Görüş Bildir
Haberler
Dünya

Dünya

basingundem
08.04.2014 - 21:46 Son Güncelleme: 08.04.2014 - 21:51

Barzani'den seçim öncesi bağımsızlık resti

Irak’ta seçim öncesi karşılıklı açıklamalar sertleşiyor.

30 Nisan tarihinde Irak’ın genelinde yapılacak yerel ve genel seçim öncesi Irak Merkezi Hükümeti ile Kuzey Irak bölgesel yönetimi arasında yapılan karşılıklı açıklamalar seçimleri daha da geriyor.

Irak Kurdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani önceki gün Arapça yayın yapan Skynews kanalına yaptığı açıklamada “Kürdistan Bölgesi’nin Irak ile konfederal bir birlikteliğe doğru gittiğini  ve bağımsız bir Kürt devletine doğru adım atmaktadır’‘ dedi. Geçtiğimiz günlerde de Irak’ın Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin ‘Kürtler Irak’ın petrolünü çalıyor’ şeklindeki açıklamasını sert bir dille eleştiren Barzani, ‘Berbat bir konuşmaydı. Siyasi sorumluluk sahibi insanların ağzından böyle sözler çıkmamalı. Eğer istiyorlarsa biz de bu dille konuşabiliriz. Ve cevabımız şöyle olur: Asıl siz yüz yıldır Kürdistan’ın petrolünü çalıyorsunuz. Kürdistan petrolü olmasa Irak Devleti, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra toparlanamazdı’ diye konuştu.

Bölgeden bulunan bağımsız kaynaklar, Bu tür açıklamaların seçim dönemince devam edeceğini ve seçimler yaklaştıkça demeçlerin dozunu artacağını belirttiler. Seçimlerde en hassas bölgenin Kerkük olduğunu ve burada seçim öncesinde, güç dengesi yüzünden, olası bir sıcak çatışmanın olabileceğini de dile getirdiler.

Uzun zamandır iki yönetim arasında ihtilaflı bölgelerin idaresi, 140. maddenin işletilmesi, petrol gelirleri paylaşımı ve Peşmerge maaşlarının ödenmesi ile ilgili ihtilaflar yaşanıyor.

Kaynak: http://basingundem.com/barzaniden-bag...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0