Görüş Bildir
Haberler
Dünya Bir Sahnedir: #27MartDünyaTiyatroGünü Kutlu Olsun!

Dünya Bir Sahnedir: #27MartDünyaTiyatroGünü Kutlu Olsun!

1961 yılından bu yana kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Türkiye'de ve dünyada birçok etkinlikle kutlanıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın 8 oyunu ücretsiz olarak sahneleyeceği Dünya Tiyatro Günü'nde, birçok ünlü isim tiyatroya dair mesajlar paylaştı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her yıl 27 Mart'ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü nasıl ortaya çıktı?

Her yıl 27 Mart'ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü nasıl ortaya çıktı?

1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından kabul edilen Dünya Tiyatro Günü, tiyatronun birleştirici gücünü kutlandığı özel bir gün.

UNESCO'ya bağlı birlik, 'sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek' hedeflerinin Dünya Tiyatro Günü'nde bir kere daha hatırlanmasını amaçlıyor.

Uluslararası Tiyatrolar Birliği merkezlerinde ve dünyanın birçok büyük şehrinde kutlanan Dünya Tiyatro Günü'nde, Türkiye'de de birçok etkinlik düzenleniyor, bazı tiyatrolarda oyunlar ücretsiz oynanıyor.

Ulusal Bildiri, bu yıl Prof. Dr. Hülya Nutku tarafından kaleme alındı: 'Sanatın gücünü bildiğimiz içindir ki, sorumluluğumuz o denli büyük'

Ulusal Bildiri, bu yıl Prof. Dr. Hülya Nutku tarafından kaleme alındı: 'Sanatın gücünü bildiğimiz içindir ki, sorumluluğumuz o denli büyük'

Sanat toplumlara bir armağan olduğunu ve sanatın yaratıcı gücünin dünyaya renk ve anlam katttığını ifade eden Nutku sözlerine şöyle devam etti:

'Durup düşünecekleri, konuşup paylaşacakları, eleştirip düzeltecekleri bir dünya yaratır onlara… Tanış olma fırsatı verir. “İnsanın olduğu yerde yine insanı kurtaracak olanın insan olduğu” bilincine vardırır. Bu nedenle Peter Brook’un dediği gibi 'tiyatro saniyelerle gelişen bir devrimdir.' Yaşamın kırılma noktalarını ilham alarak, eskimeden yoluna devam eder.. Bizler bugün insanların farkındalığa sahip olması ve empati kurması gereken bir çağdayız.

Ülkemizde 12 Eylül’ün yarattığı içe dönük bir toplum, giderek daha hoşgörüsüz ve sevecen yaklaşımlardan uzaklaşmaktadır. Ve giderek bilimden sanattan uzaklaşan toplum sistemsizliği, bilgisizliği, sıradanlığı öneren bir sistem içinde uyutulmaktadır. Oysa tiyatro toplum bilinci aşılar.

Bilgi bir hazinedir ama makineleşen dünyada bilgi teknolojiye kazandırdığı ivme ile insanı geri plana itmektedir. İnsanlığın kurtuluşu bu nedenle onlara sanat yoluyla ekip olmayı, yaptığına inanmayı, becerisinin sınırlarını, unuttuğu değerleri, belleksiz toplumlara hafızasını yeniden yoklamayı, özgün olmanın önemini, hepsinden daha fazla da şişmiş egolarımızdan kurtulup başka insanlarla bu dünyayı paylaştığımız gerçeğini öğretir.

Aksi takdirde makineler, robotlar dünyayı ele geçirirken, biz hâlâ ilkel olanla uğraşıp, dünyayı dinin, ekonominin ya da rant peşinde koşan kapitalist sermayenin veyahut da başa geçen iktidarların kurtaracağı sanrısı içinde seyirci iken bu güçler, medya aktörleri yoluyla hikâyemize son noktayı koyarlarken, bizler sadece seyirci olarak kalırız. Şunu bilmeliyiz ki, başka bir dünya yok. Bu yüzden, inadına tiyatro yapan, sanat yoluyla tüm olumsuzluklara direnen başarılı sanatçılarımız sayesinde dünyamızın güzelleşmekte olduğunu bizler biliyoruz ve bildirmek istiyoruz.

Bir ülkede yaşayan insanları geliştirecek olan sanatın gücünü fark eden liderler sanatı destekler, bu gerçeği gören Atatürk sanatı bir ulusun “can damarı”olarak nitelendirmiştir ve tiyatro için “Bir milletin kültür seviyesinin aynasıdır” demiştir.

Bu sanata emek veren tüm dostlarımızın bu güzel günlerinin, yalnızca bugün değil, yılın tüm günlerine yayılması dileğiyle bu anlamlı günü fırsat bilerek, sahnede oynayanlar kadar, dünyadaki rollerini barış ve mutluluk adına üstlenmiş tüm insanların  27 Mart’larını içtenlikle kutluyorum.'

İBB Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz sahnelediği 8 oyunla kutluyor

İBB Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz sahnelediği 8 oyunla kutluyor

İBB Şehir Tiyatroları internet sitesinde, 27 Mart'ta ücretsiz sahnelenecek tiyatro oyunları şu şekilde açıklandı:

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Tatlı Kaçık, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde Söz Veriyorum, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde Felatun Bey ile Rakım Efendi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde Can Yeleği, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde Aşk Bir Zamanlar(Gazele), Ümraniye Sahnesi’nde Ocak’ta Bahar, Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde Nora-Bir Bebek Evi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde Amanvermez Avni adlı oyunlarımız 27 Mart 2019 Çarşamba günü 20.30’da ücretsiz olarak sahne alacak. 

Dünya Tiyatro Günü'nde, sosyal medyada da birçok mesaj paylaşıldı...

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
9
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın