Görüş Bildir
Haberler
Dünya Dışı Yaşamın Sırrı Karideste Olabilir

Dünya Dışı Yaşamın Sırrı Karideste Olabilir

Batuhan
25.11.2014 - 10:55

NASA, Karayiplerde deniz tabanındaki sıcak su kaynaklarında yaşayan bir karides türünün dünya dışı yaşam hakkında önemli bilgiler saklayabiliyor olabileceğini belirtti.

Karayiplerin 2300 metre derinliğindeki hidrotermal bacaların etrafında yaşayan Rimicaris hybisae karidesinin, dünya dışı yaşamın gezegenimizdeki örneğini temsil ediyor olabileceği belirtildi.

NASA, neredeyse hiç ışık almayan derinlikte ve 400 derece sıcaklıkta yaşayan karidesin, bulunduğu ortama harika uyum sağladığına dikkat çekti. Sıcak su kaynaklarında yaşayan bakterilerin ürettiği karbondioksit ile beslenen Rimicaris hybisae, hayatta kalmaya başardığı olağanüstü durumlar sayesinde Dünya dışındaki canlıların nasıl yaşadığına da ışık tutabilir. Karidesin akla getirdiği ilk yer ise buzul yüzeyi altında dev okyanuslar saklayan Jüpiter'in uydusu Europa.

NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda (JPL) araştırmalar yapan Max Coleman, 'Dünya'nın var olduğu zamanın üçte ikisinde gezegenimize sadece bakteriler sahip oldu... Europa'da da bulacağımız yaşam muhtemelen bakteriler olacak' dedi.

Bakteriler ne yiyor?

JPL'de gizemli karides üzerinde teoriler geliştiren bir diğer isim Emma Versteegh, 'Europa'da bir hayvanın yaşama şansının tamamen hidrotermal bacalardan salınan enerjiye bağlı olduğunu' belirtti.

Çekirdeğindeki faaliyetler sayesinde dışı buz tutmuş olsa da okyanuslarının derinliklerinde ısı olduğu düşünüşen Europa'da bakterilerin yaşam bulabilmesi ise kimyasal reaksiyonlara dayanıyor. Europa'daki kaynaklar yeterince hidrojen sülfür sunabilirse, bakteriler de organik madde üretebilir.

Europa'nın okyanuslarında yaşam olduğu ihitmali, Europa Report filminde konu edilmişti.

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/dun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0