mümkün. Bazı çeşitleri tatlı, bazıları ise baharatlı. Genelde domuz eti, ördek yağı ve baharatlarla beraber tüketiliyor.

Muktuk çorbası

Muktuk çorbası

Alaska’ya özgü olan Muktuk , balina derisi ve yağından elde ediliyor. Genelde çiğ olarak tüketilen Muktuk, çorba yapılarak, pişmiş olarak da tüketilebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Haggis ve İskoç bıldırcını yumurtası

Haggis ve İskoç bıldırcını yumurtası

Diğer yiyeceklere göre biraz daha tüketilebilir olan bu yiyeceğin ana malzemesi olan Haggis, koyun kalbi, karaciğeri ve akciğeri karıştırılarak yapılıyor. Kalp, akciğer ve karaciğer kıyma gibi küçük parçalara ayrılarak soğan, yulaf ezmesi, iç yağı, baharatlar ve tuzla karıştırılıyor. Karışım daha sonra koyun ya da inek midesiyle kapama usulü servis ediliyor.

Nam Prik Dtor Dtua (Eşek arısı larvası)

Nam Prik Dtor Dtua (Eşek arısı larvası)

Eşek arısı larvasıyla yapılan yemekler, Kuzey Tayland’taki Bun Rueng’ten geliyor. Larvalar, Thai biberi, tuz ve şekerle hazırlanan bir sosla servis ediliyor. Bazı yerlerde haşlanmış pirinç lapasıyla beraber de yenebiliyor.

Kuş yuvası çorbası

Kuş yuvası çorbası

Dayanıklı kuş yuvaları, mutfakta kullanılan en pahalı malzemelerden biri. Kırlangıçların yapmış olduğu bu yuvalar toplanarak yemek yapmak üzere temizleniyor. Kuş yuvasıyla hazırlanan en popüler yemeklerse Çin mutfağına ait. Çin mutfağında kuş yuvaları kurutulmuş hurma ve şekerle tatlandırılarak servis ediliyor.

Wok’ta sotelenmiş karınca yumurtası

Wok’ta sotelenmiş karınca yumurtası

Karınca yumurtası, Kuzeydoğu Tayland’ta oldukça pahalı. Hatta iyi kalitedeki bir biftekten bile daha fazla fiyata satılabiliyorlar. Yeşil karınca olarak bilinen karınca, yılda yalnızca bir kez, yılın soğuk zamanlarında yumurtluyor. Yumurtalar toplanarak muz yapraklarında saklanıyor ve pazarlarda satılıyor. Sonrasında ise sotelenerek ya da kızartılarak yemek haline getiriliyor.

Karamelli çıtır böcek

Karamelli çıtır böcek

Entomophagy, yani böcek yemek yeni ya da yaygın olmayan bir gelenek değil. Özellikle Uzakdoğu’da oldukça fazla tüketilen böcekler, artık Batı’da da farklı şekillerde tüketiliyor. Böcek tüketmenin en lezzetli (!) yoluysa karamelize ederek kıtır kıtır yemek. Görüntüsü hiç de fena değil.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
51
27
9
8
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
missis Simpson

bizde zıkkımın kökü diye bir tabir vardır işte onu yesinler

Sena Durna

ONLARI PARAYTLA YİYO BUNLOR TAM SALAK!!!

Gizem Mathers

Benim görünce midemin bulandığı şeyi yiyolar amk